Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 22. 16:51

Cserélhető kiegészítőmodulokkal érkezik az LG G5

Alulról kihúzható akkumulátorral és dupla hátlapi kamerával debütált az LG G5 csúcstelefonja. Az egyelőre ismeretlen árú készülékre kiegészítőmodulok is csatlakoztathatók.

Egészen új irányt vesz az LG legújabb csúcstelefonjával: a még a Mobile World Congress hivatalos rajtját megelőzően bejelentett G5 szakít a széria korábbi modelljei által kijelölt formavilággal, helyette új, lekerekített szélekkel és szokatlan megoldásokkal próbálkozik.

Az LG G5 külsőre leginkább a Nexus 5X-re emlékeztet, noha az ősszel megjelent készülékhez képest is akadnak rajta komolyabb eltérések - a hátoldal vulkánszerű kiemelkedésében, az ujjlenyomat-olvasó fölött például nem egy, de mindjárt két kamera figyel. Az előlapot sem borítja már teljes egészében üveg, a kijelző alatti sáv, akárcsak a ház kerete, fémből készült. A kerekded formák egyébként úgy tűnik meghatározó szerepet játszanak az idei felhozatalban, a frissen bejelentett Samsung csúcsmodellek is ebbe az irányba mentek el.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A készülékben dolgozó, 4 gigabájt LPDDR4 RAM és Qualcomm Snapdragon 820 processzor párosa idén valószínűleg sláger lesz a csúcstelefonokban. A két darab 2,15 gigahertzen ketyegő és szintén két 1,59 gigahertzre állított Kryo maggal dolgozó processzor eddig biztató eredményeket mutat, abban a gyártó orvosolta a 810-es előd hibáit. A telefon, akárcsak elődje, csak 32 gigabájtos belső tárhellyel lesz kapható, amelyet microSD kártyával bővíthetnek a felhasználók.

Szép kijelző - akkuéhes funkciókkal

A telefonon egy 5,3 hüvelykes IPS kijelző díszeleg, a csúcskategóriában lassan kötelezőnek számító Quad HD, azaz 2560x1440 pixeles felbontással, 554 PPI pixelsűrűséggel. A G5-öt a gyártó "always-on" üzemmóddal is felszerelte, azaz a kijelző halványan folyamatosan kijelzi az időt, illetve a beérkező értesítéseket. Ezt a megoldást általában a különböző OLED kijelzőknél szokták bevetni, amelyeken mindig csak a megjelenítéshez szükséges pixelek kapcsolnak be, így a funkció minimális fogyasztással alkalmazható, kérdéses, hogy IPS panellel mennyire lesz akkubarát a megoldás. Az MWC-n azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a funkció nagyjából 1,8 százalékot visz el óránként, ami a nap végére nagyjából 20 százalékot tesz ki - ez jelentős veszteség, így remélhetőleg lesz mód a funkció kikapcsolására.

Ha már az akkumulátornál tartunk, a készülékbe egy a tavalyi modellnél valamivel kisebb, 2800 mAh kapacitású telep került, viszont figyelembe véve, hogy a kijelző mérete is csökkent, ez önmagában valószínűleg nem hagy majd látványos nyomot az üzemidőn. Az akkuban ezúttal inkább annak elhelyezése az érdekes, az ugyanis a telefon fémből készült alsó peremével együtt egyszerűen kihúzható a készülékből - helyére pedig nem csak az eredeti tálcát, de különböző, plusz funkciókat adó modulokat is becsúsztathatunk.

Az elmúlt két évben sokszor felcsendült "moduláris telefon" jó ideje csúszó koncepciója persze még mindig messze van: a fő hardverelemek a G5-ben is rögzítettek, a készülék alját egy fizikai kameragombokat, testes markolatot és nem utolsó sorban egy 1100 mAh-s plusz akkut tartalmazó fotósmodulra vagy egy a Bang & Olufsennel közösen tervezett, komolyabb hangszóróval szerelt változatra cserélhetjük le.

Dupla kamera, elrejtett bekapcsológomb

A két hátlapi kamera 16, illetve 8 megapixel felbontású, előbbi 78 utóbbi pedig igen széles, 135 fokos látószöggel, a készülék a közelítés-távolítás során automatikusan váltogat a két szenzor között. Az előlapon egy 8 megapixeles kamera található. A hátoldalon a kamerák alatt helyezkedik el a Nexus 5X-ről ismerős kerek ujjlenyomat-olvasó, amely már lekattintható és bekapcsológombként is funkcionál. A telefon alján a jól ismert USB-C aljzat ül.

Hogy a különböző modulok mennyire lesznek népszerűek arról egyelőre csak találgatni lehet, ugyanakkor cserélgetni azokat valószínűleg nem sokan fogják, inkább egy kiválasztott modult tartanak majd hosszú távon a készüléken. Az ár persze most is rengeteget nyom majd a latban, a cég azonban egyelőre sem a telefon sem pedig a kiegészítők tervezett árát nem közölte.

Amit mi láttunk

Az MWC-n alkalmunk volt egy gyors ismerkedésre a G5-tel, kezdeti tapasztalataink azonban nem voltak biztatók: a telefon felépítése továbbra is messze van a prémiumtól, a fém keret ellenére közelébe sem ér a Samsung-Apple csúcsmobiloknak - továbbra sem. A hátlap fém, de kellemetlen minőségű, csak alapos szemrevételezés után derül ki, hogy nem műanyag, szerencsére nem gyűjti az ujjlenyomatot, mint a korábbi generációk fényes felületű plasztikja. A kamera viszont elsőre kifejezetten jónak tűnik, a cég okos szoftverrel igyekezett a nagyobb felbontású és nagy látószögű képeket kombinálni - igaz a siker felemás, néhol ugyanis láthatóan elválik a két kép. A moduláris kialakítás ebben a formájában ötletes és fontos innováció, még ha a legtöbben csak akkucserére használják is majd, egyelőre azonban nem úgy látszik, hogy ez azonnal megváltoztatná az iparágat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról