Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 28. 17:18

Mindössze 15 centi az AMD különleges kártyája

Végre bemutatta a Fury-család harmadik, legapróbb tagját az AMD. A rendkívül kompakt kártya alacsonyabb fogyasztással, de a csúcsmodellhez közeli sebességgel érkezik. Izgalmas modell lett.

Most bemutatta, mintegy két hét múlva pedig piacra is dobja a Fury-család legkülönlegesebb darabját az AMD. A Radeon R9 Nano érdekessége a rendkívül kompakt, 15 centi hosszú kialakítás, amely mini-ITX formátumú házakba is belefér. Ez az AMD új fejlesztése, a HBM (high bandwidth memory) teszi lehetővé, amely közvetlenül a GPU mellé tokozott grafikus memóriát jelent, így rengeteg hely spórolható meg a kártyán. A kompakt kialakításhoz a HBM elengedhetetlen, de nem elegendő, a rendkívül kis méretet az AMD további fejlesztésekkel, például az áramellátásért felelős áramkörök újratervezésével érte el.

A Radeon R9 Nanóban ugyanaz a Fiji kódnevű lapka dolgozik, mint a Fury X-ben, ugyanúgy 4096 feldolgozóegység található benne, 256 textúrázó és 64 ROP egység mellett. A maximális órajel némileg alacsonyabb, 1050 MHz helyett csak 1000, a memória azonban megint azonos, 4096 bit széles, kapacitása ugyanúgy 4 gigabájt és sávszélessége is megegyezik.

A lapka tehát egészen azonos, a fontos különbség a meghajtáshoz használt feszültségben rejlik: az AMD kiválogatja azokat a chipeket, amelyek alacsony feszültségen is stabilan működnek, ezekből készülnek a Nanók. A gyakorlatban ezt tükrözi, hogy míg a Fury és a Fury X egységesen 275 wattos összfogyasztású kártyák, a Nano esetében ez 175 watt mindössze.

A 175 watt eléréshez az AMD egy egészen egyedi megoldást választott, a kártya fogyasztását ugyanis ezen a szinten limitálja is, az ennél magasabb energiafelvételt a frekvencia visszafogásával kerüli el. A rugalmas szabályozás eredménye, hogy a komoly terhelést jelentő játékok esetében a kártya előbb ütközik a fogyasztási keretbe, mint a gigahertzes órajellimitbe, ilyenkor a sebesség a maximálisnál alacsonyabb lesz. Az AnandTechnek nyilatkozó AMD-képviselő szerint a tipikus órajel mintegy 900 MHz lesz a legtöbb játék alatt, a pontos szám pedig játékról játékra változik. Ennek megfelelően a Nano várhatóan 10-15 százalékkal lehet lassabb a Fury X-nél, köszönhetően a GPU alacsonyabb órajelének.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Mivel az AMD a kártya fogyasztását maximálja, a hűtést pedig picit túltervezte, így a cég egészen biztos benne, hogy a GPU hőmérséklete sosem éri el a 85 fokos leszabályozási pontot, normál esetben mintegy 10 fokkal az alatt, 75 fokon stabilizálódik folyamatos terhelés alatt. A hőtermelés a megcélzott piac számára is nagyon fontos, az apró mini-ITX házak hűtése sokkal nehezebb és a légáram útja sem olyan tiszta, mint a nagyobb házakban. Erre egyébként a referenciahűtés is rásegít, a Nanókat a cég hibrid megoldással szállítja, amely a meleg levegő felét kifújja a házból és csak felét tartja benn. A megoldás jó kompromisszum lehet a halk működés és az alacsony üzemi hőmérséklet között.

Ahogy a hardveres alapok azonosak, nem csodálkozhatunk, hogy a Nanót a Fury X-szel egy szintre árazta be a gyártó, vagyis a csúcsmodellhez hasonlóan nettó 650 dollárba kerül a kártya. Figyelembe véve, hogy az R9 Nanóban válogatott, alacsonyabb fogyasztású lapkák dolgoznak, akár magasabbra is húzhatta volna az árazópisztolyt az AMD. A Fury-család ezzel szinte teljes, a gyártó még egyetlen modellel, a két-GPU-s verzióval tartozik a piacnak, arról egyelőre nincs pontos információ, hogy ez mikor kerülhet piacra.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.