Szerző: Hlács Ferenc

2013. június 12. 11:18

Átláthatóságot követelnek a PRISM-botrányban érintett cégek

A legnagyobb online vállalatok, köztük a Google, a Facebook és a Microsoft is levélben fordult az Egyesült Államok kormányához, amelyben azt kérték, tegye lehetővé számukra az elmúlt napokban nagy felháborodást kiváltó PRISM program keretei között érkezett adatkérelmek számának és mélységének közzétételét. A cégek tagadják, hogy közvetlen hozzáférést biztosítanának a kormánynak felhasználóik adataihoz.

A Google, a Microsoft és a Facebook is arra szólította fel az Egyesült Államok kormányát, hogy a biztonsági ügynökségektől érkező adatkérelmeket tegyék átláthatóbbá a felhasználók számára. A vállalatok így akarják kezelni az elmúlt héten kirobbant PRISM-botrányt, amely szerint együttműködő partnerként szolgáltatnak információt ügyfeleik tárolt adatairól az amerikai kormány számára.

A három óriáscég azt kérte az ország vezetőségétől, hogy engedélyezze a hozzájuk érkezett kérvények számának és mélységének közzétételét. A három vállalat, több további céggel együtt, a The Guardian és a Washington Post írásai kapcsán került a figyelem középpontjába, azokból ugyanis kiderült, hogy fogyasztóik adatait kiszolgáltatták az amerikai National Security Agency (NSA) által működtetett Prism nevű adatgyűjtő program számára.

Nagyobb nyilvánosságot szeretnének

Elsőként a Google reagált nyílt levélben az eseményekre, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának szóló közleményében engedélyt kért a kormánytól érkezett adatkérelmek számának nyilvánosságra hozatalára, mondván, így láthatóvá válna, hogy - a korábbi vádakkal ellentétben - nem biztosítanak “korlátlan hozzáférést” a kormány számára felhasználóik információihoz. A cég levelében hozzátette, hogy a túl széleskörű információ igényléseket következetesen visszautasították.

David Durmmond a Google jogi igazgatója Eric Holder főállamügyészhez és Robert Mueller FBI-igazgatóhoz írt levelében úgy fogalmaz: "Az olyan kijelentések, amelyek szerint a kapott kérelmek teljesítésével az Egyesült Államok kormányának korlátlan hozzáférést biztosítunk ügyfeleink adataihoz, egyszerűen nem igazak". A Google a hozzá érkezett kérvényekről - pontosabban azok mennyiségéről - készített átláthatósági jelentései nem tartalmazzák a Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) zászlaja alatt kapott utasításokat, amely intézkedés az országot fenyegető “külső veszélyeket” hivatott megfigyelni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem sokkal később a Microsoft is hasonló kéréssel állt elő, állásfoglalásában elmondta: "A nemzetbiztonsági adatkérelmek - beleértve a FISA alapján érkezetteket is - számának és perspektívájának nagyobb átláthatósága segítene a közösségeknek megérteni és megvitatni ezeket a fontos ügyeket. (...) Legutóbbi jelentésünkben annyi információt hoztunk nyilvánosságra, amennyi csak jogilag lehetséges volt, a kormánynak cselekednie kell, hogy lehetővé tegye a vállalatok számára a kérvények minél részletesebb közrebocsátását."

A Facebook percekkel később tette közzé nyilatkozatát, melyben Ted Ullyot, a cég általános jogtanácsosa úgy fogalmaz: "Üdvözölnénk egy olyan lehetőséget, amelyben képet adhatnánk a világ Facebook-felhasználóinak, a kormány hozzánk érkezett kéréseiről, és azokra adott válaszainkról. (...) Arra biztatjuk az Egyesült Államok kormányát, hogy ezt tegye lehetővé azáltal, hogy engedi a vállalatoknak a beérkezett nemzetbiztonsági kérelmek számáról és kiterjedéséről egy nyilvános beszámoló elkészítését".

Nincs korlátlan hozzáférés

Bár Barack Obama amerikai elnök és hírszerzési tisztviselők is megerősítették a PRISM adatgyűjtő intézkedés létezését, az érintett vállalatok viszont hevesen tagadják, hogy a kormányügynökségeknek teljes hozzáférést biztosítanának ügyfeleik személyes információihoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról