Szerző: Voith Hunor

2015. július 27. 11:54

Windows 10: lehetnek majd gondok a Windows Update-tel

Az új operációs rendszerrel a Microsoft új frissítési folyamatokat vezet be. Az esetleges hibáknak jelen állás szerint – döntési lehetőség híján – az otthoni felhasználók lesznek kitéve, bár valószínű, hogy a több körös tesztelési rendszerből az alábbihoz hasonló hibás frissítés igen ritkán fog "élesbe" menni.

Korábban több alkalommal is írtunk arról, hogy a Windows 10 megjelenésével jelentős változások történnek az operációs rendszer frissítési megoldásában is, otthoni és vállalati kiadások terén egyaránt. A legnagyobb "sokk" a Home változat felhasználóit fogja érni, akik a jövőben – az eddig eddigiektől eltérően – többé nem szólhatnak bele abba, hogy egy-egy frissítés mikor települjön az operációs rendszerre, mert "a Windows 10 Home felhasználók számára a Windows Update-ről származó frissítések automatikusan elérhetőek lesznek [értsd: települnek]."

A Windows 10 Pro és Windows 10 Enterprise felhasználóknak viszont lesz lehetőségük a frissítések elhalasztására és az egyedi terjesztési beállításokra, erről részletesen a Windows Update for Business bejelentésekor írtunk részletesen. A vállalati Windows-ügyfélkört így jóval kevésbé érintheti majd az a probléma, amitől sok gyakorlottabb otthoni felhasználó tart: az operációs rendszer olyan, automatikusan települő frissítést kaphat, mely komoly hibát okozhat a Windows 10 működésében.

Ennek esélyét a Microsoft igyekszik a lehető legalacsonyabbra csökkenteni, hiszen a szigorú többkörös belső tesztelésen felül a nagy sikert aratott és a fejlesztés során rendkívül hasznosnak bizonyult Windows Insider programot is aktívan működtetni fogja. Így a leglassabb disztribúciós körbe tartozókhoz ideális esetben már nem jut el hibás frissítés, ehhez azonban a vállalatnak el kell érnie, hogy a Windows 10 megjelenését követően is megfelelő maradjon az Insider program konfigurációs diverzitása.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A hétvégén ugyanis látszott, a szigorú belső szűrésen csúszhat át komoly, a napi használatot befolyásoló hiba. A 10240-es buildhez hétvégén kiadott KB3074681-es frissítés automatikus telepítése után többen azt tapasztalták, hogy nem tudnak programot eltávolítani illetve hálózati adapterrel kapcsolatos műveletet (ki- és bekapcsolás, beállítások módosítása stb.) végezni, mert az Explorer.exe azonnal leállt.

Ez azért érdekes, mert ez a Windows egyik kritikus komponense, az operációs rendszer shellje – ezen keresztül lehet vezérelni a Windowst, ez áll a grafikus felhasználói felület mögött, és gyakorlatilag minden használja, melynek fájl- vagy ablakműveletekhez van köze. Az igazi poén az volt, hogy a hibás frissítést még eltávolítani sem lehetett, mert a műveletbe rögtön belefagyott az Explorer.exe, ha pedig valamilyen kerülőúton mégis sikerült, a Windows Update később újra visszarakta. Az még nem tiszta, hogy a hiba milyen konfigurációkon fordult elő, de akadt például olyan felhasználó, aki az általa elérhető 8 különböző gépen tesztelte, és mindegyiken belefutott.

A KB3073930-as frissítés: eldugott lehetőség a Windows 10 Home rendszerfrissítésének manuális szabályozására

Twitteren és szakmai fórumokon többen a kényszerített drivertelepítésekre is panaszkodnak – ugyanis az új frissítési rendszer keretében a Microsoft a Windows 10-es, akár harmadik féltől származó meghajtóprogramokat is automatikusan (és kötelezően) frissíti. Ez a PC-komponensek hatalmas választéka miatt még akkor is problémás lehet, ha a hibát sem a Microsofton belül, sem az Insider gyűrűben nem találnak.

 

 

A Microsoft nagy egységesítési stratégiáját ismerve nem valószínű, hogy a cég változtat a Windows 10 Home frissítési metódusát érintő elhatározásán, de az látszik, hogy számoltak a negatív eshetőségekkel. Az operációs rendszer fejlesztését vezető Gabe Aul a megoldást keresőket a KB3073930 számú frissítéshez irányította, amely egy direkt erre a célra készült hibaelhárító. Telepítése után az otthoni felhasználók is lehetőséget kapnak arra, hogy manuálisan szabályozzák a rendszerfrissítések telepítését, így elkerülhető, hogy egy hibát előidéző meghajtót a Windows Update eltávolítás követően automatikusan újratelepítsen.

Azt nem tudni, hogy ez a hasznos eszköz a július 29-i megjelenés után is használható lesz-e, mert a Microsoft hivatalosan az Insider buildekhez szánja. Saját próbánk során egy kis hibába is belefutottunk: miután kiválasztottuk, hogy frissítések telepítésének tiltását vagy engedélyezését szeretnénk megtenni, a döntést követően nincs lehetőség visszalépésre, ugyanis az arra szolgáló gomb a bal felső sarokban nem működik. Így a mégse gombra kell kattintani, ami viszont az egész alkalmazást bezárja.

A 10240-es azonban az a változat, amit két nap múlva a vállalat globálisan, mindenki számára elérhetővé tesz, így jó esély van rá, hogy amíg a cég az első hónapok tapasztalatai alapján nem csiszolja tovább a rendszerfrissítési folyamatot, a hibaelhárító modul bevethető marad.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.