Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 22. 10:08

Nem igazán fogy a Microsoft Xbox One

A Microsoft a múlt héten közölte, megjelenése óta 5 millió Xbox One-t szállított ki a kereskedőknek világszerte. A Sony eközben már 7 millió PlayStation 4-nél tart, ráadásul ez nem a boltokba szállított, hanem a vevőknek eladott mennyiség.

Havi 300 ezer Xbox One fogy mindössze

Szinte egyszerre rajtolt el az Xbox One és a PlayStation 4 tavaly ősszel, a versenyben kezdettől fogva a Sony vezetett. A PS4 eladásai ez elejétől fogva felülmúlták az Xbox One számait, részben mert a Sony gépe sokkal több piacon (70+ ország) kapható mint a Microsoft konzolja, másfelől 100 dollárral, illetve 100 euróval olcsóbb, ami még az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is jelentős különbségnek számít. Magyarországon a PS4 120-130 ezer forintért vehető meg, az Xboxért 150-160 ezer forintot kérnek a kereskedők.

A Sony gépéből egy múlt heti hír szerint már 7 millió darabot adtak el a vevőknek, a Microsoft pedig azt közölte a világgal, az Xbox One-ból 5 milliót szállítottak le eddig a boltokba. A Microsoft Xbox marketingért felelős vezetője, Yusuf Mehdi még azt is hozzátette, a konzol időarányosan sokkal jobban teljesít a piacon az Xbox 360-nál (ez egyébként a PS4-re is igaz, amiből sokkal többet adnak el, mint megjelenésekor a PlayStation 3-ról).

Első látásra a két szám között nincs nagy különbség, valójában viszont óriási a differencia: Redmond ugyanis az 5 millió Xboxból 3,9 milliót még a tavalyi negyedik negyedévben, a rajt után értékesített. Ez azt jelenti, hogy 2014 első három hónapjában összesen 1,1 millió fogyott a játékkonzolból, vagyis havonta alig több mint 300 ezer darab. A PlayStation 4 ezzel szemben alig egy hónappal ezelőtt érte el a 6 millió eladott példányt, vagyis egy hónap alatt fogyott belőle 1 millió darab.

Gyenge a játékfelhozatal

A két konzol között az elérhetőségen és az áron kívül még egy nagy különbség van, mégpedig az elérhető játékok száma, illetve azok minősége. A Metacritic a PS4-en jelenleg 30 olyan játékot tart nyilván, amelynek átlagos tesztelői pontszáma 75 feletti, az Xbox One-ra ezzel szemben 16 ilyet adtak ki eddig, és ezek jó része ráadásul keresztplatformos, azaz PS4-en is játszható. A "system seller" játékok, vagyis amelyektől a Microsoft azt várta, hogy eladják a gépet, eddig nem sikerültek igazán jól, a Titanfall mindössze 86 pontos a Metacriticen, a Forza Motorsport 5 már csak 81 pontot kapott, a Dead Rising pedig 78-at. Számos további Xbox-exkluzív játék pontszáma a 70-et sem éri el.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A két konzolra egyébként is jellemző eddig a "system sellerek" viszonylag gyenge minősége, a PlayStation 4 legjobb játéka a Metacritic alapján a Flower 91 ponttal, ami PS3-ra és PS Vitára is megvehető. A legjobb PS4-ekluzív program a 84 pontos Resogun és Trine 2, amelyet a 80 pontos Infamous: Second Son követ. A negyedik legtöbb ponttal álló, kizárólag PS4-en futó játék a Killzone: Shadow Fall, ennek azonban a Metacritic által figyelt lapok átlagosan csak 73 pontot adtak.

A játékosok szemszögéből egyelőre nem sok jót hozott a két új konzol, a "system seller" programok minősége egyelőre gyenge, a keresztplatformos címek zöme pedig a jóval olcsóbb elődmodellekre, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.