Szerző: Voith Hunor

2016. január 26. 18:00

Ex-ciscósok húzták ki a gyufát a Ciscónál

A feltörekvő, főleg egykori ciscósok által alapított gyártó viszontperli a Ciscót, amely megítélése szerint aktívan bátorította azt a gyakorlatot, melyet később az Arista váratlan piaci sikere miatt jogsértőnek minősített.

Két nappal az első ítélet kihirdetése előtt a 2014 vége óta folyó Cisco-Arista perek egyikében, az Arista viszontperelte a hálózati eszközök piacvezetőjét. Az indoklás: a Cisco az ezredforduló óta aktívan bátorította konkurenseit, hogy parancssoros konfigurációs felületét kvázi iparági standardként kezeljék, és azzal kompatibilis saját CLI (command line interface) implementációkat készítsenek külön erre szolgáló licencmegállapodás nélkül.

A kisebb cég szerint a Cisco piaci erőfölényével is visszaél, mert SmartNET támogatási- és szervizszolgáltatásának árazásakor negatív diszkriminációt (így magasabb díjszabást) alkalmaz a nem kizárólag Cisco hálózati eszközöket üzemeltetők ellen. Az Arista beadványa szerint "ha egy vásárló egy versenytárs Ethernet switch termékét szeretné választani, büntetést kap a SMARTnet díjszabásában", így a Cisco gazdasági nyomásgyakorlással elzárja versenytársai elől az értékesítési lehetőségeket.

A Cisco természetesen azonnal reagált a vádakra, melyeket porhintésnek, figyelemelterelésnek nevezett, és továbbra is kiáll amellett, hogy csak tisztességes versenyt szeretne elérni és saját szellemi tulajdonát megvédeni. A vállalat jogi főtanácsosa szerint az Arista azért "részesül" speciális bánásmódban a Cisco többi versenytársával szemben, mert azok csak a kompatibilitáshoz legszükségesebb mennyiségben mintázták a Cisco megoldásait. Az Arista viszont arcátlanul átemelt mintegy félezer parancsot saját hálózati operációs rendszerébe, sőt, még a felhasználói útmutató egyes részeit is lemásolta – a bennük maradt nyelvtani hibákkal együtt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mark Chandler egy novemberi blogbejegyzésében ennek alátámasztására egy (állítólagos) interjúból kivágott részletet is közzé tett, melyben (szintén állítólag) Kenneth Duda, az Arista műszaki vezetője azt mondja, mindent (mármint a CLI-t) "szolgaian" lemásoltak a Cisco termékekről való átállás megkönnyítésére – még az egyébként "nagyon hülyeségnek" tartott dolgokat is.

Miről is van szó?

Az Arista Networksöt 2004-ben alapították többségében ciscós múlttal rendelkező, tapasztalt szakemberek. A cég vezérigazgatója, Jayshree Ullal a Cisco adatközpontokért és switch-ekért felelős alelnöként fejezte be ottani másfél évtizedes karrierjét, Andreas Bechtolsheim fejlesztési vezető pedig a Gigabit Systems divízió első embere volt (és számos egyéb érdeme mellett a Sun Microsystems alapítója is) – de úgy általában a felsővezetés többsége erősen ciscós kötődésű.

Már a cégépítés első éveiben gyakran felröppentek a személyes ellentétekről szóló pletykák, de az Aristát a Cisco sokiág nem tartotta igazán veszélyesnek, ahogy egyébként versenytársai többségét se nagyon a hálózati eszközök piacán. Mára azonban a Cisco már nem számít egyeduralkodónak (bár továbbra is egyértelműen a legjelentősebb és legnagyobb befolyású szereplő), az Arista pedig látványos sikereket ért el a kiemelten fontos felhős és adatközponti telepítésekben.

A cég tízévesen, 2014 nyarán lépett tőzsdére, az onnantól nyilvánosan elérhető pénzügyi adatok pedig egy egészséges és folyamatosan, gyors ütemben bővülő üzletet mutattak. A Ciscónak ekkorra már érezhetően nagyon a begyében volt az Arista, ami nem csoda – a jórészt ott kinevelt gárda egyre nagyobb szeletet hasított le a tortából, és sikere más gyártóknak is megmutatta, van keresnivalójuk a Cisco ellenében.

A Cisco végül az elsődleges részvénykibocsátást követő részvényeladási moratórium lejáratakor adott be két keresetet az Arista ellen – nyilvánvalóan azért, hogy az árfolyamot negatívan befolyásolja (egyébként sikerrel), és így a tőzsdei bevezetésen keresni akaróknak keresztbe tegyen. A moratórium alatt ugyanis a tőzsdére lépéskor belsős információkkal rendelkezők nem adhatják el részvényeiket (értelemszerűen az árfolyammanipuláció lehetősége miatt), utána viszont kisebb-nagyobb csomagoktól sokan megszabadulnak, ha az árfolyam érdemben meghaladja a kibocsátáskori szintet.

Az egyik kereset 14 szabadalom megsértésével vádolja az Aristát (12 funkcióval kapcsolatban), és a Cisco a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC, International Trade Commission) indította el az eljárást. Azért nem szövetségi bíróságon (a másodikat már ott), mert a szabadalomsértés megállapítása esetén az érintett Arista termékek amerikai importjának ideiglenes tiltását is szeretné elérni, az ITC pedig ilyen ügyekben általában gyorsabb és tapasztaltabb, mint a szövetségi bíróságok.

Itt az eddigi információk szerint nem áll túl jól az Arista szénája. Ugyan a Cisco később csökkentette az ügybe bevont szabadalmak körét, az ITC szakértői előzetes véleményezésükben a vizsgált ötből három esetben megállapították a jogsértést. Az első döntés kihirdetésére a hét második felében kerül sor, az Arista egy korábbi nyilatkozata szerint a legrosszabb eshetőségre készül, és a kifogásolt implementációkat mára (vagy a közeljövőben) saját fejlesztéssel tudja helyettesíteni.

A másik kereset egy kaliforniai szövetségi bíróságnál landolt, a CLI parancsok indokolatlanul nagyarányú átemelése és a dokumentáció egyes részeinek lemásolása miatt. A Cisco szerint az Arista elsősorban ezt az eljárást akarja hátráltatni az ellentámadással, ami az ITC előzetes véleménye és az Arista beadványának ismeretében persze nem túl meglepő megállapítás. A tárgyalásra viszont csak az év második felében kerül sor, így az Arista a viszontperrel megpróbálhat valamiféle meghátrálást kicsikarni – bár erősen kétséges, hogy a Cisco ilyesmire hajlandó lenne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról