Szerző: Voith Hunor

2015. június 23. 17:28

Árban támadja az AWS-t az Oracle

Korábbi ígéretéhez híven az Oracle újabb termékeit tette elérhetővé felhős szolgáltatás keretében, és egyben egy új piacra is belépett - az Archive Storage Cloud Service tárolószolgáltatás elindításával az Amazonnak is nekiment.

Korábbi vállalásának és aktuális, "mindent a felhőből (is)" stratégiájának megfelelően tovább bővítette felhős szolgáltatás-portfólióját az Oracle. Mark Hurd, a vállalat társvezérigazgatója április végén azt mondta, a cél az, hogy idén októberre a cég on premise termékeinek 95 százaléka felhős szolgáltatásként is elérhető legyen - a tegnapi bejelentésekkel ez karnyújtásnyi közelségbe került.

Az újdonságokat bejelentő Larry Ellison a tőle szokásos magabiztossággal beszélt a szolgáltatásokról, valamint úgy általában az Oracle as-a-service kínálatáról. Szerinte az általa alapított cég az egyetlen ma, amely SaaS, IaaS és PaaS (szoftver, infrastruktúra és platform mint szolgáltatás) terén is megfelelő termékekkel rendelkezik a piacon, és így átfogó, integrált csomagokat tud ajánlani mostani és potenciális ügyfeleinek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ellison az Amazont és a Salesforce-ot emelte ki ellenpéldaként, előbbit az IaaS, utóbbit az SaaS terén, és nem állta meg, hogy ne köszörülje kicsit az IBM-en és az SAP-n a nyelvét. Miközben mindkét vállalat igyekszik az Oracle-höz hasonlóan korábban jól jövedelmező on premise termékeit felhősre "konvertálni" és üzleti stratégiáját is a hosszabb távon szétterülő, de stabilabb és folyamatos bevételekre átállítani, Ellison szerint "lényegében soha nem látjuk őket a felhőben, ami egészen rendkívüli." Persze ezeket a kijelentéseket érdemes erős fenntartásokkal kezelni, hiszen az Oracle a nagy felhős szolgáltatók között egyelőre még eléggé a sor vége felé kullog - már ha a bevételi oldalt nézzük. A volt vezérigazgatónak, jelenleg az igazgatótanács fejének egyedül a Microsofthoz volt pár jó szava - ahogy fogalmazott, a régi versenytársnak "sikerült átkelnie a szakadékon a felhő felé."

A ZDNet által nemrég készített összeállítás alapján (amelyben az akkor legfrissebb elérhető pénzügyi eredményekből extrapolált run rate-ekkel számoltak) az Amazon, a Microsoft és a Salesforce bőven ötmilliárd dollár feletti felhős bevétellel számolhat 12 hónap alatt, az Oracle esetében ez kétmilliárd dollár körüli összeg. Az SAP hasonló szinten áll, és az as-a-service tevékenységekből származó bevétel a két vállalat esetében egyelőre fej-fej mellett nő. Ellison szerint egyébként cége számára az Oracle profiljában viszonylag újonc PaaS és IaaS lesz a két legfontosabb növekedési terület a jövőben, nem a szoftverszolgáltatások. A vállalat ügyfeleit 19 adatközpontból szolgálja ki, melyekben összesen 700 petabájt ügyféladatot tárol, a felhasználók száma mára meghaladta a 70 milliót, napi 33 milliárd tranzakció mellett.

Exadata a felhőből

Az Oracle ügyfelei mostantól Exadata adatbázisaikat is átmozgathatják a felhőbe, vagy akár hibrid (felhős én on premise) megoldást is alkalmazhatnak. A Database Cloudon belül megjelent továbbá a Big Data Appliance is a Hadoop és Spark alapú analitikai szolgáltatásokhoz, valamint a NoSQL - Key-Value Store és további, eddig csak helyben elérhető adatbázis-funkciók is.

Az egyik legérdekesebb újdonság az Archive Storage Cloud Service, amely a vállalat szerint az iparág legolcsóbb tárolási lehetőségét biztosítja a hosszú távú archiválást igénylő alkalmazásoknak és munkafolyamatoknak. Ellison ezzel kapcsolatban kerek-perec kijelentette, hogy az Oracle "készen áll versenyezni az Amazon áraival", és gyors bővülésre számít ezen a területen. (Larry Ellison néhány hónapja az X5 szerverek kapcsán hasonlóan agresszív árpolitikát fogalmazott meg.) A tárolószolgáltatás árai már elérhetőek, az érdeklődők itt mélyedhetnek el az Oracle díjtáblázatában.

A Mobile Cloud Service egy teljes körű, felhős iOS-es és androidos mobilalkalmazás-fejlesztői platform, amihez az Oracle szerint nem szükséges egyéb kliensszoftverek telepítése, mert a teljes egészében böngészős felületen minden fontos eszköz rendelkezésre áll. A fejlesztők a Java mellett természetesen más nyelveket (például Ruby on Rails, Node.js) is használhatnak. A fejlesztőknek arra is lehetősége lesz mostantól, hogy Java SE, JRuby vagy Node.js alkalmazásaikat az Oracle felhőjében is futtassák. A platform természetesen beépített analitikai eszközöket is tartalmaz.

A Cloud Integration Service a felhős és on premise (akár harmadik féltől származó) szoftverek és szolgáltatások integrációját könnyíti meg, a Process Cloud Service pedig egy, a programozáshoz nem értő alkalmazottakat célzó üzleti folyamatautomatizációs szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról