Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 20. 15:30

Változik az Ubuntu támogatási és frissítési ciklusa

Az Ubuntu műszaki tanácsa tegnap két fontos kérdésről döntött, amely alapjaiban határozza meg a disztribúció jövőjét. A "rendes" kiadások támogatási ciklusa kilenc hónapra rövidül és az operációs rendszer átáll a "gördülő frissítésekre", bár ezt nem így fogják hívni.

Az Ubuntu jelenleg féléves kiadási ciklussal dolgozik, hagyományosan áprilisban és októberben érkezik új verzió, kétévente pedig egy LTS (Long Term Support) változat azok számára, akiknek a komponensek frissessége helyett fontosabb a kiforrottság és stabilitás, na meg a hosszú támogatás. A "rendes" Ubuntu-kiadásokhoz tizennyolc hónapig, az LTS-hez pedig öt évig biztosított a terméktámogatás. A tegnap meghozott döntés értelmében a "rendes" Ubuntu-kiadások támogatási ciklusa kilenc hónapra rövidül, a fejlesztők szerint ez lehetőséget ad számukra, hogy a korábbi verziók foltozása helyett az újdonságokra koncentráljanak inkább.

Egy másik fontos döntést is hozott a műszaki tanács. Korábban már szóba került, hogy az Ubuntu átállna a gördülő frissítés ("rolling release") modellre. Ez a frissítési megközelítés a gyakorlatban annyit tesz, hogy a disztribúció szakítana az eddig megszokott féléves kiadási ciklussal, amikor az operációs rendszert alkotó csomagok egyszerre frissülnek, a helyét átvenné egy folyamatos fejlődés, a csomagok azonnal kijönnek, ahogy a fejlesztés, tesztelés és validáció zajlik - így a felhasználók gyorsabban juthatnak hozzá kedvenc szoftvereik legfrissebb verzióihoz. A gördülő frissítés előnye az is, hogy minimalizálja a biztonsági javítások telepítéséhez szükséges időt is.

A modell implementálása persze kihívásokkal is jár: a tesztelés során egy új csomagot nem csak az adott disztribúcióban megtalálható csomagokhoz, hanem a korábbiakhoz is tesztelni kell, lényegében végtelen számú csomagkombináció stabilitását kellene majd garantálni. Az Ubuntu-csapat szerint azonban ez kivitelezhető, jelenleg is így működik a "nightly" buildek automatizált tesztelése, hamarosan pedig az "éles" kiadáson is be lehet vezetni ezeket a tesztelési és minőségbiztosítási folyamatokat.

Az Ubuntu támogatási ciklusa most így fest

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A tegnapi tanácsülés - amelyet stílszerűen IRC-n tartottak - logja szerint a "rolling release" szókapcsolat használatát az Ubuntu közössége kerülni fogja, mivel annak komoly negatív konnotációi vannak. Ettől függetlenül az operációs rendszer átáll erre a modellre, a résztvevők egyhangúan megszavazták, hogy "a felhasználók folymatosan nyomon követhessék az Ubuntu fejlődését anélkül, hogy ehhez expliciten frissíteniük kellene."

A rolling modellt egyébként több Linux-verzió is használja, a legismertebbek közülük talán az Arch és a Gentoo, de megfelelő repository beállításával az openSUSE is gördülővé tehető. Hogy pontosan hogyan fogja bevezetni ezt a modellt az Ubuntu-csapat, arról egyelőre nincs információ - a megbeszéltek értelmében a részleteket a jövőben dolgozzák majd ki. Egyelőre azt sem tudni, melyik lesz az utolsó "rendes" Ubuntu-kiadás, és mikor állnak át az új frissítési metódusra, ami egyben azt is jelenti, csak a kétévente esedékes LTS kiadások maradnak meg, a féléves megjelenési ciklus teljesen el fog tűnni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 15:21

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.