Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 27. 12:19

Letölthető a Windows 8.1 előzetese

Kijavítja a Windows 8 legsúlyosabb problémáit a Windows 8.1 - ígéri a Microsoft. A Blue kódnéven fejlesztett rendszer előnézeti verziója immár letölthető és kipróbálható. A legfontosabb változásokból szemezgettünk.

Bemutatta a Microsoft a Windows operációs rendszer legújabb, 8.1-es kiadásának előnézeti verzióját a héten folyó Build konferencián San Franciscóban. Az előnézeti verzió sok tekintetben már megegyezik a nyár végén esedékes végleges kiadással, néhány apró változásra még lehet számítani. A rendszer Windows 8-at futtató számítógépekre már most letölthető-telepíthető a Windows Store-on keresztül, a korábbi kiadásokat használó felhasználók számára néhány órán belül válik elérhetővé a 8.1.

Kérésre Modern nélkül

A Windows 8-at lehetetlen volt használni anélkül, hogy legalább egy kis ideig ne lépnénk be a Modern felületre. Induláskor a kezdőképernyő jön be, kikapcsoláshoz a charmokat kell használni, az tálcára ki nem rakott alkalmazások indításához pedig vissza kell lépni a kezdőképernyőhöz. Az új kiadásban a Microsoft igyekezett az asztal-fanatikusok számára élhetőbbé tenni a rendszert, amely immár konfigurálható úgy, hogy a Modern felületre gyakorlatilag soha többé ne legyen szükség.

(forrás: Ars Technica)

Egyrészt letiltható a két felső "hot corner" funkció, így a bal felső sarokba kattintva nem vált az alkalmazások között, a jobb felső sarokban pedig nem húzza elő a charm bart, ezzel a véletlenül előhúzott Modern felületet ki lehet küszöbölni. Másrészt indulást követően beléphetünk közvetlenül az asztalra, megspórolható az extra kattintás az Asztal csempére. Harmadrészt a kezdőképernyő hátterének kérhetjük az Asztalon használt képet, így kevésbé tűnik fel a két felület közötti váltás.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

E három kozmetikai változáson túl érdemi újdonság, hogy a kezdőképernyő alapértelmezett beállítása lehet az "Apps view", amely a gépre telepített alkalmazásokat listázza, a régi Start menühöz hasonlóan. Mi több, beállítható, hogy az asztali alkalmazásokat vegye a rendszer előre a kategória-alapú rendezésnél, így a Modern appokra rá sem kell néznünk, ha nem akarunk.

A haladó felhasználók számára a Windows 8-ban is volt titkos fegyver, a bal alsó sarokra jobbklikkelve előugrik a "power user menü", a régi Start menü fontosabb funkcióival. A Windows-X kombinációval is előhívható menübe immár bekerült a Shut Down pont, innen kikapcsolható, újraindítható és altatható a számítógép (kijelentkezés opció nincs). Ebből a menüből indítható a parancssoros felület is, beállítható, hogy ilyenkor a Command Prompt (cmd.exe) vagy a PowerShell induljon el.

Az új bolt

A Windows 8 Modern felületének problémáit kiválóan mutatja be a Windows Store. Az alkalmazás a szélsőséges puritánságig letisztult, alapvető funkciók hiányoznak belőle, a felhasználói élmény pedig komoly kihívásokkal küzd. A Windows 8.1-es Áruház ehhez képest fényéveket lép előre, a felület továbbra is "flat", de információgazdag, a navigációt egyértelmű gombok segítik, mind a felhasználók, mind az árut kínáló fejlesztők számára könnyebb a használat.

A régi bolt Games szekciója...

és ugyanaz az új rendszerben.

A felületen túl is van változás, a telepített Modern felületű alkalmazások frissítése a jövőben nem manuálisan-opcionálisan történik, hanem automatikusan, a rendszer megfelelő internetkapcsolatot észlelve letölti és telepíti a frissítéseket. A Windows 8.1 képes megkülönböztetni forgalomkorlátos és korlátlan internetkapcsolatokat, a frissítéseket értelemszerűen ez utóbbiakon keresztül valósítja meg.

Beállítások a Modern felületen

A Windows 8 inkonzisztens felületének kiváló példája volt a Vezérlőpult-Modern beállítások kombináció, az egyes beállításokat a két felületen kellett összevadászni. Egy új, adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználói fiók hozzáadásához például előbb Modern felületen, majd az Asztalon is kell beállításokat eszközölni.

A Windows 8.1 végre gyakorlatilag a teljes Vezérlőpultot implementálja Modern felületen, többlépcsős hierarchiába szervezve a beállításokat. Ez különösen a tabletes felhasználást könnyíti meg, immár csak egészen különleges beállítások módosításához kell elővenni a hagyományos pultot, a mindennapi feladatok elvégezhetőek az érintésre optimalizált felületen.

Jobb kijelző-skálázódási opciók

A retinás MacBook Prók óta egyre sűrűbben jönnek ki magas pixelsűrűségű panelt használó windowsos gépek is, ezek azonban a Windows gyenge skálázódásán elbuknak. Skálázódás nélkül ugyanis a felület elemei (szövegek, gombok) túl apróra zsugorodnak, a skálázódást pedig a legtöbb alkalmazás nem támogatja megfelelően, maga a rendszer pedig nem képes a pixelpontos nagyításra.

A Windows 8 nem hozott előrelépést a nagy pixelsűrűségű kijelzők támogatásában, és sajnos a helyzeten a Windows 8.1 sem változtat érdemben, az OS X-típusú pixelpontos skálázódás továbbra is elérhetetlen. Előrelépés azért van, az új kiadás legalább képes megfelelően kezelni az egy gépre kötött, különböző pixelsűrűségű paneleket (hagyományos külső monitor plusz a noteszgép nagysűrűségű panelje), ezekre ilyenkor különböző skálázódási arányokat állíthatunk be.

A műszaki megvalósítás sutára sikerült, az Ars Technica gyorstesztje szerint az operációs rendszer minden ablakot az elsődleges kijelzőre skálázva renderel, majd ezt egyszerűen újraméretezi a többi kijelzőre. Ez azt jelenti, hogy ha alacsony sűrűségű kijelző az elsődleges, akkor a magas sűrűségűre húzva az ablakot egyszerűen felnagyítja, ha magas sűrűségűről alacsonyra, akkor egyszerűen lekicsinyíti. A megoldás technikailag pixelpontos képet eredményez, de mivel nincs újrarenderelés, az eredmény eléggé lehangoló (például a vektoros elemek is homályossá válnak).

Új beépített alkalmazások

A rendszerrel szállított Modern felületű alkalmazások alapos ráncfelvarrást kaptak, az egy év alatt látványosat fejlődött például a kamera, fotógaléria, Xbox Music, News, Weather, Sport, Travel és Maps alkalmazás is, az Áruházhoz hasonlóan átgondolt funkciókészlettel, navigációval és felülettel. Egyelőre nem világos, hogy a frissülő alkalmazások elérhetőek lesznek-e Windows 8-ra is, várakozásaink szerint az új beépített appok a "régi" rendszert futtatók számára is letölthető frissítések lesznek.

Új képesség: ébresztőóra.

Megjelentek új, hiánypótló egyfunkciós alkalmazások is (ébresztőóra, számológép), valamint új a Health&Fitness és Food&Drink app. Előbbi testtömeg- és kalóriabevitel-követést kínál, felhős szinkronizációval, utóbbi receptgyűjtemény bevásárló listával kombinálva. A Food&Drink app érdekessége, hogy főzés közben is használható, ilyenkor érintés helyett "karlengetős" gesztusokkal vezérelhető (az előlapi kamerának köszönhetően). A rendszer része egy új Help&Tips alkalmazás is, amelyet kifejezetten a kezdő felhasználók oktatására készített a Microsoft.

Internet Explorer 11

Ahogy az operációs rendszer, az Internet Explorer is éves kiadási ciklusra vált, így a Windows 8.1-gyel elérhető lesz a böngésző 11-es kiadása is. A böngésző felülete gyakorlatilag változatlan maradt, ettől függetlenül számos új technológia támogatásával gazdagodott. Beépült a manapság divatos szinkronizáció is, ahogy a Google a Chrome-ok között, az Apple a Safarik között, a Microsoft az Explorerek között tartja egységesen a megnyitott fülek, könyvjelzők és egyéb beállítások listáját.

Az új technológiák között kiemelkedik a WebGL-támogatás, így végre a Microsoft is támogatja már a bimbózó új webes grafikus szabványt. Másik újdonság a MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) támogatása, a technológia HTTP-alapú adaptív streaminget tesz lehetővé, iparági szabványos alapokon.

Ilyen is lehet?

Ugyan a Windows 8.1-et még nem próbáltuk ki élőben, a másodkézből és a Microsofttól származó információk fényében egyértelműnek látszik: a Windows 8.1 összességében óriási lépés előre, ilyennek kellett volna lennie a Windows 8-nak. A rendszer sokkal használhatóbb, testreszabhatóbb, intuitívabb, mint elődje, a Microsoft-féle alkalmazások pedig lassan közelítik a versenytársak (Apple, Google) szintjét.

Visszatekintve egyértelműen látszik, hogy a Windows 8 kiadott "végleges" verziója lényegében félkész volt, súlyos, az alapvető használhatóságot korlátozó hiányosságokkal. A Microsoftnak egy év kellett ahhoz, hogy a nyers Modern felületet gatyába rázza és egy olyan második generációs szoftvert állítson elő, amely már többé-kevésbé megfelel a minimális elvárásoknak. Felmerül így a kérdés, hogy helyes lépés volt-e piacra dobni az erősen "béta" állapotú rendszert tavaly, nem lett volna-e helyes stratégia várni a szoftver beérésére - és ezzel megmenteni a Windows 8 márkát.

Így telepíthető

A Windows 8.1 a preview.windows.com oldalról érhető el néhány órán belül ISO-formátumban, valamint Windows 8-felhasználóknak a Windows Store-on keresztül (amennyiben nem magyar nyelven használjuk a rendszert). A 8.1-et Windows 8-ra vagy RT-re telepítéskor megmaradnak a beállítások, személyes fájlok és a legtöbb alkalmazás, Windows 7 esetében a telepítő migrálja a fájlokat, az alkalmazások és a beállítások azonban elvesznek, XP-ről és Vistáról frissítve pedig a teljes költözés manuálisan zajlik. A Windows 8.1 kiadásakor az előnézeti verziót futtatók egyszerűen frissíthetnek a végleges kiadásra a Windows Store-on keresztül.

A rendszer egyelőre nem támogatja az Atom rendszerlapkára épülő tableteket, az ilyen rendszerek tulajdonosainak egy keveset várniuk kell. A késés hátterében valószínűleg a WDDM 1.3-as GPU-meghajtók elhúzódó fejlesztése áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról