Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 21. 10:30

Megjegyezhetővé válnak a GPS-koordináták?

Mindössze három szóval egyértelműen azonosítani lehet minden pontot a Föld felszínén, így búcsút mondhatunk végre a postai címeknek és GPS-koordinátáknak.

A doménnevek logikáját hozná el a lokációs azonosítás területére egy új startup. A what3words ötlete roppant egyszerű: a földrajzi pozíciók kapjanak könnyen megjegyezhető, kényelmesen írható-olvasható azonosítókat. Az ilyen azonosító három egyszerű szóból áll, azok ragozott formájával már elegendő egyedi azonosító generálható ahhoz, hogy teljesen lefedjük a Föld felszínét.

A rendszerben minden 3 x 3 méteres terület kap egyedi azonosítót, összesen 57 billió ilyen négyzetre osztva a Föld területét. Ilyen azonosítóval persze eddig is rendelkeztünk, a szélességi és hosszúsági koordináták segítségével tetszőleges pontossággal azonosíthatunk pontokat, ezek használata azonban nehézkes, a sok szám pedig hibázásra is lehetőséget biztosít.

Az ötlet: rendeljünk hozzá emberileg fogyasztható neveket ezekhez a területi egységekhez, amelyek könnyen megjegyezhetőek, és például postai címzéshez, társas kommunikációban is használhatóak. Egész szavak használatával egyébként egészen magas entrópia érhető el, a what3words erre csupán egy példa - egy másik példa az XKCD által is népszerűsített négy szavas jelszó.

Sajnos a szótári szavak alkalmazása ellenére a rendszer nem dolgozik fordításokkal, saját tesztünk szerint minden nyelven új címkéket generál a cellákhoz. Ez azt jelenti, hogy ami swift.mailing.december (a HWSW szerkesztőségi terasza) angolul, az a spanyol verzióban agujero.cuerpos.contaron néven fut. Ez pedig könnyen lecsapható labda lett volna, kár, hogy ezt, a fordítható címkéket a what3words nem lépte meg.

A teljes szótári állományt azért jelentősen megkurtította a rendszer, egyrészt a bántó szavakat a cég mellőzte, és az egymásra nagyon hasonlító szavaknak is menniük kellett. Ugyanígy az ékezeteket sem használja, megkönnyítendő a nemzetközi használatot. Olyan figyelmesség is van egyébként, hogy a lakott területekre, nagyvárosokra igyekszik rövidebb, egyszerűbb szavakat használni, a nehezebb szavak pedig maradnak a vadonnak és az őserdőnek.

Where The Streets Have No Name

A cég szerint egyébként az univerzális lokációs azonosítók forradalmasíthatnak rengeteg szolgáltatást a fejlődő országokban. A what3words szerint jelenleg mintegy 4 milliárd ember él "rendes" postai cím nélkül, így pedig nem csak az Amazon.com-féle csomagküldő szolgáltatásokról maradnak le, de az állami intézményekkel, egészségüggyel, igazságszolgáltatással és a bankokkal is meggyűlik a bajuk, hiszen cím nélkül nem tudnak e rendszerekbe belépni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Nem véletlen, hogy a what3words egyik első nagy partnere Mongólia lesz, az ázsiai ország postai szolgáltatása hivatalosan is elfogadja majd a három szavas címeket 2016 júliusától.  Ez természetesen nem véletlen, Mongólia ugyanis pontosan azokkal a problémákkal küzd, amelyeket fent leírtunk: a populáció jelentős része él cím nélkül, a lakosság egy része pedig továbbra is a hagyományos nomád-félnomád életmódot folytatja.

A what3words egyébként informatikai szolgáltatásként is érdekes, a cég fejlesztett már egy címfordító megoldást, amely a hagyományos geolokációs és címadatbázisokat fordítja oda-vissza standard címekre és GPS-koordinátákra. Ez ráadásul bárhová beépíthető, webes és mobilfejlesztők számára is kínál megoldást a cég. És mivel a rendszer pont a legelhagyatottabb helyeket célozza, értelemszerűen offline is tud működni - a teljes beépíthető adatbázis mérete mintegy 10 megabájt. A what3words persze saját mobil- és webes alkalmazást is fejleszt, azt azonban a cég is látja, hogy a szolgáltatásnál az integrálhatóság lesz majd a döntő.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.