Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 27. 17:46

Itt a Tails 2.0

Főverziót váltott a Tails, az Edward Snowden által is biztonságosnak hirdetett asztali operációs rendszer. A Tails 2.0 már letölthető, illetve a már meglévő rendszerek frissíthetőek az új kiadásra (igaz, ez csak manuálisan végezhető el).

Elkészült a biztonságos és anonim kommunikációhoz fejlesztett Tails operációs rendszer legújabb, 2.0-s kiadása. A frissített alkalmazások és az új asztali környezet mellett fontos biztonsági javításokat is hoz az új kiadás, így telepítése különösen ajánlott, amennyiben komolyan és rendeltetésszerűen használjuk a rendszert. A Tails 2.0 felhasználói szempotból legnagyobb újdonsága a GNOME Shell környezetre vált, annak klasszikus nézetét. "Ez egy modernebb, letisztultabb és jobban támogatott" asztali környezet a fejlesztők szerint, ez indokolta a váltást.

A GNOME bevezetése mellett az alapok is megújultak, a rendszer immár a Debian 8-ra épül, a frissített szoftverek jelentős része is innen származik (LibreOffice 4.3, Git 2.1.4, Liferea 1.10, stb.).  A frissített alaprendszer hozadéka, hogy a támogatott hardverplatformok köre is szélesedett, így a perifériákkal is jobban működik együtt.

A Tor Browser verziószáma 5.5, ez a Firefox 38.6.0-n alapszik, amely a szabad szoftveres böngésző "hosszanfriss", vagyis hosszú támogatási periódusú kiadása. Egy érdekes képesség viszont kimaradt, a "Windows-álcázás" - bizonyos környezetben ugyanis szemet szúr a GNOME felülete, ezért az előző Tails-kiadás kapott egy Windows 8-ra emlékeztető "álcát", ez azonban még nem készült el a 2.0-s kiadáshoz, a fejlesztésén dolgoznak. A használóknak szintén fontos váltás, hogy a 2.0-val kivezette teljesen az eddigi email-kliens Claws Mailt a Tails, helyette a Thunderbird-derivatíva Icedove lett a rendszer része - a két szoftver az 1.8-as verzió óta párhuzamosan működött, így volt idő a migrálásra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 2.0-ban egy ismert hiba is van. A Tor Browser 5.5 ugyanis hoz védelmet a digitális ujjlenyomat-vétel ellen (amikor a szerver képes a különböző rendszerváltozók alapján jól behatárolni a látogatót). A rendszerben azonban egy véletlen hiba miatt ez a védelem nem aktív. Szerencsére ez nem egy súlyos probléma, mivel az ujjlenyomat-vétel (lásd itt) elsősorban a telepített betűtípusokból indul ki - ez pedig minden Tails-telepítés esetében azonos.

A rendszer új telepítőt is kapott, amely a készítők ígérete szerint könnyebben használható és a szerényebb műszaki képességekkel megáldott felhasználókat sem riasztja el. Arra is van lehetőség, hogy Debian vagy Ubuntu alól közvetlenül telepítsünk Tailst, a tails-installer csomag segítségével. Mivel rengeteg minden változott a Tails előző (1.8.2-es) kiadása óta, in-place frissítést a fejlesztők nem tettek lehetővé, az új verzió telepítéséhez komplexebb migrálásra és manuális beavatkozásra is szükség van, ehhez részletes leírást biztosítanak a készítők.

A letöltés és a változások részletes listája elérhető a projekt weboldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról