Szerző: Voith Hunor

2015. november 26. 12:20

Rögös út elé néz a HP Inc.

A PC-k, nyomtatók és kellékanyagok forgalma is nagyot esett. A HPE-nél pozitívabb, de felemás a kép.

A novemberi szétválás után először tette közzé legutóbbi negyedéves eredményeit a Hewlett Packard Enterprise és a HP Inc. Persze az augusztus-októberi periódusban a mára két önálló cég még HP-ként, egy vállalatként működött, így a most közölt számok azon divíziók teljesítményét mutatják, melyeket a HPE és a HP Inc. megörökölt.

Mindkét cég eredményére rányomta a bélyegét az erős dollár, de a HP Inc. számai egyébként is elég gyászos képet festettek a részvényeseknek, amire a cég rádobott még egy vártnál jóval gyengébb előrejelzést is. A két negatív hír kombinációjának hatására a HP Inc. részvényárfolyama közel 14 százalékot zuhant. Dion Weisler vezérigazgató szerint a korábban megígért költségcsökkentési intézkedések konzekvens végrehajtása folytatódik, de a nagyon erős piaci versennyel, valamint a konzumer hardverek iránti gyengülő kereslettel továbbra is számolni kell.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HP az októberben lezárt üzleti évet 103,4 milliárd dolláros forgalommal zárta, ami az árfolyamhatást kiszűrve 2 százalékos, azt figyelembe véve pedig 7 százalékos csökkenésnek felel meg. A nettó eredmény éves szinten 9 százalékot csökkent, 4,6 milliárd dollárra, az üzemi eredményhányad maradt változatlan, 8,8 százalékos szinten.

Hewlett Packard Enterprise

A most már Hewlett Packard Enterprise-ként létező vállalati divíziók összbevétele 14,1 milliárd dollár volt – ez az árfolyamhatással terhelve 4 százalékos csökkenést jelent, anélkül viszont 3 százalékot nőtt a forgalom. A szerverek forgalma konstans árfolyamon 13 százalékot (árfolyamhatással 5 százalékot), a hálózati üzletág bevétele pedig 43 százalékot (árfolyamhatással 35 százalékot) nőtt, utóbbi az Aruba felvásárlásának köszönhető. A tárolók és üzleti kritikus rendszerek forgalmát már negatívba húzta az erős dollár, az árfolyamhatás kiszűrésével viszont mindkét üzletág forgalma az előző év augusztus-októberi időszak szintjén maradt.

A szolgáltatói üzletág (Enterprise Services) továbbra sem áll fényesen, forgalma konstans árfolyamon 2 százalékkal, az árfolyamhatással terhelve pedig 9 százalékkal 7,4 milliárd dollárra csökkent. Az üzemi eredményhányad mindössze 8,2 százalék volt, ami a tevékenység jellegéhez képest (alapvetően magas hozzáadott értékű mérnökórák) nagyon alacsony – annyira, hogy még a hardveres üzletágak összességének (Enterprise Group) 14 százalékos üzemi eredményhányada is magasan veri.

Dion Weisler, a HP Inc. vezérigazgatója

Meg Whitman, aki a HP után a HPE vezérigazgatója lett, szeptemberben több tízezer fős leépítést jelentett be, az érintettek többsége a szolgáltatói üzletágból kerül ki. A divízió munkavállalói szerkezete is jelentősen átalakul, 2018-ra az Enterprise Services alkalmazottainak 60 százalékát fogják alacsony bérköltségű országok (például India, Costa Rica, Fülöp-szigetek) adni – ez az arány jelenleg 40 százalék. A létszámleépítéssel és átszervezéssel a HPE évente kétmilliárd dollár körüli megtakarítást kíván elérni. A HPE Magyarország Gonda Gábor ügyvezető szerint akár jól is kijöhet a globális átalakításból.

A szoftveres és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó üzletágak forgalma az árfolyamhatás kiszűrésével 2 és 4 százalékot csökkent, 958 és 802 millió dollárra. A HPE részvényei a bejelentést követően 3 százalékkal emelkedtek.

HP Inc.

A PC- és nyomtatóüzletágakat megöröklő HP Inc-re a számok alapján nehéz hónapok várnak. A PC-eladásból származó bevétel 15 százalékkal, a nyomtatóeladás forgalma pedig 23 százalékkal esett vissza éves szinten. Persze utóbbi esetében mindig is a kellékek jelentették az igazi üzletet, de az ebből származó bevétel is csökkent 10 százalékot, ami azért is baj a HP-nak, mert azokon a termékeken jóval magasabb az eredményhányad, mint a nyomtatókon. Ami a PC-gyártást illeti, a lakossági és a vállalati eladások egyaránt jelentősen csökkentek, előbbi szegmensben 12, utóbbi és fontosabb területen pedig 15 százalékkal.

A november elsejével indult üzleti évre és folyó üzleti negyedévre vonatkozó előrejelzések csak tetézték a fenti gyenge eredményeket. Az első három hónapra a HP Inc. részvényenként 33-38 cent nyereséget vár a konszenzusos elemzői 42 cent helyett, egész évre pedig 1,59-1,69 dollárt 1,77 helyett. A cég eredetileg a következő három év alatt tervezett megválni 3300 főtől, de Cathrine Lesjak pénzügyi igazgató szerint a folyamat ennél sokkal gyorsabban, várhatóan egy-másfél év alatt fog lezajlani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról