:

Szerző: Koi Tamás

2014. október 10. 15:18

Jöhet az állami mobilhálózat Mexikóban

Állami tulajdonban álló mobilhálózat épülhet Mexikóban, az új infrastruktúra a helyi kormányzat elképzelései szerint versenyélénkítő hatású lesz. A tervvel nem csak Közép-Amerikában kacérkodnak, az állami infrastruktúra-szolgáltató megjelenése többek közt hazánkban is napirenden volt.

Állami tulajdonban lévő, állami pénzből létrehozott mobilhálózat kiépítéséről döntött csütörtökön Mexikó kormánya. A Reuters jelentése szerint a hálózat legkorábban 2018-ban állhat üzembe, elsődleges célja pedig a verseny élénkítése lehet egy olyan piacon, ahol az egyik szereplő, a helyi milliárdos, Carlos Slim kezében lévő Telcel kimagasló dominanciával rendelkezik.

Az új mobilhálózat létrehozásának terveiről a héten egyezett meg a helyi hírközlési hatóság, valamint a távközlési és közlekedési ügyekben illetékes minisztérium. A megállapodás szerint a hálózat létrehozásának első, tervezési fázisát haladéktalanul elindítja a kormányzat, a terveket összesen hat távközlésieszköz-beszállító cég nyújtja majd be a minisztériumnak, közülük az Alcatel-Lucent és az Ericsson jelentős tapasztalattal rendelkezik ebben a régióban. A hálózat kiépítése előreláthatóan nagyságrendileg 10 milliárd dolláros befektetést igényel majd tízéves távlatban.

A beruházástól a mexikói kormányzat a piac és a gazdaság élénkítését egyaránt várja, de legalábbis a növekedésre még mindenképpen van terep, hiszen a közel 120 milliós közép-amerikai országban nem egészen százmillió mobil-előfizetést tartanak nyilván. Ennek az ügyfélbázisnak csaknem háromnegyede az American Móvil száz százalékos tulajdonában lévő Telcelhez tartozik, a második számú piaci szereplő, a Telefónicához tartozó Movistar nem egészen 20 millió ügyfelet tudott megszerezni magának az országban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mexikói kormányzat részletes üzleti terveit nem ismertette az új hálózattal kapcsolatban, valószínű ugyanakkor, hogy nem egy olyan állami mobilszolgáltató létrehozása a cél, mely maga végzi a teljes ügyfélkezelési- és kiszolgálási folyamatot, vélhetően inkább infrastruktúra-bérbeadásban gondolkodnak az illetékesek, mely hosszabb távon akár a hálózat beruházási költségeit is kitermelhetné. Ezen a hálózaton aztán olyan helyi cégek indíthatnak szolgáltatást, amelyek önerőből képtelenek lennének saját hálózatot építeni és fenntartani.

Az állami tulajdonban lévő távközlési infrastruktúra gondolata nem teljesen új keletű, az Európai Unión belül is van példa hasonló kezdeményezésre, sőt, van több európai államnak is tulajdona mobilinfrastruktúrában (többek közt Norvégiában vagy Németországban). Hazánkban is volt próbálkozás állami tulajdonú mobilszolgáltató létrehozására, mely ráadásul nem csak infrastruktúra-kiszolgáló lett volna, a hírközlési hatóság 2011/12-es aukcióján az MPVI Zrt. azonban soha nem jutott jogerősen frekvenciához. Ettől függetlenül több állami cég, és szervezet, így például az MVM Net Zrt. vagy a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is rendelkezik saját infrastruktúrával - jóllehet mobilhálózat üzemeltetéséhez szükséges frekvenciája egyik szervezetnek sincs.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.