Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 30. 11:32

Megroppant a Samsung telefonos üzlete

Pocsék negyedéves eredményeket jelentett ma a Samsung, elsősorban a telefongyártó részleg harmatos teljesítménye miatt.

Nagyon gyenge eredményeket tárt ma a piac elé a Samsung Electronics, amikor közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését. A vállalat bevétele éves szinten mintegy 20 százalékkal 45 milliárd dollárnak megfelelő wonra esett.  Az üzemi nyereség ennek megfelelően kevesebb mint felére, 3,8 milliárd dollárra apadt, a nettó nyereség pedig 49 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Samsung mobilgyártásból származó bevétele

Ramaty formában a telefonos üzletág

A koreai cég mélyrepülésének oka egyértelműen a gyenge mobilos üzletág volt. A részleg bevételéből egy év alatt 10 milliárd dollárnyi árbevétel tűnt el, a forgalom közel harmada. Ennek legnagyobb részét a telefongyártás tette ki, 24 százalékkal 22,2 milliárd dollárra zuhant a tevékenység által termelt bevétel. A Samsung egy ideje nem teszi közzé telefoneladásait, de az IDC friss számai alapján a cég a most lezárt három hónap alatt 78 millió okostelefont adott el, ami 8 százalékkal kevesebb mint egy éve, miközben a teljes piac több mint 25 százalékkal növekedett ugyanezen idő alatt.

A vállalat tájékoztatása szerint a csúcskategóriás modellek iránti kereslet csökkent, miközben az olcsóbb telefonok iránt nőtt, ahogy az okostelefon-eladások eltolódnak a fejlődő, kevéssé tehetős országok felé. Az egy telefon eladására jutó bevétel az erős verseny közepette csökkent. A Galaxy Note 4 érdemben nem tudott hozzátenni a harmadik negyedéves eredményekhez. A telefonos részleg bevételénél csak a profitja esett gyorsabban, éves szinten több mint 70 százalékkal.

A cégvezetés a gyatra eredmények kapcsán világossá tette, nem hagyja elveszni a low-end piacot. A vállalat terve az, hogy teljesen átalakítsa az olcsó mobiljainak kínálatát és jobb minőségű anyagokkal, valamint drágább alkatrészekkel különböztesse meg magát a konkurenciától - igaz, ezek a profitot tovább csökkenthetik, ugyanakkor a cég megvédheti részesedését. "A közép- és alsó kategória gyorsan nő és szeretnénk erre reagálni, kihasználni ezt a növekedési lehetőséget" - mondta elemzőknek Kim Hyun-joon, a Samsung alelnöke.

A Samsung Galaxy S-sorozat

A Samsung régóta a legnagyobb androidos gyártó és évről évre hozza megszokott modelljeinek friss verzióit - tavasszal a csúcskategóriás Galaxy S-soroztot, nyáron ennek olcsóbb verzióit, ősszel pedig a Note-család tagjait. A készülékek azonban az elmúlt években viszonylag keveset változtak - egy Galaxy S5-öt vagy Note 4-et elsőre elég könnyű összekeverni a tavalyi verziókkal például, miközben az új funkciók (pulzusmérő, ujjlenyomat-olvasó) nem találkoztak a vevők elvárásaival. Az okostelefonokkal kapcsolatos fogyasztói igények is átformálódtak az évek során, amelyhez a többi gyártó láthatóan jobban alkalmazkodott, érdemes például összehasonlítani az LG vagy a Lenovo modellek átalakulását az elmúlt pár évben.

Kiemelkedően nyereséges volt a chipgyártás

Hogy a Samsung nem roppant össze teljesen, arról a félvezetőgyártó részleg tehet elsősorban. A divízió bevétele enyhén növekedett, köszönhetően a memóriagyártás javuló eredményeinek - a memóriachipek forgalmazásából befolyó bevétel közel negyedével emelkedett egy év alatt, köszönhetően az áremelkedésnek. A chipgyártó üzletág nyeresége 226 milliárd won volt, amivel megelőzte a telefonos üzletág profitját. Rontott ugyanakkor a kijelzőgyártó részleg, jelentős részben az OLED panelek iránti csökkenő kereslet miatt, eltűnt a bevétel szűk negyede, a profitnak pedig közel 90 százaléka.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Romlott a lakossági elektronikai termékekért felelős üzletág teljesítménye is. Igaz, hogy a bevétel csak 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, de a profit 85 százalékkal zuhant. A prémium kategóriás termékek (pl. 4K tévék) iránti kereslet ugyan enyhén nőtt, de az eladásokat részét továbbra is az olcsóbb készülékek határozzák meg.

Erős lehet az év vége, de gyenge az év

A Samsung a következő negyedévben a chipgyártó részleg további menetelésére számít, mivel az eladások szempontjából a csúcsidőszakba érünk. A mobil termékek és a PC-k iránti kereslet növekedése mind a DRAM, mint pedig a NAND lapkák iránti igényt pörgetik,a kijelzőgyártó részleget pedig a telefonok, tabletek, PC-k és tévék eladásai is húzzák. Elemzők ugyanakkor úgy látják, ha erős is lesz az év vége, a Samsung akkor is legrosszabb évét zárja az elmúlt háromból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.