Szerző: Koi Tamás

2014. június 17. 09:30

Zsebre tett focivébé

Dübörög a 2014-es foci VB, az igazi futballrajongók számára ez az időszak komoly életszervezési feladatokat is hoz. Szerencsére ma már a technika lehetővé teszi, hogy a meccseket kvázi magunkkal vigyük, de ha nem figyelünk oda, az önfeledt mobiltévézésnek hamar vége lehet.

Elkezdődött a 2014-es focivébé, az év vitathatatlanul legnézettebb sporteseménye - és ez alighanem akkor is így lesz, ha az élő közvetítések több alkalommal az éjszakába nyúlóan tartanak. Az igazi focirajongók számára ez tulajdonképpen jó hír, hiszen nem kell szabadságot kivenni egy-egy komolyabb tétmeccs kedvéért, mivel a legkorábbi közvetítés is munkaidőn túl kezdődik. De mi van akkor, ha valakinek pont a meccs közepén kell elindulnia otthonról, vagy egy (belföldi) nyaralás programját nem akarja a mérkőzésekhez igazítani? Szerencsére ma már annak sincs akadálya, hogy a meccset magunkkal vigyük, de nem árt tisztában lenni a mobilos tévézés korlátaival.

Zsebtévé '14

Bár a mobiltévé idestova tíz éve velünk lévő technológia, csak mostanra érett be piac a szélesebb körű használatra - ehhez kellett a nézői igények és szokások változása, és a mobilszolgáltatók kétségbeesett útkeresése is, mellyel azt kívánják, illetve kívánták elkerülni, hogy végérvényesen a bitpipe szerepbe süllyedjenek. És persze ezzel párhuzamosan kellettek olyan végberendezések és olyan hálózatok, melyek lehetővé teszik a mobilos, vagy - fogalmazzunk inkább úgy - többképernyős tévézést.

Itthon a foci VB-t a közvetítési jogokat birtokló MTVA jóvoltából a hagyományos, lineáris tévévételi módokon kívül különböző okoseszközökön (okostelefon, tablet, PC) is lehet követni, és bár az online stream használata ilyen célra önmagában nem újdonság, egyes szolgáltatók ma már külön appot, vagy platformot építenek az erre épülő online mobilos tévézéshez. Ezek közül hármat, az Antenna Hungária MinDig TV alkalmazását, a Telenor MyTV-jét és a Telekom TV GO-ját hasonlítottuk össze.

A három alkalmazás közül a MinDig TV app készült el a legkorábban, és ez is érhető el a legtöbb platformra, hiszen a szokásos androidos és iOS-es port mellett Windows Phone változat is készült az alkalmazásból. Az egyszerű felépítésű app alapvetően egy a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásokhoz használható műsorújság, ám az MTVA négy csatornája (m1 és m2 HD, Duna HD és Duna World) mellett az Euronews és a hatoscsatorna műsora élőben követhető a segítségével.

Minden, ami kell...

Az alkalmazás használata pofonegyszerű, emellett kifejezetten hasznos, hogy a MinDig TV App előzékenyen rákérdez, hogy biztosan akarunk-e abban az esetben is tévézni, ha nem csatlakozunk Wi-Fi hálózathoz. Az élő stream a MinDig TV appal megállítható, de az adást sem előre- sem visszatekerni nem lehet, vagyis a timeshift funkció csak félig-meddig működik. Egyszerűsége mellett sajnos az alkalmazás stabilitásával akadtak gondok Android platformon, a teszthez használt Galaxy Note 3-on volt, hogy egyszerűen nem indult el a stream, vagy valamilyen egzotikus hibaüzenettel leállt a lejátszás.

Emellett a három tesztelt alkalmazás közül egyértelműen az Antenna Hungária MinDig TV appja nyújtotta a legrosszabb minőséget a Samsung Galaxy Note 3 csaknem hathüvelykes, Full HD felbontású kijelzőjén, ráadásul a három app közül egyedüliként a mozgóképtartalom ki sem tölti a teljes kijelzőt, a felső értesítősáv mindvégig látható lejátszás során.


[Kattintásra teljes méretű]

Az adaptív stream képminősége a csúcsra járatott telenoros 4G-s hálózaton azért így is elfogadható volt, a jobb felső sarokban lévő eredmény- és időkijelzőt tekintettük etalonnak a teszt során, márpedig a MinDig TV appjával minden részletet el lehetett olvasni az ott szereplő adatok közül. Az alacsonyabb bitráta ettől függetlenül a legtöbb apró részletet megöli, a kép blokkosodása gyors mozgásoknál pedig olykor különösen szembeötlő, de a meccsek még így is élvezhetők a mobil (pontosabban phablet) kijelzőjén.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Cserébe a MinDig TV app érte be a legkevesebb sávszélességgel, vagyis ez az alkalmazás használható a legtakarékosabban a mobilos tévézéshez. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a MinDig TV app használatának nincs semmilyen szerződéses kötelezettsége, vagyis az Antenna Hungária egy fillért sem kér tőlünk a stream használatáért, illetve semmilyen regisztrációs folyamaton nem kell keresztülverekedni magunkat az alkalmazás használatához. A MinDig TV app ugyan rendelkezik videotárral, de ennek választéka kimerül néhány, a köztévén futó műsorban, a focimeccseket nem lehet visszanézni vele.

Norvég alap

A mobiltévés univerzum viszonylag új szereplője a Telenor Magyarország, mely tavaly novemberben vezette be - eleinte tesztjelleggel - a MyTV platformot, melynek csatornaösszetétele alapvetően eltér a MinDig TV-től. A három csomagot kínáló MyTV-nél az ingyenes Fedezz fel! csomagban található az összes közszolgálati csatorna, ezen kívül még két, fizetős díjcsomagot tartalmaz a szolgáltatás, plusz egy felnőtt videotárat. Az alkalmazás a lineáris tévéadás mellett visszanézhető műsorokat is kínál.

Az android és iOS platformra elérhető MyTV app felépítése meglehetősen szokatlan, abból a szempontból, hogy a felületről hiányzik az elektronikus műsorújság, legalábbis a megszokott formában. A Telenor dizájnerei által megálmodott felületen elég nehezen követhető, hogy egy-egy csatornán az aktuális műsornak mikor is lesz vége, illetve mi következik utána - mi legalábbis a hagyományos, set-top boxok vagy tévék által kínált, jobban vizualizálható felületet preferáljuk.

A MyTV-vel az élő és videotárban rögzített streamek lejátszása teljesen egyforma logikát követ, a lejátszás ikonra bökve először a jobb alsó sarokban, bélyegképen jelenik meg a stream, amit aztán ki lehet nagyítani a teljes kijelzőre, vagy be is lehet csukni akár. Az élő adás megállítható, de a MinDig TV apphoz hasonlóan sem előre- sem vissza nem lehet tekerni, a videotárban rögzített tartalmaknál azonban értelemszerűen teljesen kihasználható a timeshift-funkció.


[Kattintásra teljes méretű]

A szintén adaptív, vagyis a sávszélességhez igazodó telenoros app képminősége egyértelműen jobbnak bizonyult, mint amit az Antenna Hungária megoldásánál láthattunk, de ennek ára is van: a MyTV által generált adatforgalom több mint két és félszerese annál, amit a MinDig TV alkalmazás fogyaszt. Ráadásul a Telenor által jegyzett alkalmazás a stream elindításakor nem is figyelmeztet, hogy jobban járunk, ha Wi-Fi-hez csatlakozva tévézünk. Bár a Fedezz Fel! díjcsomag ingyenes, a MyTV használatának vannak szerződéses kötelezettségei, mivel még a díjmentes csomagot is csak telenoros ügyfelek rendelhetik meg - az appot aztán utána már akár vodafone-os vagy telekomos készülékre is lehet telepíteni, és használni.

Sokképernyős stratégia

A Magyar Telekom bár az egyik legrégebbi mobiltévé-szolgáltató, a többképernyős tévézést a szolgáltató igazán idén május eleje óta veszi komolyan. Ekkor debütált - részben német mintára - a TV GO nevű szolgáltatás, mellyel a cég tévéelőfizetői külön havi díj megfizetése nélkül nézhetik okostelefonokon és tableteken a szolgáltató által összeválogatott csatornacsomagot, illetve elérhetik a fizetős és ingyenes videotárak teljes tartalmát.

A Telekom a korábbi, kissé botladozó próbálkozások után ezúttal láthatóan korszakalkotó szerepet szánt a TV GO-nak, így már a kezdeti csatornaválaszték is 16 csatornából áll (igaz, a jogi szabályozás miatt nem minden esetben érhető el a csatornák teljes műsorkínálata), valamint az is látszik, hogy az Androidra és iOS-re elérhető kliens fejlesztésére is fordítottak időt és pénzt a szolgáltatónál. Bár a regisztrációs folyamat papíron egyszerűnek tűnik, különösen az IPTV-ügyfeleknek, a Telekom rendszerei több forrásból érkező beszámolók alapján nem mindig veszik elsőre az akadályt, ilyenkor érdemes az ügyfélszolgálat segítségét kérni. A szolgáltatáshoz készült mobilos kliens nem csak telekomos készülékeken, telekomos hálózaton keresztül használható.

A TV GO alkalmazás felülete talán a három megoldás közül a leginkább átgondolt, de legalábbis a leglátványosabb, ráadásul a streaming tartalmak mellett egyedüliként szöveges tartalom is elérhető rajta keresztül (az Origo filmrovatának válogatott cikkei). Itt már a hagyományosabb EPG-vel találkozunk, kár, hogy a felületet alapvetően rosszul használja ki az alkalmazás, így bizonyos esetekben a műsorcímek nem férnek el rendelkezésre álló helyen - ezen segíthetne, ha az alkalmazás támogatná a tájkép üzemmódot, de a jelenlegi verzióban ez még nem érhető el.


[Kattintásra teljes méretű]

A stream indítása után azonban azonnal tájkép módba vált a kijelző, adatforgalmi figyelmeztetés nincs, cserébe a szolgáltató arra figyelmeztet minket, hogy a következő képsorok bizony megzavarhatják a nyugalmunkat. A TV GO alkalmazással az élő stream esetén semmilyen timeshift funkció nem érhető el, vagyis nem állítható meg az élő adás úgy, mint a MinDig TV és MyTV appok esetében. Az adaptív stream képminősége tapasztalatunk szerint hol jobb, hol rosszabb a MyTV-hez képest, az alkalmazás sávszélesség-éhsége azonban messze nagyobb a két másik apphoz képest. A mért adatokat elnézve úgy tűnhet, mintha a Telekom ezt az alkalmazást nem is igazán mobil felhasználásra tervezte volna, ami abból a szempontból talán logikus is, hogy a cég mobilos adatszolgáltatás mellett vezetékes internetet is tud kínálni ügyfeleinek - márpedig aki komolyan veszi a tévézést, az tévézzen vezetékkel (és Wi-Fi-vel).

Cord-cutting dilemma

A mostani összehasonlításban is szereplő, egyre nagyobb számban megjelenő multiscreen-tévészolgáltatások kapcsán felmerülő legnagyobb kérdés, hogy a hagyományos tévés infrastruktúrákat ki tudják-e váltani ezek a rendszerek, azaz záros időn belül megvalósulhat-e egyfajta tévés cord-cutting a piacon. Ezt az irányt, vagy trendet a legmarkánsabban érhető okokból a Telenor Magyarország szorgalmazza, a MyTV műsorkínálata azonban egyelőre túl szegényes ahhoz, hogy bármilyen hagyományos tévés műsorszóró platformra komoly veszélyt jelentsen.


*LTE-alapú adatkapcsolattal mérve, **csak a regisztrációhoz szükséges szolgáltatások

A Telekom ezzel szemben azzal védi üzleti érdekeit, hogy a TV GO-t csak telekomos tévéelőfizetők vehetik igénybe, a cég multiscreen tévés platformjának ezért egyértelműen kiegészítő szerep jut csupán. Az Antenna Hungária igazi semleges félként ékelődik be a két telkó közé, az immár állami tulajdonban lévő szolgáltató számára most már tényleg az az elsődleges cél, hogy a közszolgálati televízió csatornáit minél több nézőhöz eljuttassa, DVB-T platform mellett mobilon vagy tableten is.

Az is kérdés, hogy ezekkel a mobilos megoldásokkal, illetve a MyTV vagy TV GO PC-s kimenetét használva a minőségi szempontokat figyelembe véve kiválthatók-e a hagyományos, vezetékes vagy vezeték nélküli (digitális) műsorközvetítő közegek. Tapasztalataink szerint ennek ma még nem feltétlenül jött el az ideje itthon, bár a technológia láthatóan már minden szinten adott. Vagyis semmi akadálya annak, hogy a PC-nk vagy a mobilunk képét a nagy kijelzőn élvezhessük - a digitális kábeltévé, az IPTV vagy a műholdas tévé (ne feledkezzünk meg a DVB-T-ről sem) HD-s streamjei azonban egyelőre mind minőségben mind stabilitásban klasszisokkal verik a most bemutatott streaming szolgáltatásokat, melyek ráadásul több szempontból is rendkívül korlátos erőforrásokkal küzdenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról