Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 23. 11:25

Csalódás az újragondolt Project Ara

Moduláris jellegének lényegét veszti el a Google telefonja: az újrarajzolt Ara készülékekben a processzor, a memória, az akku és a kijelző is fixen beépítve kap helyet. Bár a hátoldali foglalatokba jut még néhány érdekes modul, a fejlesztőkhöz ősszel érkező telefon csak árnyéka az eredeti Ara koncepciónak.

Noha az eredeti terv szerint már jó ideje piacon kellene legyen, a Google ígéretes Project Ara kezdeményezése közel egy éve nem hallatott magáról. A moduláris telefon létrehozását célzó projekt körüli csendet a vállalat idei fejlesztői konferenciáján törte meg - sajnos nem túl jó hírekkel.

A legrosszabbon essünk túl az elején: a telefon tetszés szerinti alakíthatóságából a keresőóriás jócskán visszavett, amivel a moduláris konstrukció épp a lényegét vesztette el. Bár több komponens továbbra is cserélhető maradt, a kijelzőt, RAM-ot, tárhelyet, processzort, GPU-t, akkumulátort és a különböző szenzorok egyetlen megbonthatatlan blokkot alkotnak, vagyis pont ezek a gyorsan avuló egységek nem lesznek cserélhetőek, csak egyben.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Így nem sok elem marad amelyeket a korábbi koncepciókból megismert, az eszköz hátoldalán kialakított foglalatokba helyezhetünk. A Google cserélhető kamerával, ujjlenyomat-olvasóval, apró e-ink kijelzővel, mikrofon-hangszóró kombókkal próbál vigasztalni, illetve olyan, az eredeti elképzelés után fájdalmasan erőltetett kiegészítőkkel, mint a semmilyen funkcióval nem bíró "style" blokkok vagy a kihajtható támasszal rendelkező modul. Az összesen hat darab, foglalatban elhelyezhető modul listája a későbbiekben persze bővülhet, a Google ugyanis továbbra is lehetőséget ad gyártópartnereinek, hogy saját blokkokat fejlesszenek immár erősen lebutított Ara készülékéhez.

Az már a projekt kezdetétől fogva nyilvánvaló volt, hogy a koncepció megvalósítása nem lesz egyszerű feladat, az Android rendszertől ugyanis messze van a PC-kből megismert rugalmasság a hardverkomponensek kapcsán. A vállalat ugyanakkor tavaly, a sorozatos halasztások dacára több, ígéretes demót is mutatott, amelyekben már bebootoló, ténylegesen moduláris Ara modelleket is láthattunk. Sajnos azonban úgy tűnik a projekt végül túl nagy kihívásnak bizonyult, a lényegi hardverelemeket a vállalat, vélhetően a további sok hónapos-éves csúszások elkerülése érdekében végül a fő keretbe ("Ara body") építette.

01:07
 

Ara: What’s next

Még több videó

Pedig lényegében elég lett volna, ha a fentiek mellett a processzor-RAM-tárhely kombót sikerül a kijelzőtől elválasztani. Így ha csak "gyorsabb" telefonra van szükség nem kell ahhoz teljesen feleslegesen új panelt venni, ha pedig nagyobb kijelzőre költöznénk, nem kell a korábbi, akár még több évre elég erős hardvert is eldobni. Mindez azonban úgy tűnik továbbra is csak álom marad: ha egy nap arra ébrednénk, hogy a telefon túl kicsi, túl nagy, netán lassú, továbbra is egy teljesen új modellt kell venni, legfeljebb a kamera vagy az ujjlenyomat-olvasó árán spórolhatunk valamicskét - az Ara ezzel nem kínál sokkal többet, mint az LG ugyancsak modulárisnak kikiáltott G5 csúcsmodellje.

A készülék ráadásul, jelenlegi állás szerint legalábbis, csak egyetlen méretben, 5,3 hüvelykes kijelzővel lesz kapható, ellentétben a korábbi tervekkel, melyek szerint az eszköz többféle méretű vázzal is megvásárolható lenne. Halvány öröm az ürömben, hogy azok a fejlesztők, akik továbbra is érdeklődnek az eszköz iránt, már idén ősszel megszerezhetik azt, a végfelhasználókhoz pedig jövőre jut majd el a telefon - a leegyszerűsített koncepció miatt pedig vélhetően a további halasztások kockázata is csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.