Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 31. 11:33

Mindent bele Exynos processzor a Samsungtól

A Samsung legújabb alkalmazásprocesszora úgy próbál költséghatékony lenni, hogy közben fejlett, 14 nanométeres gyártástechnológián készül.

Új rendszerchippel jelentkezett a Samsung, az Exynos 7570 elsősorban belépőszintű mobiltelefonokból, illetve különféle IoT eszközökből köszönhet majd vissza. Az alkalmazásprocesszor sajátossága, hogy az a háttértáron és a memórián kívül jóformán mindent magában hordoz, így jó néhány külső vezérlő megspórolható, amivel tovább csökkenthetőek a költségek.

Az Exynos 7570 szerény, de valószínűleg még egy széles réteg igényeit kielégítő hardvert kapott. A processzormagok szerepét négy darab ARM Cortex-A53 tölti be, melyek órajele ismeretlen, valószínűleg valahol 1,5 és 2 GHz között lehet a maximális frekvencia. Az IGP, azaz az integrált grafikus processzor kilétét egyelőre homály fedi, jó eséllyel valamilyen belépőszintű ARM Mali megoldást tartalmaz a lapka. Erről árulkodik a támogatott maximum felbontás is, amit 1280x800-ban állapított meg a Samsung.

Az alsóházas számítási teljesítmény mellé ugyanakkor magas fokú integráltság társul. A rendszerchip ugyanis beépítve tartalmaz egy Cat. 4 rádiós modemet, mely mellett WiFi, Bluetooth, FM rádió, illetve GNSS (műholdas helymeghatározás) is társul, tehát jóformán az összes szükséges vezeték nélküli szabvány alapértelmezetten támogatott, külső vezérlőchip nem szükséges.

Az ISP, azaz képfeldolgozó sem maradt ki, ehhez egy 21, vagy két darab, egy 13 és egy 8 megapixeles kamera csatlakoztatható. Végül, de nem utolsó sorban, a teljes rendszer energiagazdálkodását vezérlő áramkör is bekerült a lapkába. A gyártó szerint az új rendszerchipnek hála nagyjából 20 százalékkal csökkenthető a készülékekhez szükséges chipek összterülete.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Exynos 7570 az első belépőszintű, 14 nanométeres gyártástechnológiát alkalmazó Samsung alkalmazásprocesszor. Korábban a két fogalom nehezen lett volna összeegyeztethető, az olcsóbb készülékekhez szükséges processzorokhoz költséghatékonyabb, jellemzően 28 nanométeres gyártástechnológiát alkalmaztak. Bár a dél-koreai cég konkrétumokról nem beszélt, a váltást valószínűleg a 14 nanométer LPC (Low-Power Compact) variánsa tette lehetővé.

Az eljárás kifejezetten a költségek csökkentését célozza, amihez a Samsung elsősorban a levilágításhoz szükséges maszkok számát redukálta. E mellett az LPC már RF opciót is kínál, azaz támogatja az integrált analóg rádiófrekvenciás részegységek létrehozását, a cég ezt használhatta ki az LTE modem, és a többi rádiós vezérlő integrálásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.