Szerző: Habók Lilla

2016. augusztus 18. 14:00

A szülőket is beengedi az osztályba a frissített Google Tanterem

Új funkciókkal bővül a Google Tanterem az iskolakezdésre: a szülők ellenőrizhetik a gyerekeik iskolai feladatait, a diákok és a tanárok pedig már annotálhatják is a szövegeket okostelefonon. A keresőóriás frissített tantermi repertoárjában egy VR appnak is jutott hely, Expeditions néven.

Tovább fejleszti a Google iskolák számára készített Classroom szolgáltatását, a cég az iskolán kívüli tanulási tevékenységek során is szeretne kéznél lenni, mint például a házi- és szorgalmi feladatok elkészítésekor vagy a tanulmányutak alatt. Az iskolák számára készített Google Classroom vagy Google Tanterem szervezőalkalmazás 2014-ben jelent meg az Apps for Education csomag kínálatában, az ingyenes appot egy évvel később API is követte.

A desktopra és mobilra is fejlesztett alkalmazásban a tanárok kurzusokat hozhatnak létre, azokba pedig beoszthatják tanulóikat, később pedig akár a teljes csoporthoz, akár  egyes diákokhoz is rendelhetnek különböző feladatokat a Google Drive eszköztárával. Ezután az oktatónak már csak azt kell figyelnie, ki dolgozik még a feladaton, és ki fejezte már be azt. A diákok üzenetet küldhetnek a tanár vagy a tanulótársaik számára, ha kérdeznének vagy elakadtak a megoldásban. A Google mindezzel az oktatás területén igyekezett teret hódítani, és elérni, hogy még több időt töltsenek el a felületén, illetve a gyerekek minél hamarabb megismerjék és hozzászokjanak a szolgáltatásaihoz. A termékvonal sikere a bemutatott iskolai esettanulmányokból is jól látható.

Kész van a házid? Megnézem emailben!

Az eddigi alkalmazás a tanároknak és a diákoknak szólt elsősorban, de mostantól a szülőket is meghívhatják a tanárok, hogy megnézzék a virtuális osztálytermi munkát - a Google itt a család teljesítménybefolyásoló hatására épít. Ez valamivel többet jelent egy nyílt napnál, ugyanis innentől kezdve a szülők automatikus napi vagy heti emailösszesítőt kaphatnak a gyerekük munkájáról és következő feladatairól. Ez még mindig inkább csak passzív ellenőrzői szerepet jelent, de nem kizárt, hogy a jövőben a szülők aktív irányítói lehetnek a tanulási folyamatnak az online felületeken.

A szeptemberi iskolakezdést veszi célba az annotálás funkció, amellyel a tanárok és a diákok rajzolhatnak, kiemelhetnek szövegrészeket és megjegyzéseket fűzhetnek a dokumentumokhoz, hogy a bonyolultabb feladatokat is fel tudják dolgozni mobilon - legalábbis a fejlesztők elvárása szerint. Az új funkció lényegében hordozható tantermi táblává teszi a mobilt és a tabletet, amelyre bármikor firkálhatnak a diákok és a tanárok is. Egy a korai tesztben résztvevő angoltanár például egy Shakespeare-szövegben a diákokkal egyféle színnel jelöltette ki azokat a gondolatokat, amelyekkel egyetértenek, és egy másik színnel a vitatott részeket, így mérve, hogy a tanulók mennyire értették meg a szöveget.

További oktatási fejlesztések

A nagyobb fejlesztések mellett több kisebb új oktatási funkció is megjelent. A Google Tanteremben a kurzusok már témakörökbe sorolhatóak, ezzel könnyebben szűrhetővé válik a hírfolyam. A dokumentumok pedig előnézeti funkciót kaptak, és így nem kell elhagyni az alkalmazást például a képek vagy videók megtekintése kedvéért.

Nem a Classroom alkalmazás része, de további oktatási fejlesztés, hogy az új Chrome frissítéssel a diákok és a tanárok elérhetik a Cast for Education alkalmazást, amellyel vezeték nélküli kapcsolaton keresztül megoszthatják képernyőképüket egymással az iskolában. Hamarosan a Gmail is új funkciót villant a tanároknak, akik a Tanterem alkalmazásból leszűrve kapják majd meg az emaileket, külön csoportosítva azokat a beérkezett üzenetek között.

01:03
 

Google Expeditions: over a million students, on trips to virtually anywhere

Még több videó

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A VR trendről sem szeretne lecsúszni a Google, így kihozta az Expeditions appot, amivel 200 "expedícióra" indulhatnak a gyerekek egy VR Cardboarddal - egyelőre csak androidos készülékkel, de már készül az iOS változat is. Az alkalmazáshoz tartozó gyűjtemény 360 fokos panoráma- és 3D képeket tartalmaz, hogy a diákok testközelből vehessék szemügyre az aktuális tananyagot.

A Google Apps for Education csomag térnyeréséről a magyar iskolákban egyelőre nincs hivatalos információ, de az jól látszik, hogy a Google továbbra is komolyan gondolja a terjeszkedést az oktatási alkalmazások területén.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.