Szerző: Gálffy Csaba

2015. április 16. 09:30

Brüsszel: versenyellenes az Android és a Shopping

Kudarcba fulladt a hosszas egyezkedés, az EU formális vizsgálatot indított a Google ellen. Brüsszel és a keresőóriás hosszú ideje egyezkedik a cég önkorlátozásáról, ez azonban zsákutcának bizonyult. Az EU hivatalos útra terelte az ügyet, masszív bírságot kaphat a Google.

A várakozásoknak megfelelően hivatalos vizsgálatot indított a Google piaci gyakorlata kapcsán az Európai Unió megfelelő hatósága - jelentette be az Európai Bizottság ma. Az viszont már némi meglepetést okozott, hogy a hatóságok nem egy, hanem rögtön két ügyben is vizsgálódnak majd, az online árösszehasonlító szolgáltatás mellett az Android kapcsán is versenyellenes magatartást gyanít a Bizottság, egész pontosan annak új versenyügyi biztosa, a Joaquín Almuniát váltó Margrethe Vestager.

Arról már korábban részletesen beszámoltunk, hogy több európai szereplő is kifogást emelt Brüsszelben az ellen, hogy a Google egyre több szolgáltatásának ad felületet a kereső találati oldalán, a témával, a szereplőkkel és a tárgyalások dinamikájával itt foglalkoztunk igen kimerítően. Röviden: a vádak szerint a Google a keresőpiacon élvezett elsöprő, bőven 90 százalék fölötti részesedését kihasználva igyekszik a szomszédos piacokra, például tematikus keresőkre is rátelepedni, ezzel kiiktatva például az árösszehasonlító oldalakat a rendszerből.

Az Android kapcsán a hatóság a rendszerhez kötődő speciális megállapodásokat veszi tüzetes vizsgálat alá. A Google ugyanis a gyártókkal aláíratja a hírhedt Mobile Application Distribution Agreement (MADA) nevű szerződést, amely garantálja, hogy a Play ökoszisztémához tartozó termékeken a Google szolgáltatásai, keresője és alkalmazásai kivételes pozíciót kapjanak. A szupertitkos dokumentum több verziója szivárgott ki az évek során, eszerint a vállalat fokozatosan egyre szorosabban fogja a gyeplőt a rendszeren és az ökoszisztémán, az előírások már messze túlmennek azon, amit a platform fragmentációjának megakadályozása megkövetel.

Margrethe Vestager

Gyorsan jött a válasz

A Google rögtön két blognejegyzésben is reagált a brüsszeli vádakra. A cég saját hivatalos blogján közzétett, "A kár keresése" bejegyzés a Shopping kapcsán két fontos állítást tesz. Az első szerint hatalmas verseny van az árösszehasonlító oldalak piacán, a másik szerint pedig a Google vásárlási találatai nem okoztak kárt a versenytársaknak. Ezt a cég több grafikonnal is próbálja alátámasztani, amelyeken a Google Shopping forgalmát a versenytársakkal összevetve mutatja be.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Android piaci dominanciáját egy másik poszt foglalja össze, amelyet az európai szabályozással foglalkozó blogján közölt a cég. Ez az Android piaci erőfölénye kapcsán igyekszik formálni a közvéleményt és azt egy szabad, nyílt operációs rendszerként beállítani, amelyre a Google mellett számtalan más vállalat (az Amazontól a Facebookig és Microsoftig) is tud építeni. A partneri egyezményeket a Google a "nagyszerű out-of-the-box élmény" miatt látja szükségesnek, amelyek mellett a cég állítása szerint természetesen jut hely a versenytársaknak is, az egyezmények ugyanis nem exkluzív jellegűek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.