Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 3. 10:34

Itt az új ARM processzormag: Cortex-A12

A héten zajló tajvani Computex kiállításra időzítette új generációs processzormagjának bejelentését a brit ARM. A Cortex-A12 a mára már elavultnak számító A9 és az A15 közé érkezik, középkategóriás telefonokba és tabletekbe.

Új processzormagot tervezett az ARM a jövő közép- és alsókategóriás telefonjaiba, tabletjeibe. A vállalat a Cortex-A12 magot a Cortex-A9 utódjának szánja, ám annál állítása szerint 40 százalékkal is gyorsabb lehet - ez persze feltehetően a legjobb eshetőség. A Cortex-A9 napjaink egyik legelterjedtebb ARM processzormagja, ha a telefonokról vagy tabletekről van szó, erre épül számos modern két- és négymagos chip a Samsung, az NVIDIA, a Broadcom, az ST-Ericsson kínálatában, de ilyenek dolgoznak az Apple A5 és A5X processzorokban.

A nagy sikerű A9 utóda

Az ARM még 2007-ben jelentette be a Cortex-A9-et, amely az évek során kisebb frissítéseket is kapott. A cég azóta több új magot is bemutatott, a Cortex-A15 már el is érhető (pl. a Samsung Exynos Octában, de erre épül az NVIDIA Tegra 4 is), azonban ez egy kimondottan nagy teljesítményre optimalizált mag, amely méretében és fogyasztásában sem egy kategória az A9-cel, illetve utódával, az A12-vel. Ezt követte a 64 bites Cortex-A57 és a A53 tavalyi bejelentése, az A12 ezek közé érkezik majd teljesítményét, méretét és fogyasztását tekintve.

Az A9 megjelenése óta a versenytársak sem tétlenkedtek és előálltak saját megoldásaikkal (pl. Qualcomm Krait 200/300), ezekre válaszul érkezik a Cortex-A12, amely számos területen jelent előrelépést az A9-hez képest. Maradt a kétutas felépítés, a futószalag hossza azonban 11 fokozatra emelkedett és teljesen out of orderré vált - az A9 esetében csak az integer futószalag out of order, az A12-nél viszont a lebegőpontos/NEON egység is. Újdonság a 40 bites címzés, amellyel a kezelhető memória mérete 1 terabájtra emelkedik, bár a megcélzott területen, a középkategóriás telefonok és tabletek szegmensében ezt aligha lesz eszköz, ami kihasználja.

Az új fejlesztésű mag a Cortex A7-hez és A15-höz hasonlóan az ACE interfészt használja, aminek eredményeképp alkalmazható big.LITTLE konfigurációkban. A big.LITTLE koncepcióban keverhetők a nagy teljesítményre és a kis fogyasztásra optimalizált processzormagok, a chipek pedig a programokat a gyors vagy a takarékos magokon tudják futtatni, attól függően, hogy melyik jobb az adott körülmények között. A Cortex-A12-t ilyen konfigurációban A7-tel lehet és érdemes kombinálni. Az új fejlesztésű mag hardveres virtualizációs támogatást és TrustZone biztonsági kiterjesztést is kapott.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ARM tájékoztatása szerint az első Cortex-A12 alapú processzorok 2014 közepén jelenhetnek meg, az első rájuk épülő eszközök pedig 2014 végén érhetik el a boltok polcait. 2015-re, vagyis mire széles körben elérhetők lesznek az A12-re épülő kütyük, nagyjából 580 millió középkategóriás okostelefon és tablet eladását várja a vállalat, ezen a piacon kell helyt állnia az új fejlesztésű processzormagnak és a rá épülő chipeknek.

Két új videovezérlő

Az új processzormag mellett egy új videovezérlővel is jelentkezett az ARM, a Mali T622-vel, valamint a Mali V500 videofeldolgozóval. A Mali T622 a vállalat állítása alapján a jelenleg elérhető legkisebb grafikus mag, amely teljes OpenCL Profile 1.1 gyorsítást kínál, ezzel a belépőszintre is elhozza a különféle, nem grafikus számítások GPU-gyorsítását, emellett kompatibilis az OpenGL ES 1.1, OpenGL ES 2.0 ésOpenGL ES 3.0, valamint a DirectX 11 API-kkal is. A Mali T622-ből egy- és kétmagos konfigurációk építhetők.

A V500 videofeldolgozó egészen 4K (Ultra HD) felbontásig és 120 fps-ig képes a videolejátszás hardveres gyorsítására, de már alapkiépítésben sem jelent gondot számára az 1080p60. A vezérlő legérdekesebb képessége az ARM Frame Buffer Compression (AFBC) veszteségmentes képtömörítési eljárás, amely segítségével felére csökkenthető a sávszélességigény - lehetővé válik kisebb órajelű, olcsóbb memória használata, és ezzel párhuzamosan csökkenthető a videoműveletek energiafogyasztása is. A V500-nak is része a TrustZone biztonsági kiterjesztés, amelyre például jogvédett anyagok lejátszásakor lehet szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról