Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Bezárt az OpenStack egyik úttörője

Voith Hunor, 2015. április 03. 17:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Április elsejével bezárt az OpenStack egyik úttörőjeként is ismert Nebula, a Nebula One Cloud Controller fejlesztője. A cég egyik alapítója továbbra is az OpenStack Alapítvány igazgatótanácsi tagja marad, a vállalat búcsúüzenetében a Nebulával kompatibilis megoldásokra való áttérést javasolja.

Hiába fémjelezte a NASA volt technológiai igazgatója, Chris Kemp neve a Nebulát, az OpenStack koncepció egyik úttörője mindössze négy évig tudott talpon maradni a piacon – a több ütemben bevont kockázati tőkét ugyanis saját bevételeiből nem tudta kellő mértékben kiegészíteni. Az elsősorban az akár 40 x86-os szerver integrálására is képes Nebula Cloud Controllerről és az abba ágyazott Nebula Cosmos operációs rendszerről ismert vállalat 2011-ben indult, fennállása alatt a TechCrunch befektetési adatbázisa szerint négy körben összesen 38 millió dollár tőként vont be.

Bár ügyfelei között olyan cégek szerepeltek, mint a Lockheed Martin, DreamWorks Studios és a Genentech, az OpenStack szemlélet elfogadottságának növekedésével a korán induló kis vállalkozások mellett a szerverpiaci megoldások nagyágyúi beléptek a piacra – saját fejlesztésekkel, de gyakran ígéretes startupok felvásárlásával megszerzett technológiákkal. Az Oracle a Nimbulát, az EMC a Cloudscalinget, a Cisco a Metacloudot vette meg, a Piston és a Mirantis pedig még önállóan működik, de iparági pletykák szerint az előbbi jövője ingatag lábakon áll, és nem tudni, felvásárlás vagy cégbezárás lesz a történet vége.

Az IDC egyik iparági elemzője szerint a kisebb, induló cégeknek komoly problémát okoz a Nebula által is említett ok. Az OpenStack széles körű adoptálásához ugyanis idő kell, az ezen időszak alatt fellépő finanszírozási nehézségeket pedig a fiatal vállalkozások még több tízmillió dollárnyi, pozitív befektetői hangulat mellett bevont kockázati tőkével is nehezen hidalják át. Az pedig, hogy a piac nagy szereplői a korábbi üzleti modelljükre való fenyegetést már teljes lendülettel saját hasznukra próbálják fordítani, még jobban megnehezíti az erre specializálódó startupok dolgát.

A tendencia egyértelműen azt mutatja, hogy a nagyok elköteleződésével a piac konszolidálódni fog, a tőkeerős szereplők vagy lenyelik, vagy ellehetetlenítik a kisebb, de technológiai szempontból innovatívabb cégeket. A Nebula vezetői szerint fájó látniuk, hogy bár jó úton indultak el, de a vártnál hosszabb idő fog kelleni ahhoz, hogy az OpenStack-piac elérje a megfelelő érettségi szintet, azt pedig anyagi szempontból nem tudják kivárni. (Volt) ügyfeleiknek a többi gyártó kompatibilis megoldásaira való átállást javasolják, április elsejével pedig a terméktámogatást is teljes egészében megszüntették.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.