Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 25. 12:58

Ma jelenik meg az Ubuntu 13.04

Ahogy az elmúlt hónapokban a fejlesztés hangsúlya az ARM-os rendszerekre esett, az asztali Ubuntu fejlesztése nem hozott drámai újdonságokat. A kozmetikai, használhatóságot javító módosításokra azonban nagy szükség volt, a stabilitás és a kinézet kiforrott rendszert mutat.

Drámai újítások nélkül, de számtalan apró csiszolással érkezik ma délután az Ubuntu legújabb kiadása, a 13.04-es verziójú Raring Ringtail, a Lelkes Gyűrűsfarkú. A látványos fejlesztések csak az asztalon maradtak el, a mobilos-tabletes verzió kapott most több fejlesztői figyelmet. Ez nem feltétlenül hátrány, maradt így idő a felhasználói felület tökéletesítésére, élhetőbbé tételére.

A Unity nem áll le

A Unity felület fejlesztése (nyilván) továbbra sem áll le, az egyre kiforrottabb felület sebességén sokat javítottak. Gördülékenyebb és szebb animációk, csiszolt grafikai elemek jelentenek még változást, a rendszer összképe érettebb, kifinomultabb, konzisztensebb, olyan, ahogy egy asztali rendszernek 2013-ban ki kell néznie. A leállítás párbeszédablakától az ablakváltásig számtalan ponton átrajzolták a rendszert, látszik, hogy a Canonical hivatásos felülettervezői és grafikusai dolgoztak rajta.

A rendszeralkalmazások is fejlődtek, a Bluetooth láthatóság néhány kattintással állítható a státuszsorról, ahogy az Ubuntu One felülete is felért a Dropbox-szintre. Az oldalsávból elérhető funkciók bővültek, jobb az ablakok és a munkaasztalok közötti váltás is. A Dash úgynevezett fuzzy search-csel gazdagodott, jó eséllyel kitalálja az elütött nevű alkalmazásokat is, ami sok esetben gyorsít a munkameneten. Kimaradt most a Smart Scopes, amely az egyszerű keresések esetén képes lenne kiváltani a böngészőt is - ez a funkció várhatóan csak októberben élesedik majd.

Fontos finomítások

A rendszer természetesen már a beépített alkalmazások frissebb verziójával készül, így a LibreOffice verziószáma 4.0.2, a Firefox és a Thunderbird levelező pedig szintén a legújabb kiadással szerepel. Az aktív közösségimédia-felhasználóknak feltűnhet telepítés után, hogy az alapértelmezett kliens, a Gwibber már nem települ az alapcsomag részeként. A 2010 óta az Ubuntu részét képező klienset alaposan újraírták, Friends néven érhető el, immár Qt/QML alapokon készült felülettel és vadonatúj backenddel, amelyhez egyébként más alkalmazások is csatlakozhatnak. A Friends jelenleg valahol a béta és a végleges státusz között van, hiányzik még a széleskörű tesztelés, ezért kimaradt az alapértelmezett telepítésből, de a csomagkezelőből gyorsan pótolható.

A rendszerbetöltés optimalizálásával a boot időt is sikerült értelmezhető mértékben, mintegy harmadával lefaragni az előző generációkhoz képest, állítják a fejlesztők. Csökkent a memóriafoglalás és a rendszerkép mérete, valamint a rendszerszintű fogyasztást is sikerült jelentősen visszafogni. Ez utóbbi területen a versenytársak, az OS X és a Windows az elmúlt generációkban nagyot léptek előre, az immár tabletekre és telefonokra is célzó Ubuntunak is tartani kell a lépést.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Ubuntu 13.04 ugyanis már okostelefonokra és tabletekre is telepíthető, a Galaxy Nexus és a Nexus 4, valamint a Nexus 7 és Nexus 10 számít támogatott eszközöknek. A telefonos-tabletes kiadás kódbázisa jelenleg sok ponton jelentősen eltér az asztali rendszertől, várhatóan az októberi kiadás közelíteni, az egy év múlva esedékes pedig egységesíteni fogja a két oldalt. Az egyesítés eredménye, hogy a X Windows helyére a fejlesztés alatt álló Mir display server kerül majd.

A kernel immár 3.8-as verziójú, a Nouveau meghajtó frissítésével immár támogatott a 3D gyorsítás minden GeForce és Intel GPU-n, bár a legjobb teljesítményhez továbbra is szükség van az NVIDIA saját zárt meghajtójára. Az Ubuntu 13.04 a Canonical új támogatási politikája szerint jövő év januárjáig élvez hivatalos támogatást, tehát legkésőbb kilenc hónap múlva érdemes lesz majd váltani a következő, ősszel esedékes kiadásra. Akiknek ez nem felel meg, választhatják a "hosszanfriss", hosszú támogatási ciklussal rendelkező 12.04 LTS kiadást, amely öt éven keresztül, 2017-ig kap frissítéseket és hibajavításokat.

Nincs többé Wubi

A Canonical döntése szerint egyelőre kikerült támogatott telepítési módszerek közül a Wubi, amellyel a meglévő Windows mellé, virtuális partícióra lehetett telepíteni a rendszert. A Wubi alkalmazásként telepítette a rendszert Windows környezetben és innen is lehetett eltávolítani azt. Az Ubuntu natívan futott ebben a megközelítésben, csak a fájlműveletek történtek közvetlenül, kis overheaddel. A Wubi promóciós eszköznek számított a Canonical értelmezésében, de tapasztalataink szerint az Ubuntu hosszabb távú használatához is kiválóan alkalmasnak bizonyult.

A Wubi azonban nem működik együtt a Windows 8-cal bevezetett Secure Boot opcióval és képtelen elindítani a Windows bootmenüjéből a telepített Ubuntut, ennek a funkciónak a kifejlesztését pedig nem tartotta eléggé fontosnak a közösség. Az eredmény a Wubi-opció eltűnése, így az Ubuntu telepítése most már nem úszható meg a meghajtó particionálása nélkül. Természetesen "live" médiáról ettől függetlenül kipróbálható a rendszer továbbra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról