:

Szerző: Voith Hunor

2016. július 7. 11:30

Kettéosztotta androidos biztonsági frissítéseit a Google

A havi javításokat a cég két kategóriába sorolta, hogy gyorsítsa a legszükségesebb frissítések terjesztését.

Tegnap nyilvánosságra hozta a Google a júliusi androidos biztonsági javítások listáját, és ezzel együtt persze a frissítést is elérhetővé tette a Nexus készülékek tulajdonosai számára. Ahogy az lenni szokott, az úgynevezett Android biztonsági szintet az egyéb androidos okostelefonok és tabletek gyártói implementálják saját Android-változataikba, és azt követően teszik elérhetővé a frissítéseket.

A júliusi biztonsági javítások érdekessége, hogy a Google az eddigi gyakorlatától eltérően két csomagot adott ki, egy részleges és egy teljes változatot. A cég azért döntött az új eljárás bevezetése mellett, hogy "rugalmasságot kínáljon az Android-partnereknek" az androidos eszközökben általánosan megtalálható biztonsági sérülékenységek gyorsabb kijavításához.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a részleges csomagba kerülnek a nem készülékspecifikus javítások, a teljes pedig kiegészül számos komponensspecifikus frissítéssel is. Ahogy a Google fel is tünteti a dedikált oldalon, ezt a végül kiadott biztonsági szintnél is egyértelműen jeleznie kell a gyártóknak - a július 1-i a részleges, a július 5-i dátumozású pedig bővebb csomagot jelenti.

Már megint a Mediaserver

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy az sajnos már szinte menetrendszerűnek mondható, a Stagefright sérülékenységgel hírhedté vált Mediaserver komponensben újra előkerült több súlyos és egy kritikus hiba. Ráadásul egy évvel a Stagefright után lényegében még mindig "ugyanott" tartunk: egy megfelelően előkészített MMS vagy videó megnyitása távoli kódfuttatáshoz vezet, ami más, jogosultságemeléses sérülékenységek kihasználásával kombinálva (és ezekből bőven akad) teljes kontrollt eredményezhet a fertőzött készülékek felett. A másik kritikus besorolású javítás az OpenSSL és a Google-féle BoringSSL könyvtárakat érinti, mely szintén további felhasználói beavatkozás nélküli távoli kódfuttatás lehetőségét zárja el.

A komponensspecifikus csomagban közel kéttucatnyi jogosultságemeléses sérülékenység javítása található, melyek többsége a Qualcomm, az Nvidia és a MediaTek egyes driverein keresztül elérhető hibákat foltoznak. Ezek mellett akad még számos, információszivárgást betömő frissítés is.

A júliusi biztonsági szint a Google-féle Nexus modellekre és a BlackBerry Privre már elérhető, a többi androidos készülékre pedig gyártótól és mobilszolgáltatótól függően érkezik majd. Ha érkezik valaha.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.