Szerző: Koi Tamás

2016. február 29. 10:30

Frissítve: A Telekomnál is jön az ingyenwifi

Új szolgáltatást vezet be palettájára március elején a Magyar Telekom: a legnagyobb hazai telkónál is jön az ingyenes (belföldi) Wi-Fi szolgáltatás, melyet az előfizetőknél kihelyezett, a szolgáltató tulajdonában álló hotspotokon keresztül nyújt majd a cég. A rendszer külföldön is használható lesz, a Fon hálózatán, de ezért már fizetni kell majd.

Frissítés: a Magyar Telekom hétfőn délután lemondta azt a holnapi sajtóbeszélgetést, melyen feltételezhetően a Wi-Fi Fon szolgáltatás elindulásáról számolt volna be a társaság. A cég a részleteket nélkülözve annyit közölt, hogy a bejelentésre egy későbbi időpontban kerül majd sor.

Március elsején a Magyar Telekom hálózatán is elindul az az ingyenwifi szolgáltatás, mely országszerte több százezer csatlakozási ponton teszi lehetővé a szolgáltató ügyfeleinek, hogy a mindig szűkös mobilnetkapacitás helyett Wi-Fi-re csatlakozva internetezzenek. A Telekom Wi-Fi Fon szolgáltatást külföldön is igénybe vehetik majd a cég előfizetői az immár több mint 15 millió hotspotot integráló Fon hálózatán. A külföldi Wi-Fi-zés azonban már nem jár ingyen az előfizetőknek.

Nyilvános hotspotot minden háztartásba!

A Telekom szolgáltatása hasonló elven működik majd, mint a UPC több, mint egy éve üzemelő Wi-Free hálózata. Vagyis a szolgáltató gyakorlatilag minden, az előfizetőkhöz kihelyezett, erre a célra alkalmas hotspotjából egy szoftverfrissítéssel nyilvános hotspotot csinál. Fontos, hogy akárcsak a UPC-nél, úgy a Telekomnál sincs hatással ez a funkció az előfizető által igénybe vett szolgáltatás minőségére, így elsősorban az internetszolgáltatás sávszélességére, illetve egyéb, adatforgalommal kapcsolatos paramétereire.

Az előfizetőknek emellett attól sem kell tartaniuk, hogy a Wi-Fi Fon hálózat megnyitása adatvédelmi kockázatokkal jár, mivel az otthoni magánhálózat és a nyilvános hotspoton keresztül elérhető hálózat egymástól teljesen szeparáltan működik. Szintúgy lényeges szempont, hogy mivel a szolgáltatás igénybe vétele Telekom-előfizetéshez köthető autentikációt igényel, így minden, a Wi-Fi Fon hálózaton keresztül bonyolított kommunikáció ellenőrizhető és beazonosítható, az esetleges jogsértésekért így a Wi-Fi Fon ügyfél felel, nem pedig a hotspot bérlője.


Németországban három éve működik hasonló szolgáltatás

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Lényeges eleme a szolgáltatásnak ez utóbbi tény is: a UPC Wi-Free hálózat indulásakor felháborodott felhasználók sokasága reklamált azért, mert a szolgáltató ingyenes hotspot funkciót épített a lakásukban vagy irodájukban működő Wi-Fi elosztókba. Ezek az eszközök ugyanakkor mindvégig a szolgáltató tulajdonában állnak, így az előfizető által igénybe vett szolgáltatás zavartalan biztosítása esetén a telkócég tetszés szerint építhet be újabb funkciókat a berendezésbe. Ettől függetlenül az előfizető kérheti, hogy a Wi-Fi Fon szolgáltatást kapcsolják ki a nála kihelyezett eszközön, ekkor azonban automatikusan elveszti a használati jogosultságát más Wi-Fi Fon hotspotok esetében.

A Telekomnál azonban nem minden előfizetőnél található ilyen berendezés (alighanem a UPC megoldásával egyező típusú Cisco home gateway), mivel a cég csak azoknál az ügyfeleinél helyezi ki ezt az eszközt, akik IPTV- és internetszolgáltatásra egyaránt előfizetnek. Ilyen ügyfélből a cég legutóbbi, negyedéves üzleti jelentésében szereplő statisztikák szerint legalább félmillió van Magyarországon.

Külföldön nem jár ingyen

A Telekom Wi-Fi Fon ugyanakkor - akárcsak a UPC Wi-Free - nem csak Magyarországon használható, hanem a Fon nevű közösségi Wi-Fi megosztó hálózaton is, mely a kezdeti, néhány ezer fős lelkes felhasználói bázisról mostanra több mint 15 millió hotspotra növelte lefedettségét világszerte, javarészt a távközlési szolgáltatókkal kötött megállapodásoknak köszönhetően. A Magyar Telekom anyacége, a Deutsche Telekom 2013 nyarán indította el ugyanezt a szolgáltatást WLAN TO GO néven, de tagja a hálózatnak a legnagyobb brit vezetékes szolgáltatónak számító BT is.

Lényeges kitétel, hogy a Magyar Telekom csak akkor ad hozzáférést a külföldi hálózathoz (Wi-Fi Fon Prémium jogosultság), ha a mobiltelefonját vagy más, Wi-Fi-képes eszközét külföldön használni kívánó előfizető megrendeli valamelyik roaming opciót (Travel&Surf, EU100, EU Plusz). Az alap, belföldi szolgáltatás igénybe vételére minden olyan Telekom-ügyfél jogosult, aki a Next vagy a Music díjcsomagok valamelyikét használja (egyes esetekben csak új előfizetések, vagy magasabb díjcsomagra váltás mellé jár a szolgáltatás), illetve értelemszerűen azok, akik otthoni vezetékes kapcsolatukkal maguk is aktív hotspot-üzemeltetők.

A Telekom hivatalosan március 1-jén fogja ismertetni a Wi-Fi Fon szolgáltatás további részleteit.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.