Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 26. 08:22

Érintésérzékeny e-papír kijelzőt kapott a hátára a YotaPhone

Bemutatta két kijelzős okostelefonjának második generációját az orosz Yota Devices. Az új YotaPhone hátlapi e-papír kijelzője már teljesen érintésérzékeny és a készülék hardvere is frissült. A vakmerő telefon még idén a boltokba kerület.

Az orosz Yota Devices startup neve tavalyról lehet ismerős, ez a cég volt az, amely egy merész, két kijelzős okostelefon dizájnjával állt elő, majd azt meg is valósította. A csapat a YotaPhone második generációjával sem maradt adós, annak bemutatódarabját a barcelonai MWC-re is elhozta.

Elöl-hátul érintésérzékeny

Ahogy az várható volt, a készülékbe a jelenlegi csúcskategória hardverét pakolták be, az igazi újítást azonban a hátlapon kell keresni, ide egy teljesen érintésérzékeny e-papír kijelző került - a korábbi verziónál a navigációt egy keskeny vezérlősávon kellett megoldani, a készülék alsó részén. Ez számos lehetőséget nyithat meg a felhasználók előtt, a második kijelzőn akár egyes kis képfrissítés-igényű játékok is játszhatók lesznek, például sakk vagy póker, de az a hívások kezelésére, vagy üzenetküldésre is alkalmassá válik.

Az új YotaPhone 8,9 milliméter vastag, 140 grammot nyom, az előző generáció processzorát pedig egy négymagos Qualcomm Snapdragon 800 chip váltotta fel. A mobilba 2 gigabájt RAM és 32 gigabájt belső tárhely került, valamint egy 2 megapixeles előlapi és egy 8 megapixeles, LED vakuval kiegészített hátoldali kamera, ami full HD videó rögzítésére is alkalmas. A készülék LTE képes, valamint támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0-t is, továbbá NFC szenzorral is felszerelték. A készülék Nano-SIM-mel működik, akkumulátora 2550 mAh és vezeték nélkül tölthető. A fő kijelző 5 hüvelykes AMOLED, Full HD felbontással, míg a hátlapi, folyamatosan aktív ívelt e-papír panel 4,7 hüvelykes, felbontása pedig 960x540 pixel.

A hátlap a fenti felhasználási módok mellett egy kiterjedtebb értesítési felületként is működhet, folyamatosan kijelezve az aktuális időjárási adatokat, híreket, sporteredményeket, vagy akár a viselhető készülékek által gyűjtött információkat is mutathatja - ehhez azonban az orosz startupnak először a fejlesztőket kell meggyőznie készülékben rejlő lehetőségekről.

Nem kell többé kétpercenként bekapcsolni a kijelzőt

A Yota Devices vezérigazgatója, Vladislav Martinov a TechCrunchnak elmondta, elgondolásuk igazi előnye, hogy a telefont egy olyan második kijelzővel látják el, ami nem jelent komoly fenyegetést az akkumulátoros üzemidőre, és képes folyamatosan mutatni az olyan információkat, amelyekért egyébként a felhasználók újra és újra bekapcsolják telefonjukat. A gyártó szerint ezzel a képességgel a YotaPhone egyes viselhető készülékeket is kiválthat, hiszen a kijelző bekapcsolása nélkül értesülhetünk az új eseményekről - noha magát az okostelefont még mindig elő kell venni hozzá.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egyelőre nagyjából egy tucat, kifejezetten az e-papír kijelzőre szánt alkalmazás áll az első generációs YotaPhone tulajdonosok rendelkezésére, - természetesen a Google Play teljes tartalma mellett - a kiforrottabb második verzió megjelenésével azonban ezek az appok is szaporodni kezdhetnek. A készülék első változata inkább volt tapogatózás a területen mint tényleges fejesugrás a piacra, miután tavaly decemberi megjelenését követően csak Oroszországban, Ausztriában, Franciaországba, Spanyolországban és Németországban vált elérhetővé, és a Yota Devices sem számít 100 ezer eladott darabnál többre az első hat hónapban.

A YotaPhone új generációja a cég szerint idén év végén kerül a boltokba, nagyjából 10-15 százalékkal olcsóbban, mint a Samsung, a HTC vagy a Sony “prémium termékei” indulásukkor. Érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy a 2014 végi megjelenéskor a fenti hardver nem feltétlenül számít majd a csúcskategóriába. Az okostelefon első változatának tulajdonosai mindenesetre örülhetnek, mert jelenlegi készüléküket beszolgáltatva jelentős kedvezményt kapnak majd az új modell árából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról