Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 22. 10:43

Az IBM-é lesz a Lufthansa Systems infrastruktúra-üzletága

A Lufthansa Systemsről jó ideje tudni lehetett, hogy el szeretné adni infrastruktúra-üzemeltetési tevékenységét, most megszületett az erről szóló megállapodás is. A vevő az IBM.

Három részre szakad a Lufthansa Systems, az infrastruktúra-üzemeltetéssel foglalkozó részleget pedig az IBM veszi meg, jelentette be a cég. A Lufthansa ezzel párhuzamosan megállapodott az IBM-mel az infrastruktúra-üzemeltetés kiszervezéséről, a hét éves szerződés a légitársaság számításai szerint évente 70 millió eurós megtakarítást eredményez.

A dolgozókat átveszik, a budapesti központ is marad

A légitársaságról 1995-ben leválasztott informatikai szolgáltató három üzletággal rendelkezik. Ezek közül a legnagyobb az infrastruktúra-üzemeltetéssel foglalkozó részleg, amely a bevétel közel kétharmadát hozza, ugyanakkor ez a legkevésbé nyereséges a három közül, mivel az IT-infrastruktúra működtetéséhez nem szükséges légiközlekedési, vagy egyéb más, speciális iparági kompetencia, amellyel a Lufthansa Systems meg tudná magát különböztetni a piacon, így magasabb árat sem tud érvényesíteni, miközben a terület továbbra is humánerőforrás-intenzív: világszerte mintegy 1400 alkalmazott dolgozik ezen a területen, ami az összlétszám közel fele.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bejelentés szerint ezt az 1400 dolgozót az IBM átveszi és a cég budapesti munkatársai is fellélegezhetnek, ugyanis az Infoparkban levő Lufthansa Systems központját a tranzakció után is megtartja az IBM. A német informatikai vállalatnak az első külföldi leányvállalata volt a magyar, hazánkban mintegy 600 főt foglalkoztat a Lufthansa Systems. A kelsterbachi központot is megtartja az IBM, amely vállalásokat tett a dolgozók további foglalkoztatására is, vagyis nem kell nagyszabású leépítésekre készülni.

2015 elejére zárulhat le az ügylet

"Egy olyan sikeres és globális IT-vállalattal való együttműködés, mint az IBM, erősíti a Lufthansa csoport tagjainak versenyképességét és a Lufthansa csoportét összességében is. Javítja a költségstruktúránkat és hozzáférést enged a legújabb IT technológiákhoz, amelyek révén tovább digitalizálhatjuk a folyamatainkat hogy javítsuk a hatékonyságunkat és az ügyfélkiszolgálást" - mondta Simone Menne, a Lufthansa Systems vezetője. "Ezzel az infrastruktúra-részleg dolgozó számára is világos karrierlehetőséget biztosítunk és lehetőséget adunk számukra hogy a jövőbeli technológiai fejlesztésekkel foglalkozzanak."

A két másik részleg az Airline Solutions, illetve Industry Solutions önállóan működik majd tovább. A mai tájékoztatás szerint a szétválás, illetve az IBM-mel történő összeolvadás 2015 elejére zárul le. Az átalakítás 240 millió eurós egyszeri költséggel jár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról