Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 22. 08:18

Kipróbáltuk: Samsung Galaxy NotePro 12.2

A Samsung termetes, 12 hüvelykes NotePro táblagépével kihozza a maximumot a hozzá tartozó stylusból, de meg is kéri az árát. A külső dizájn a Note 3-ból lehet ismerős, és a hardveren sem változtattak sokat, utóbbinak azonban néha meggyűlik a baja a hatalmas készülékkel.

Valaki letörte egy Samsung notebook kijelzőjét - valószínűleg ez a gondolat jut először a legtöbb ember eszébe a koreai gyártó Galaxy NotePro 12.2 táblagépe láttán. A nevének megfelelően 12,2 hüvelykes kijelzővel felszerelt készülék mindenféle túlzás nélkül nevezhető monstrumnak a tabletek között, olyannyira, hogy a szállításához egészen nyugodtan vásárolhatunk hasonló méretű laptopokhoz készült táskát vagy tokot. A táblagép tehát nagy, nagyon nagy, ennek ellenére kézbe fogva rögtön feltűnik, hogy méretéhez képest meglepően könnyű és vékony is, vastagsága mindössze 8 milliméter és 756 grammot nyom. Ez azt jelenti, hogy néhány percig még egy kézben tartva sem jelent különösebb nehézséget a kezelése, persze ennél hosszabb távon már érdemesebb letámasztani valahova, vagy ölbe tenni.

Műanyag óriás

A készülék hátlapja a Samsungtól más ismert bőrhatású műanyag, noha egy árnyalatnyival jobb minőségű, gumisabb tapintású mint a Note 3 esetében. A gyártónak úgy látszik, a krómszínűre festett plasztik perem helyett egyelőre nem sikerült alternatívát találni - az ember már első pillantásra attól tart, hogy egy-másfél év múlva csíkokban kezd leválni róla a festék, felfedve az alatta lévő fehér műanyagot. De az élekre nem csak króm került, hanem gombok és csatlakozók is: a készüléket alapértelmezetten tájkép nézetben kell tartani, ennek megfelelően helyezték el rajta a márkanevet, valamint az alsó perem közepére  a fizikai Home, illetve a kapacitív vissza és multitasking gombokat. A bal szélső élen találjuk az apró fedéllel záródó SIM- és microSD-kártyahelyeket, továbbá a microUSB (3.0) csatlakozót és az S Pen stylus foglalatát is.

Méretéből adódóan az eszköz kiválóan alkalmas médiafogyasztásra, ehhez pedig jobb és bal oldalára sztereó hangszórók is kerültek. A hangerőgombokat és a tőlük jobbra lévő kikapcsológombot a felső peremen találjuk. Előbbiek működése némileg bosszantó lehet, noha a tabletet fektetve tartva végeredményben logikus: a bal hangerőgomb csökkenti, a jobb pedig növeli a hangerőt - a virtuális csúszka mozgásirányának megfelelően, ugyanakkor éppen fordítva, mint amit az okostelefonok használata közben megszoktunk. Ez különösen az eszközt állítva tartva zavaró, mert így a felső gomb szolgál a halkításra az alsó pedig a hangosításra. A fura elrendezés persze rövid idő alatt megszokható, de eleinte okozhat néhány kellemetlen pillanatot, ha egy váratlan helyzetben gyorsan le kell halkítani a készüléket, mi pedig ehelyett maximális hangerőre állítjuk.

Ha már médiafogyasztás, akkor a kijelző sem maradhat szó nélkül, erre pedig a NotePro 12.2 esetében egyáltalán nem lehet panasz. A hatalmas képernyő nagyon szép képet ad, 2560x1600-as felbontásával a táblagépek túlnyomó részét maga mögé utasítja - ennek dacára közelről vizsgálva már láthatóvá válnak a képpontok, hiszen a nagy felbontás ekkora méretnél viszonylag alacsony, 247 ppi-s pixelsűrűséget jelent, ami elmarad a felső kategóriás okostelefonoktól megszokott képminőségtől, a Samsung Galaxy Note 3 phabletje például 386 ppi-t tudhat magáénak. A panel maga itt Super AMOLED helyett Super Clear LCD, panaszra azonban nincs ok, a kép színei és kontrasztjai is kifogástalanok.

Nem teljesen zökkenőmentes

A táblagép a legfrissebb 4.4-es KitKat Androidot kapta, ezt persze el is várjuk a felső kategóriában. A monstrumot egy négymagos Snapdragon 800 processzor hajtja, ami 2,3 gigahertzen ketyeg, mellé pedig 3 gigabájt RAM társul. A tablet 32 és 64 gigabájtos belső tárhellyel is elérhető, amit micorSD kártyával további 64-gyel turbózhatunk fel. Előlapi kamerája 2, hátoldali pedig 8 megapixel felbontású, előbbi remekül alkalmas videohívásokra, utóbbi pedig ugyan nem kiemelkedően, de jó képeket készít, noha ekkora tablettel még a szokásosnál is kevésbé érdemes nyilvánosan fotózni, a hátlapi szenzort tartogassuk tehát vészhelyzet esetére.

A NotePro 12.2-n ezen felül természetesen a gyártó saját felhasználói felületét, a TouchWiz UI-t is megtaláljuk. A felület korábban sok negatív kritikát kapott, mostanra azonban igyekszik felzárkózni a népszerű flat dizájntrend felé, több-kevesebb sikerrel. A vállalat ráadásul egy Magazine UX interfésszel is megpróbált dobni az élményen, ami egy csempés kialakítású tematikus hírolvasó felület, amelyet a főoldalon lapozva érhetünk el. Itt különböző témakörökben találhatunk híreket, illetve személyre is szabhatjuk, hogy milyen anyagok jelenjenek meg rajta.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A főoldalon zajló navigáció jórészt gördülékeny, alkalomadtán azonban észrevehetően lecsökken az egy másodpercre jutó képkockák száma, illetve nem túl gyakran akadozás is előfordult. Ez egy hasonló felső kategóriás terméknél megemelhet néhány szemöldököt, összességében azonban nem ront túl sokat a felhasználói élményen. A teljesítménycsökkenés a játékoknál ritka de előfordul, az erőforrás-igényesebb címeknél, például a Real Racing 3-nál volt rá példa, hogy a frissítési gyakoriság néhány másodpercre észrevehetően 30 fps alá esett, de ez szerencsére hamar helyreállt, a játék teljesen élvezhető maradt.

Miután a gyártók az utóbbi időben többet is tesznek a kelleténél, hogy a benchmarkokban jobb eredményeket érjenek el, azok adatai már nem igazán számítanak mérvadónak ha azonban egy gyártó több termékét vetjük össze, feltételezve, hogy azokat ugyanolyan mértékben optimalizálták a teljesítménymérő szoftverekre, még kaphatunk aránylag hiteles információkat. A NotePro 12.2-t ennek tudatában kisebb testvérével, a Galaxy Note 3-mal hasonlítottuk össze, az eredmények alapján pedig a tablet sebessége kicsivel bár, de elmarad az okostelefon mögött. Az óriás 32526 pontot kapott a phablet 34652 pontjával szemben, a legtöbb helyen egy-kétszáz ponttal maradt le, egyedül a RAM-sebességben sikerült némi előnyre szert tennie.

Az S Pen még mindig bajnok

Ahogy arról már szó volt, a táblagéphez stylus is tartozik, ami hozza mindazokat a funkciókat, amikkel a Note 3-ban már találkozhattunk, csak sokkal nagyobb méreten. Az S Penen található gombot megnyomva itt is elvarázsolható a digitalizáló toll néhány hasznos funkcióját felvonultató gyorsmenü. Innen olyan lehetőségek érhetők el, mint az Akciójegyzet vagy a Tollablak: előbbit leginkább egy-egy információ gyors lefirkantására érdemes használni, miután képes felismerni, majd a névjegyzékbe importálni a kézzel írt neveket és telefonszámokat, még akkor is, ha azokat nem a legszebben írtuk le. A Tollablak ugyancsak hasznos funkció, itt a kijelző aktuális tartalmáról készült képernyőképek egészíthetők ki jegyzetekkel vagy skiccekkel.

A már a Galaxy Note 3-ban megkedvelt kézírás-felismerés a továbbra is kitűnően működik, nem kell különösebben figyelni, hogy szépen kerekítsük a betűket, a tempós vagy hanyagabb írással is gond nélkül megbirkózik - persze a táblagép azért nem gyógyszerész, egy-egy olvashatatlan szót előfordulhat, hogy újra kijelzőre kell majd vetni. A használatot továbbá rendkívül kényelmessé teszi, hogy írás közben a kezünket bátran a kijelzőre támaszthatjuk, azt a NotePro figyelmen kívül hagyja, nem fogjuk vele akaratlanul is összefirkálni az oldalt

A gyártó természetesen saját jegyzetalkalmazást is telepített, ebben kiválasztható, hogy toll, ceruza, filctoll vagy milyen egyéb hatást szeretnénk adni a jegyzetnek, továbbá  természetesen a szín és a vonalvastagság is szabályozható, valamint az is, hogy milyen mintázatú lapra szeretnénk jegyzetet készíteni. A készüléket állítva tartva így gyakorlatilag olyan, mint ha egy A4-es füzetbe írna az ember, magától értetődő módon jóval kényelmesebb mint egy 8 vagy akár egy 10 hüvelykes eszköz esetében.

Teljes klaviatúra és multitasking

De a gépelésnek is igencsak kedvez a nagy méret, a 12 hüvelykre bőven ráfért egy teljes billentyűzet, amin tíz ujjal gépelhetünk, akárcsak egy valódi klaviatúrán, a gombok lenyomását kísérő rezgés pedig folyamatosan jelzi, hogy nem két virtuális billentyű közé ütöttünk-e. A hosszabb szövegek beviteléhez ez valószínűleg jóval kényelmesebb megoldást jelent a stylusnál, de a kisebb tábalgépek billentyűzeténél is - legjobban persze még mindig egy Bluetooth klaviatúrával járunk.

Ekkora kijelzőnél a Samsung a multitaskingra is komoly hangsúlyt fektet, visszaköszönnek a Note szériából már ismert ablakok. Noha nem minden appot futtathatunk ebben a formában, a gyakran használt alkalmazások java (pl. a Chrome, a térkép, vagy Hangouts) támogatja ezt a megjelenítést is. Az ablakok teljes képernyőre is kibonthatók, átméretezhetők, és kerek ikonná is összecsukhatók, amelyek aztán a más appokban navigálva is láthatók és bármikor megnyithatók maradnak. Mindez ugyanakkor nem teljesen fájdalommentes, az ablakok méretezése és áthelyezése sokszor döcögős, nem olyan sima, mint azt várná az ember.

Akkus üzemidő tekintetében viszont nem lehet panasz a termetes táblagépre, az két és fél nap közepesen intenzív gyepálást is kibír, böngészés, némi játék és olvasás mellett, visszafogottabb használattal pedig akár három-négy napra is elég lehet a 9500 mAh kapacitású akkumulátor - Wi-Fi-s használat esetén. Az eszköz ugyanis LTE-képes, a hálózatra csatlakozva pedig valószínűleg jelentősen csökken az üzemidő.

Az ára sem semmi

A Samsung Galaxy NotePro 12.2 tehát mindenképp érdekes megközelítés, ára azonban alaposan leszűkíti a potenciális felhasználói körét: a készülék hazánkban 210 és 260 ezer forint körül mozog, attól függően, hogy Wi-Fi-s vagy LTE-képes változatról van szó. Sokak számára ekkora összegnél a készülék már a rajtnál kiesik. Az S Pen, akárcsak a korábbi készülékeknél, itt is kiválóan működik, aki tehát ragaszkodik a kézírásos bevitelhez, és az ár sem jelent akadályt, érdemes megfontolnia a táblagépet. Akinek viszont nem mindene a stylus, a tényleges produktivitáshoz jobban jár, ha a 12 hüvelykes táskában egyelőre inkább a notebook marad - igaz, az nehezebb és az akkus üzemideje sem lesz ilyen hosszú, cserébe több dologra bevethető.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.