Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 3. 07:51

Leáll az Ubuntu One

Leállítja Ubuntu One névre keresztelt felhős tárhelyszolgáltatását a Canonical - jelentette be a cég. A fájlokat július végéig kell máshová költöztetni, ekkor válnak elérhetetlenné.

A hivatalos bejelentés szerint a Canonical egyszerűen nem bírta a versenyt a nagy tárhelyszolgáltatókkal, amelyek ma már széles körben kínálnak akár 25-50 gigabájtot ingyen a felhasználóknak, teljes szinkronizációval - ezeket a költségeket a Canonical képtelen volt felvállalni. Ráadásul 2009 óta a Canonical teljesen új úton indult el a telefonos-tabletes-PC-s konvergenciára fókuszálva, a One-ra sem pénzügyi, sem fejlesztői kapacitás nem maradt, így a vezetés jobbnak látta kiszállni erről a piacról.

"Stratégiai prioritásunk az Ubuntu számára elkészíteni a legjobb konvergens operációs rendszert a telefonok, tabletek, asztali gépek és egyéb eszközök számára. Ebben egyik megkülönböztető jellemzőnk, hogy saját tartalmaink és szolgáltatásaink helyett külső fejlesztők alkalmazásainak adjuk át a szerepet. Úgy döntöttünk, hogy erőforrásainkat arra összpontosítsuk, hogy az abszolút legjobb, nyílt platformot készítsük el, és sajátunk helyett partnereink szolgáltatásait és tartalmait emeljük ki" - hangzik a közlemény.

A feltehetően szándékosan április 2-ra időzített bejelentés szerint a One egyes szolgáltatásai azonnali hatállyal leállnak, így például nem vásárolható kiterjesztett tárhely illetve az Ubuntu One Music Store-ból sem vehetünk új zeneszámokat. A One tárhelyéhez június 1-ig lehet hozzáférni, e dátum után új fájlokat feltölteni nem lehet, csupán a korábbiakat olvasni, illetve törölni. Ez a korlátozott állapot július 31-ig áll fenn, ezután egyáltalán nem lehet elérni a szolgáltatást, a tárolt fájlokat pedig a rendszer törli. Azon felhasználók számára, akik fizettek a nagyobb tárhelyért, a Canonical a kifizetett periódus végéig fel nem használt időt visszatéríti.

Nem jött be a felhős irány a Canonicalnak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A váratlan bejelentés szerint a hamarosan érkező Ubuntu 14.04 LTS hivatalos, végleges kiadásából már teljesen kikerül az Ubuntu One szolgáltatásportfóliója, sem a webapp, sem a kliensalkalmazás, sem a Sync funkció nem lesz benne a rendszerben, a lemezképből is kikerülnek a megfelelő binárisok. A rendezett leállás érdekében a Canonical a korábbi kiadásokban dolgozó kliensalkalmazások számára frissítést ad ki, így a leállás nem egy buta hibaüzenettel jelentkezik a felhasználók számára. A leállás keretében frissítést kapnak az androidos és iOS-es alkalmazások is. A cég ígérete szerint készül egy szoftveres eszköz az adatok automatizált kimentésére, ezt hamarosan elérhetővé teszi az érintett ügyfeleknek.

A Canonical szerint a One leállításához nem a műszaki hiányosságok vagy fejlesztési problémák vezettek, a szolgáltatás mai formájában abszolút élenjárónak számít. Hogy az elvégzett munka ne vesszen kárba, a kliens- és szerveroldali fejlesztéseket a cég nyílt forráskódúvá teszi, így arra bárki építhet saját fájlszinkronizáló szolgáltatást - már ha az infrastruktúra működésének költségeire ki tud találni működő üzleti modellt.

Az Ubuntu One néhány komponensét nem érinti a tegnapi bejelentés, a single sign on szolgáltatás, az online fizetés és az U1DB backend adatbázis-szolgáltatás folyamatosan működik tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról