Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 6. 10:00

Kékhalált okoz a Project Centennial

Újabb, katasztrofális közeli hiba csúszott a Windows 10-be. Most épp a Project Centennial implementációja okozza a problémát, az eredmény kékhalál, néha pedig crash-reboot-crash ciklus.

Kékhalálhoz vezethet, ha a felhasználó a Windows Store-ból telepít hagyományos Win32-es alkalmazásokat - közölte hivatalosan a Microsoft. A leírás szerint bizonyos alkalmazások telepítése vagy indítása váratlan újrainduláshoz vezethet, a kék képernyőn pedig a 0x139-es hibakód (KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE) jelenik meg.

Az érintett alkalmazások listáján található a Kodi, a JT2Go, az Ear Trumpet, a Teslagrad is, de a felsorolás nem teljes, más szoftverekkel is előfordulhat a jelenség.

Desktop Bridge - Project Centennial

Szeptember 15-én vett hivatalos rajtot a Desktop App Converter, amellyel már a Win32-es alkalmazások is használhatják az operációs rendszer beépített szoftverboltját, a Windows Store-t. A megoldás azonban ennél sokkal messzebbre mutat, a vásárlás-telepítésen túl a szoftver központi frissítését és teljes eltávolítását is képes elvégezni.
A megközelítés tényleg hipermodern. Konténeres, App-V technológiát használó "féligáteresztő" sandboxban élnek az alkalmazások, így nem tudják teleszemetelni az operációs rendszert és a fájlrendszert. A technológiáról részletesebben itt írtunk.

A cég közlése szerint a hibát már sikerült azonosítani és kijavítani, a Windows Update-en keresztül pedig ez automatikusan eljut a felhasználók számítógépeire is - "hamarosan". Addig megoldásként a hibát produkáló szoftver eltávolítását ajánlja a Microsoft, illetve az AMD GPU-t használó gépek esetében a grafikus meghajtó eltávolítását és a Radeon Software Crimson Edition Graphics Driver Installer for Windows 10 (ez tényleg a szoftver teljes neve) egy korábbi kiadásának telepítését javasolja a cég.

Komolyabb a baj, ha az érintett szoftver automatikusan elindul a gép indításakor (az Ear Trumpetnek tudomásunk szerint ez az alapértelmezett beállítása) - ilyenkor látványos, de roppant frusztráló crash-boot-crash-boot ciklusba kerül a gép. Erre az esetre a Microsoft a rendszervisszaállítást (system restore) javasolja az app telepítése előtti konfigurációra. Bár a cég nem említi, valószínűleg a Safe Mode-ban történő újraindítás és az app eltávolítása is segíthet.

Újabb rés a pajzson

"A Microsoftnak meg kellett volna találnia ezt a hibát a tesztelés során" - mondja a Rafael Rivera, a thurrot.com szerzője, és ezzel maximálisan egyetértünk. A sokmillió felhasználóval működő Windows Insider program, a mindenre kiterjedő telemetria és a Project Centennial hosszúra nyúló fejlesztése során az ilyen hibáknak már régen elő kellett volna jönnie.

Rivera rövid kutatása szerint egyébként a hiba oka, hogy az AMD driver csomagja a rendszerleíró adatbázishoz (registry) nem támogatott (és nem biztonságos) módon fér hozzá. Ezt azonban a Microsoft és az AMD valamiért nem csípte el 2010 óta, így okozhat most ez komoly stabilitási problémát egyes felhasználók számára. Egyébként jó eséllyel nem csak az AMD használja ezt a módszert, egyelőre azonban ezekkel a driverekkel jött elő a stabilitási probléma.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ahogy korábban már megjegyeztük, a Windows 10 rendszeres, erőltetett ütemű frissítési ciklusával a minőségbiztosítás egyszerűen képtelen tartani a lépést. Az Anniversary Update súlyos kompatibilitási problémákkal küzd a Kindle olvasóktól a webkamerákig, most pedig a Project Centennial kapcsán futott igen komoly hibába a cég. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egyes frissítésekkel végrehajtott változásokat a Microsoft nem dokumentálja (nincs használható changelog), a rendszergazdáknak és üzemeltetőknek így még esélyük sincs elkapni a hibákat telepítés előtt.

Erre a legjobb példa a webkamerákat érintő probléma volt: a cég minden kommunikáció nélkül saját hatáskörben kivette az operációs rendszerből a tömörített stream formátumok támogatását, ami a legnépszerűbb kamerák esetében ellehetetlenítette például a Skype hívásokat. De nem csak a konzumer, végfelhasználói szegmensben okozott súlyos károkat a meggondolatlan lépés, a professzionális felhasználók (a podcast-gyártóktól a távoktatásig) is azt tapasztalták, hogy a tegnap még használható webkamera mára használhatatlanná vált - egészen változatos hibákat (megfagyó kép, a tömörítetlen stream alatt letérdelő szerver, stb.) produkálva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról