:

Szerző: Voith Hunor

2015. július 2. 10:15

A HP beadta a válási papírokat

Hivatalosan is elindította a hasadási folyamatot a HP, miután tegnap benyújtotta az ehhez szükséges dokumentumokat az amerikai tőzsdefelügyelethez. A cég vezetése szerint tartható a korábban megjelölt november elsejei céldátum, a folyamat viszont közel kétmilliárd dollárt fog felemészteni.

Újabb információk kerültek nyilvánosságra a HP ketté válásáról, miután a nagyvállalati divíziókat tömörítő Hewlett Packard Enterprise tegnap az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletnek benyújtotta a kiválás részleteit tartalmazó, mintegy 300 oldalas dokumentumot. Ahogy korábban többször is írtunk róla, a jelenlegi HP a tervek szerint idén november elsejétől két teljesen különálló vállalatban fog tovább létezni: a HP Inc. a PC-s és nyomtatós vonalat viszi tovább, a fentebb említett Hewlett Packard Enterprise pedig az összes nagyvállalati tevékenységet.

Megnemtámadási szerződés

A szétválás talán legérdekesebb részei a két új cég következő néhány éves kapcsolatát szabályozó kitételek. Ezek egyértelműen azért születtek, hogy a folyamat lezárása után mindkét vállalat csak a legfontosabb feladatokra fókuszálhasson, egymás dolgát megkönnyítve, de legalábbis nem nehezítve. A Hewlett Packard Enterprise és a HP Inc. a szétválást követő három évben nem fog versenybe szállni egymással, és a személyzeti politika is meglehetősen kötött lesz: november elseje után hat hónapig egymás alkalmazottait sem vehetik fel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén három évre teljes körű, mindenre vonatkozó keresztlicenc-megállapodást kötnek, és öt évig szükség esetén átvehetnek egymástól szabadalmakat, ha egy harmadik féllel folytatott perben a védekezés ezt indokolja. Persze a két vállalat a dokumentum szerint lényegében minden téren szorosan együtt fog működni, legyen szó adó- vagy ingatlanügyekről, személyügyi kérdésekről vagy kereskedelmi csatornákról - a kikötések inkább arra az esetre nyújtanak garanciát, ha az új HP egyik fele hirtelen felmondaná ezt a szövetséget.

A jelenleg használt tőzsdei jelzést (HPQ) az új HP Inc. viszi majd tovább, a Hewlett Packard Enterprise pedig új ticker, a HPE alatt jelenik majd meg a New York-i tőzsdén. A vállalat jelenlegi részvényesei a Hewlett Packard Enterprise részvényeiből is kapni fognak, de pontos adatokat erre vonatkozóan a cég még nem közölt, az viszont biztos, hogy a jelenlegi HP-részvényesek HPE és HPQ részvények kombinációját kapják majd, jelenlegi tulajdonarányuknak megfelelő értékben. A nagyvállalati üzletágakat tömörítő új cég vezérigazgatója a jelenlegi vezérigazgató, Meg Whitman lesz, míg a HP Inc. első embere a PC és nyomtató üzletágak mostani vezetője, Dion Weisler lesz.

A Hewlett Packard Enterprise új, szuperminimalista logót is kap, ami azt lesz hivatott jelképezni, hogy "a céggel könnyű üzletelni, pontos a munkájában, mérnöki tevékenységében és innovációjában".

Sokba fáj a válás

A HP ketté válása az előzetes számítások szerint 1,8 millárd dollárba fog kerülni. A The Wall Street Journal információi szerint a hatalmas feladaton egy ötszáz fős különítmény dolgozik, és novemberig többek között a vállalat által házon belül használt mintegy 2600 szoftverhez kapcsolódó szeparációs munkákat is el kell végezniük. A cég előtt álló feladat nagyságát jól szemlélteti, hogy a két önálló egység majd egyenként is a Fortune top 50-be fog tartozni, 55-60 milliárd dollár körüli éves forgalommal. Meg Whitman szerint kívülről sem nagyon tudnak segítséget kérni, ugyanis egy ekkora szervezett teljes ketté választására korábban nem volt példa.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.