Szerzők: Gálffy Csaba, Voith Hunor

2015. június 4. 13:14

Gyorsan fogynak az OpenStack startupok

Tovább folyik a konszolidáció az OpenStack-piacon, a technológia úttörői közül mára alig néhány maradt önállóan is talpon. Ez a kis tábor pedig még tovább zsugorodik: a Cisco a Piston Cloud Computingot, az IBM pedig a Blue Boxot kebelezi be.

Elkelt két újabb OpenStack-startup, a Cisco felvásárolta a Piston Cloud Computingot, az IBM pedig a Blue Boxot. A felvásárlási ár egyik esetben sem nyilvános, a konszolidáció gyors ütemben folytatódik, ahogy a piac lassabban fordul az előzőleg vártnál, a területen dolgozó startupok pedig lassan kifogynak a készpénztartalékból.

Két hónapja, a Nebula bezárásakor már írtunk róla, hogy mennyire nehéz a mintegy fél évtizedes múltra visszatekintő OpenStack felhős technológia úttörő cégeinek helyzete a nagy riválisok ellenében. A technológia a vállalati privát felhők kialakítására a beszállítói függés elkerülése érdekében egyre népszerűbb, rengeteg vállalat tervez vele hosszabb távon. Az OpenStack azonban még nem eléggé érett, nagy céges bevezetésekről ezért nem nagyon hallani, a legtöbb érdeklődő egyelőre kivárásra játszik.

Véreznek a kicsik

A helyzetet leginkább a kis cégek szenvedik meg, amelyek öntik az erőforrásokat a szabad szoftveres platform fejlesztésébe (és az arra épülő egyéni megoldásaikba), bevétel azonban még nagyon kevés van a piacon. A vártnál lassabb adoptációs ütem e cégek kockázati befektetőit arra ösztönzi, hogy hosszú távú, sok küzdelmet ígérő jövőképet gyorsan készpénzre váltsák - ahogy tette ezt most a Piston és a Blue Box is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Kereslet pedig van e cégekre, az OpenStack-kompetencia és különösen az OpenStack-alapú, megkülönböztetésre alkalmas egyedi szoftverek nagyon hiányoznak a nagy IT-beszállítóknak. Most pedig, amikor már biztosra vehető, hogy a technológia hosszabb távon is a nagyvállalati rendszerek jövőjét jelenti, a nagyok elkezdték önteni a pénzt ebbe a területbe, a szinte korlátlan tőkével pedig gyors ütemben szippantják fel a pénzügyi zavarokkal küzdő úttörő cégecskéket.

A Piston felől már hónapok óta hallani lehetett olyan híreket, hogy kiutat keres szorult helyzetéből, pedig a CloudOS fejlesztője az egyik legpatinásabb szereplője volt az OpenStack-piacnak már ha egyáltalán van ilyen egy néhány éves technológia esetében. Esetük azért is érdekes, mert pont a Nebula bezárása körül, áprilisban sikerült a korábbi 16 millió dollárnyi kockázati tőke mellé újabb 6,4 milliót bevonniuk. Ez arra enged következtetni, hogy a Cisco olyan ajánlatot tett, amit a frissen megerősített anyagi háttér mellett sem volt érdemes visszautasítani. A Piston a Cisco Intercloud Servicest fogja a jövőben erősíteni.

Az IBM által felvásárolt Blue Box esetében viszont a céghez közel álló források szerint számítani lehetett arra, hogy a startup egy sikeres exitre játszik, vezérigazgatónak ugyanis olyasvalakit (Matthew Schiltz) vettek fel egy éve, aki előző cégeinél is hasonló értékesítéseket készített elő. A vevő végül az IBM lett, a Nagy Kék már korábban fejest ugrott az OpenStack-be, és ígéretet tett rá, hogy minden termékét és alkalmazását portolja erre a platformra. A Blue Box érdekes szolgáltatást kínál, PCaaS-ként (private cloud as a service) hivatkozik rá, vagyis a nagyvállalatok saját adatközpontjában üzemeltet felhős infrastruktúrát, hozott anyagból, de a helyszínen.

Nagyvállalatiasodik?

"Az OpenStack elvesztette a szívét." - tweetelte május végén Joshua McKenty, az egész kezdeményezés egyik csúcsfigurája, aki az alapítás óta segédkezett az OpenStack fejlesztésében, cége OpenStack szoftvereket értékesített, ő maga pedig az OpenStack irányító bizottságában rendelkezett székkel. A nagy meglepetést keltő üzenetet később ki is fejtette McKenty: "Amikor kezdtük, akkor egy szabad szoftveres közösséget próbáltunk létrehozni" - mondta a Network Worldnek. A projekt azonban az elmúlt időszakban egy nagyvállalati nyílt forrású projektté fejlődött, a közösség pedig fokozatosan kikopott a kezdeményezés mögül, és vele eltűnt az eredeti, világmegváltó, a hagyományos IT-t felforgató vízió is.

Tény, mára az OpenStack a nagyvállalatok közös játszóterévé vált, hasonlóan a Linuxhoz olyan közös alap, amelybe mindenki beleteszi saját fejlesztéseit (saját érdekei mentén), majd egyedi megoldásokat épít erre az alapra. A nyílt forráskód ebben csupán annyi szerepet játszik, hogy minden szereplő számára garantálja, hogy a közös alapra senki nem teheti rá a kezét és nem húzhatja ki azt a többiek alól. A modell egyébként elképesztően sikeres, elegendő megnézni a Linux kernel elképesztő népszerűségét, az otthoni routerektől az androidos okostelefonokig és felhős infrastruktúráig mennyi mindennek alapját tudja képezni - pusztán azáltal, hogy szabadon elérhető.

Ha érdekel az OpenStack, akkor érdemes elmenni a hétfői nemzetközi (ingyenes) OpenStack CEE Day-re, ragyogó előadókkal és komoly témákkal készültek a szervezők idén is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról