Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 1. 15:19

Beolvadt az ARM Cortex-A12 a nagytestvérbe

A Cortex-A12-es modellszámot törölte az ARM a terméktervéből ez a processzormag túl közel került tudásban a Cortex-A17-hez, a szűkülő 32 bites piachoz pedig nem kell két különböző mag.

Összeolvasztja két, következő generációs 32 bites processzormagját az ARM - jelentette be a cég még októberben. A döntés indoklása szerint a Cortex-A12 és a Cortex-A17 között nem maradt akkora differenciáló különbség, ami miatt mindkettőt megérte volna a portfólióban tartani, ezért a két, architekturálisan amúgy is nagyon hasonló termék összeolvad, licencelni pedig a Cortex-A17 variánsait lehet a jövőben.

(forrás: Anandtech)

Eredetileg a két mag a piac eltérő szegmenseit célozta volna, ezért különböző műszaki tulajdonságokkal ruházta fel azokat a fejlesztést végző ARM. Ennek megfelelően a valamivel később bemutatkozó, de azonos alaparchitektúrát használó Cortex-A17 fejlettebb memóriakezelésében és a big.LITTLE elrendezés támogatásában hoz újat. A két mag ezen kívül gyakorlatilag azonos, azonos eljáráson a magok fizikai mérete, helyfoglalása a szilíciumlapkán is nagyon hasonló, így ez sem megkülönböztető tényező. A Cortex-A17 az ARM várakozásai szerint lényegesen kevesebbet fogyaszt és kisebb méretű mint a Cortex-A15, miközben teljesítménye nagyjából azonos szintet üt meg. Fontos megjegyezni, hogy a magok nem rokonai sem a Cortex-A9, sem a Cortex-A15 sorozatnak, a műszaki megoldások terén nincs egyenes ági viszony.

Mi maradt?

Az ARM idei portfóliójának alapjai a Cortex-A15 és a Cortex-A7 processzormagok voltak, előbbi a magas teljesítményre, utóbbi az alacsony fogyasztásra optimalizált megoldás. A magok egymással is kombinálhatóak big.LITTLE konfigurációban, így egy többmagos processzor teljesítmény-fogyasztás dinamikatartománya igen széles lehet. A koncepcióban az ARM továbbra is hisz, tovább is viszi jövőre a Cortex-A57 és Cortex-A53 párosa, immár 64 biten, de azonos szereposztásban. Ezek rendkívül fejlett magok, és a licencelési költséget is ehhez igazítja az ARM.

Mit az az új processzor egy Cortex-A9-hez viszonyítva?

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Aki ennél olcsóbbat szeretne, azok számára kínálja az ARM a jelenlegi csúcsmodellt, a Cortex-A15 teljesítményszintjét hozó, de annál fejlettebb A17-et. Ez szintén kombinálható a parányi Cortex-A7-es magocskákkal, teljesítménye azonban némileg magasabb az elődnél, az új pozicionálás következtében pedig olcsóbban licencelhető, mint az A15. A portfólióban tehát az A17 követi az A50 sorozatú magokat, ez alatt pedig a korábbi egységeket kínálja továbbra is licencelésre a cég.

A fent említett összeolvasztást az indokolta, hogy a csúcsmodellekbe szánt 64 bites Cortex-A57 és az idei csúcsot jelentő Cortex-A15 között már nem maradt két külön egység számára piaci pozíció. Ráadásul a partnerek igényeinek megfelelően az ARM a Cortex-A17 újdonságait jelentő funkciókat az A12-esben is elérhetővé tette, ezzel a két termék gyakorlatilag eggyé vált - a bejelentés szerint nem csak funkcióban, de névben is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról