Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 21. 11:21

Augusztusban jönnek a Samsung új, vállalati SSD-i

Néhány héten belül, augusztusban teszi széles körben elérhetővé új vállalati SSD-it a Samsung. A PM863 és SM863 tárolók is 3D NAND-ra építenek, előbbi pedig már 3,84 terabájtos változatban is kapható lesz.

Minden vállalati partnere számára elérhetővé teszi a Samsung, az idei CES kiállításon bejelentett nagyvállalati SSD-it. A PM863 névre hallgató modell a 845DC EVO SSD utódja, ezt a vállalat elsősorban a vegyes I/O feladatokra szánt szerverekbe kínálja, míg a tavalyi tároló "PRO" verziójának helyére lépő SM863 inkább az írásra kihegyezett munkavégzést célozza.

Az egy évvel ezelőtti modellekhez képest a váltás különösen a PM863 esetében éles, az ugyanis az előző generáció TLC NAND technológiáját, már TLC 3D NAND-ra cseréli. Noha a mezei TLC-s előd sem teljesített rosszul, az AnandTech szerint véletlenszerű írásnál az új modellek akár 40-50 százalékos előrelépést is hozhatnak, ráadásul az eszköz jóval időtállóbb is lett: 0,35 helyett, a cég már 1,35-ös DWPD (drive writes per day) értékre hitelesítette azaz egy nap ennyiszer írható rá a teljes kapacitásának megfelelő mennyiségű tartalom - a garancia teljes, 3 éves időtartama alatt. A 3D vagy vertikálisan rétegzett NAND lapkák jóval nagyobb csíkszélességet, illetve cellaméretet tesznek lehetővé, mint az egyrétegű megoldások - ezáltal az adattárolás is stabilabb, biztonságosabb lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A PM863 a fentieken túl hízott is, már 1,92, illetve tekintélyes 3,84 terabájtos tárolókapacitással is elérhető. Utóbbi elsősorban azért figyelemre méltó, mert a jókora tárhelyet a koreai cégnek egy szabványos, 2,5 hüvelykes, 7 milliméter vékony eszközre sikerült felzsúfolnia, egyetlen áramköri lappal, míg a hasonló, nagy kapacitású vállalati tárolók jellemzően több 15 milliméter környékén mozognak, és több áramköri lapból épülnek fel. Az SSD a felsoroltak mellett 960, 480, 240 és 120 gigabájtos konfigurációban is elérhető lesz. A legkisebb modell 86 ezer IOPS random olvasási teljesítményt produkál, a többi pedig egységesen 99 ezret, véletlenszerű írásnál a teljesítmények kapacitás szerint növekvő sorrendben haladva az első három modellnél 5, 10 és 17 ezer IOPS, míg a három legnagyobbnál 18 ezer.

Az SM863-nál már nem ilyen éles a váltás, miután annak "PRO" címkét viselő elődje is 3D NAND-ra épített, fontos különbség ugyanakkor a PM863-hoz képest, hogy itt nem TLC, hanem MLC 3D NAND-ról van szó. A vertikálisan elrendezett rétegek száma az előző modell óta nőtt, az új változat azokból 24 helyett már 32-t kapott. Az overprovisioning (OP) vagyis a hibás blokkok cseréjére fenntartott tárterület észrevehetően, 28 százalékról 12-re csökkent, emiatt a random írási teljesítmény is visszaesett valamelyest, ugyanakkor, ahogy azt a vállalat is hangsúlyozza, az OP szabályozására az ügyfeleknek is lehetőségük van, ha nagyobb teljesítményre lenne szükségük. A meghajtókra a Samsung öt éves garanciát vállal.

Az SM863-hez alaphelyzetben 3,5 DWPD érték párosul, ami ugyancsak számottevően kisebb a korábbi 845DC PRO 10 DWPD-s adataihoz képest, ugyanakkor az OP szabályozásával ez is növelhető. A tároló 120, 240, 480 és 960 gigabájtos, valamint 1,92 terabájtos változatban is megvásárolható lesz,  ezek random írási teljesíménye 12, 20, 26, 28, illetve 29 ezer IOPS, míg a véletlenszerű olvasás mindegyiknél 97 ezer IOPS.

Az új, 6 gigabites SATA csatolóval szerelt SSD-k a Samsung saját fejlesztésű Mercury kontrollerét használják. Az eszközök várhatóan augusztus folyamán válnak elérhetővé, a PM863 legkisebb verziója 125 dollárért, az 1,92, illetve 3,84 terabájtos változatok pedig 1100 és 2200 dollárért lesznek megvásárolhatók. Az SM863 140 dollárról indul majd, amely az 1,92 terabájtos modellnél egészen 1260 dollárig kúszik fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról