Szerző: Koi Tamás

2013. július 16. 09:42

Ti kérdeztetek, az Opera válaszolt

Július elején korszakváltás következett be az Opera Software történelmében, megjelent az első olyan PC-s böngészője a cégnek, mely a saját fejlesztésű Presto-motor helyett Chromiumra épül. Az új verzióval kapcsolatban tehettetek fel kérdéseket a cég vezetőinek.

A HWSW olvasóinak kérdéseire Krystian Kolondra, az Opera Software asztali termékekért felelős alelnöke válaszolt.

A logón kívül most mi a különbség a Chrome és az Opera közt?

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új, windowsos és maces Opera vadonatúj fejlesztés, ami elsősorban azt jelenti, hogy az interfészt és a funkciók nagy részét teljes egészében mi hoztuk össze a nulláról. A Chromium motor mellett az új Opera számos olyan egyedi funkciót tartalmaz, amit a korábbi verziókban is használtunk, ilyen az Off-road mód (régi nevén Turbo - HWSW), a Discover mód és a kiterjesztett funkciókkal ellátott Speed Dial. Ezek a funkciók semelyik más böngészőben nem találhatók ma meg.

Tervezitek, hogy a Presto motort nyílt forráskódúvá teszitek?

Az ezzel kapcsolatos terveinket egyelőre nem szeretnénk nyilvánosságra hozni.

Lehet számítani arra, hogy rövidesen visszatérnek az új Operába olyan funkciók, melyek a régiben jól működtek (pl. Wand)?

A fejlesztés előrehaladtával hozzá fogunk adni az új verzióhoz számos olyan funkciót, melyet a felhasználóink szerettek és használtak a korábbi változatokban.

Mik a terveitek a Linux-verzió kiadásával kapcsolatban? A windows/Mac vonallal párhuzamosan jönnek majd új linuxos verziók?

Az első linuxos kiadást követően az a tervünk, hogy az összes platformra egyszerre jelenik majd meg az Opera.

Vissza fogjátok állítani a szinkronizálási funkciót?

Igen, dolgozunk rajta.

Mikor fog a Discover funkció tartalmazni magyar lokalizációt?

Tervezzük, hogy a jövőben újabb területeket, régiókat és nyelveket csatornázunk be a rendszerbe. Készüljetek!

Miért vettétek ki a "feeds" funkciót az új verzióból?

A feedeket továbbra is el lehet érni az Opera Mailből. Ha csak a böngészőt használod, akkor azt javasoljuk, hogy tölts le hozzá egy erre a célra létrehozott kiegészítőt, például a Feedly-t.

Meddig támogatjátok a Presto-motorral működő régi Operát?

Nem árulhatok el pontos részleteket, dátumokat, de egy darabig még él a támogatás, a kritikus biztonsági frissítéseket megkapja ez a verzió is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról