:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 22. 09:30

Jobb menedzsment és extrém skálázódás - itt a tízes HANA

Új szervizcsomagot kapott az SAP HANA: az SPS10 az egyszerűbb menedzsmentre és a jobb skálázódásra fókuszál, extrém méretű rendszermemóriával és CPU-mag számmal is megbirkózik.

Több újdonságot is bejelentett az SAP: a vállalat frissen kiadott HANA legfrissebb, SPS10-es verziója mellett a Predictive Analytics 2.2-t is leleplezte. Ez utóbbi az SAP analitikai portfóliójának egyik vezéreleme, az elemzőszoftver  segítségével valós időben nyerhetőek ki pontos előrejelzések akár ultraszéles adattáblákból is - ígéri az SAP.

A Predictive Analytics új verziója kifejezetten a Big Data, illetve az IoT eszközök seregeinek kezelését célozza és a fejlesztők szerint használatával hatékonyabban és pontosabban készíthetők el prediktív modellek. A frissen bejelentett szoftver az SAP Business Warehouse alkalmazással való integrációt, illetve az offline üzemmódot is támogatja, APL (Automatic Predictive Library) könyvtárai új algoritmusokkal egészülnek ki, illetve az SAP HANA integráció is fejlettebb lett. A vállalat mindezek mellett UX-terén is újított, a modellmenedzsmenten és -összehasonlításon is csiszolt. Az SAP a fentieken túl egy mobilappot is kiad: a SAP Cloud for Planning alkalmazás a munkatársak közötti kollaborációra fókuszál, illetve beágyazott analitikai funkciókat is tartalmaz.

SAP HANA SPS10 szervizcsomag

A HANA platformhoz érkező legújabb szervizcsomagban, az SPS10-ben a fentiekhez hasonlóan előtérbe kerültek az IoT eszközök, illetve a biztonság. Az új verzió többek között az 1:n aszinkron táblareplikációt, a naplóalapú replikációt, valamint az inkrementális adatmentési funkciókat is támogatja. A frissült szoftver már az eddigieknél is jobban kezeli a skálázódást extrém nagy rendszermemória, illetve CPU-mag szám esetében - akár 12 terabájtot is meghaladó memóriát, illetve 300-nál több processzormagot is támogat, köszönhetően a NUMA-architektúrák jobb észlelésének és hatékonyabb használatának.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Fejlődött a menedzsmet-felület is. Az adminisztrációs bővülnek mind a HANA Studio, mind a webes HANA Cockpit, mind pedig a DB Control Center felületén - az adatkezelési folyamat ugyanakkor jóval egyszerűbb lesz, az adatbázis-adminisztrátoroknak többek között már telepítésekre, frissítésekre, biztonsági mentésekre, rendszerreplikációra, illetve a tanúsítványkezelésre is több lehetőségük van. Mindezek mellett a cég kiterjeszti az SAP HANA Cockpitet, illetve a DB control Centert, így a multi-tenant adatbázisok kezelése mellett a dynamic tiering, illetve az adatstreaming és távoli adatszinkronizálás feladatokat is egyszerűbbé teszi.

Megújult a Hadoop-adatbázisokkal való integráció is, az SPS10 kompatibilis a Cloudera és a Hortonworks disztribúciók legújabb kiadásával is. Friss fejlesztés a gyorsabb adattranszfer a Spark SQL segítségével, illetve az Apache Ambari használatával egységes UI-on menedzselhető az SAP HANA illetve a Hadoop klaszterek. A felület lehetőséget ad komplex működési szabályok kialakítására, például megszabható, hogy az adatbázis csak az elmúlt év adatait tartsa memóriában, az ennél régebbi adatokat pedig írja ki lemezre.

A frissült SAP HANA kapcsán az érdeklődők a vállalat weboldalán részletesen is tájékozódhatnak, a termék június végétől lesz elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.