Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 26. 13:20

Itt a Huawei legújabb, méretes csúcstelefonja

Megérkezett a Huawei őszi csúcstelefonja: a Mate 8 névre keresztelt hathüvelykes óriás házon belül tervezett processzortés jókora akkumulátort kapott, és várhatóan 2016 első negyedévében, Kínában debütál.

Új zászlóshajóval támad a Huawei, a gyártó lerántotta a leplet a tavaly bejelentett Mate 7 utódjáról. A következetesen Mate 8 névre hallgató fémházas készülék a csúcskategóriát célozza, a gyártó saját, nemrég bejelentett processzorával a fedélzetén.

Kijelzőméret terén a gyártó nem volt szűkmarkú, a vállalat az eszközt egy hathüvelykes panellel szerelte fel, amely még az utóbbi években népszerűvé vált, nagyméretű eszközök között is kifejezetten terebélyesnek számít. Az IPS panel felbontása ugyanakkor "csak" 1920x1080 pixel, ez számottevően kisebb mint a hasonló méretű rivális eszközökből, például a Samsung Galaxy Note 5-ből vagy S6 Edge+-ból megismert 2560x1440 pixeles érték. Mindenesetre a 367 PPI-s pixelsűrűség sem rossz, részletesség terén a kijelző valahol az iPhone 6s és 6s Plus közé pozicionálható.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A panel mögött a Huawei leányvállalata, a HiSilicon Kirin 950-es lapkája található. A nyolcmagos chipben négy darab 1,8 gigahertzes órajelű Cortex-A53 és szintén négy Cortex-A72 mag kapott helyet, utóbbiak 2,3 gigahertzre állítva, továbbá egy Mali-T880MP4 GPU. A big.LITTLE elrendezés mintájára előbbi klaszter felel a kevésbé teljesítményigényes feladatokért, mérsékelt fogyasztás mellett, utóbbi pedig a komolyabb igénybevételnél lép működésbe. A jelenlegi csúcstelefonok jelentős részében dolgozó A57-es elődjeikhez képest jelentősen hűvösebb működést ígér az azokat fejlesztő ARM Holdings, ami fontos, hiszen az A57 melegedési problémái számos idei csúcskategóriás eszközben kiütköztek, főként a Snapdragon 810 processzorral szerelt modelleknél.

A Huawei Mate 8 a belső tárhely méretétől függően 3 vagy 4 gigabájt RAM-mal érkezik, előbbi a 32 gigabájtos tárolóval, utóbbi pedig a 64 vagy 128 gigabájt tárhellyel szerelt modellekbe kerül. Az eszköz hátlapján egy 16 megapixeles Sony IMX298 szenzor figyel optikai képstabilizációval, az előlapra pedig egy 8 megapixeles IMX179 érzékelő jutott, ugyancsak a Sonytól. A hátlapi kamera széles, körmintás peremével egyébként erősen emlékeztet az eredeti Nexus 5-nél látott dizájnra. Az eszközbe mindezek mellett a gyártó a Mate szériánál szokásosan tekintélyes, 4000 mAh kapacitású akkumulátort tett. A cég az elődnél csaknem harmadával hosszabb üzemidőt ígér - biztosat persze csak az első tesztek után mondhatunk.

Az okostelefonról a Mate 7-hez hasonlóan nem maradt le az ujjlenyomat-olvasó, de az a négyzetes kialakítás helyett kerek lett, akárcsak az ugyancsak a Huawei nevével fémjelzett Nexus 6P esetében. A telefon tetszés szerint két nanoSIM-nek is otthont ad, az egyik kártyahely microSD-s bővítésre is használható. A készülék a legfrissebb, 6.0-s Androiddal a fedélzetén érkezik. A vállalat egyelőre nem árulta el mennyibe kerülnek majd a Mate 8 különböző variánsai, annyi azonban tudható, hogy a telefon Kínában kerül először piacra, 2016 első negyedévében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról