Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 5. 17:02

Hivatalos: magánkézbe kerül a Dell

Hivatalosan is bejelentette a Dell, hogy kivonul a tőzsdéről, és amennyiben nem érkezik a következő három hónapban jobb ajánlat, részvényenként 13,65 dolláros áron magánkézbe kerül - ez összesen 24,4 milliárd dolláros értéknek felel meg. A tranzakció várhatóan a cég 2014-es pénzügyi évének második negyedévére, vagyis 2013 augusztusára zárulhat le véglegesen.

A Dell sajtóközleménye szerint a 13,65 dolláros ár a január 11-i, a tőzsdei kivonulás első, nem hivatalos megjelenési dátumán elért záróárhoz képest 25 százalékos prémiumot hordoz, de az előző három hónapos átlagos záróárhoz képest is 37 százalékos felárat jelent. Az ajánlat ugyanakkor közel sem éri el az elmúlt év maximumát, az év elején még 18 dollár fölött járt a részvény árfolyama.

Optimista várakozások

A tőzsdei kivonulás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kivásárló felek úgy érzik, a vállalat jóval többet ér annál, mint amit a nyilvános, tőzsdei értékelés tükröz, így inkább saját kézbe veszik a céget. A tőzsdei kivonulással a cég menedzsmentjének nem kell folyamatosan a negyedéves pénzügyi eredményekre fókuszálnia, így hosszabb távú, nagyobb horderejű, rövid távon fájdalmas átalakításra is sor kerülhet. A gyenge eredmények ugyanis képesek drámaian lenyomni egy cég részvényárfolyamát, a Dell tavaly május végi negyedéves jelentése ugyanis egyetlen nap alatt a cég értékelésének 20 százalékát törölte el, miután a Dell a vártnál gyengébb éves előrejelzést adott ki.

A magánkézben lévő vállalat vezetésének csupán néhány befektetőnek kell megfelelnie, a cég működését hosszabb távon lehet tervezni. Ez a légkör kedvez a hosszabb stratégiaváltásoknak vagy átalakításoknak is, a szakmai befektetők könnyebben elfogadják az ideiglenesen gyenge eredményeket, a részvényárfolyamot azonnal büntető, esetenként túlreagálásra hajlamos tőzsdével szemben. A HWSW céghez közeli forrásokból úgy tudja, a tulajdonosváltás nem jelent stratégiai váltást, a Dell továbbra is a megkezdett úton halad majd tovább - a fő cél a vállalati termékek és szolgáltatások felé fordulás.

A cég minden bizonnyal nem marad örökre magánkézben, néhány év múlva, az átalakulás lezárását követően feltehetően visszatér a tőzsdére, ez lesz majd a most tulajdonossá váló stratégiai befektetők kiszállási lehetősége is. Michael Dell és a Silver Lake Partners reményei szerint a vállalat az újabb tőzsdére lépéskor jóval többet ér majd mint jelenleg, így befektetésük busásan megtérül. A céget egyébként a jövőben is Dell vezeti elnök-vezérigazgatói pozícióban, ami arról árulkododik, hogy sikerült meggyőznie a befektetési alapot saját víziójáról.

Hogyan lesz ebből érték?

Az könnyen belátható, hogy a jelenlegi PC-piaci környezetben a Dell értékelése miért ennyire negatív. A PC-eladások a Windows 8 megjelenése ellenére is csökkenőben vannak, az egyik legnagyobb gyártó papírjai nyilván nem tűnnek túl divatosnak. Pedig a cég már hosszú évek óta fokozatosan elfordulóban van a személyi számítógépek piacától, felvásárlásai és Michael Dell megszólalásai is arról árulkodnak, hogy inkább teljeskörű nagyvállalati beszállítói pozícióra törekedik, amelynek portfóliójában a felhasználói végpontok (vállalati PC-k), munkaállomások, kiszolgálók, hálózati berendezések, tárolók is megtalálhatók, az egészre felügyelő menedzsmentszoftverekkel és a telepítést, üzemeltetést és fejlesztést segítő szolgáltató ágazattal együtt.

Dell víziója már néhány éve meghatározza a cég irányát, a vállalat portfóliójában aránytalanul nagy részt képviselő konzumer PC-k piacán kialakult szituáció (árprés és zsugorodás), valamint az Apple elmúlt évtizedben tapasztalható előretörése a prémium kategóriás számítógépek között teljesen eltüntette az ágazat nyereségességét, a gyártók hajszálvékony profittal árulták termékeiket. A részleg leépítése illetve átpozicionálása már folyamatban van, a legolcsóbb, belépő szintű modellek piacát a Dell mára gyakorlatilag otthagyta (részben ennek tudható be például a példátlan zsugorodás a cég hazai PC-eladásaiban is).

A kivásárlás menete

A tranzakciót több forrásból finanszírozzák a kivásárló felek, a források között található a cégalapító, névadó és mai napig meghatározó tulajdonrésszel bíró Michael Dell saját részvényei és készpénze, a Sliver Lake Partners befektetési alapjának készpénzállománya, az MSD Capital befektetése, a Microsoft által nyújtott kétmilliárd dolláros hitel és több nagy bank további hitele.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A részvényesek érdekeit védendő az igazgatótanács egy különleges bizottságot hozott létre, amely a következő három hónapban aktívan keresni fogja a Dell-Silver Lake ajánlatnál jobb kivásárlási ajánlatokat - a hivatalos ajánlattétel díja az első 45 napban 180 millió dollár, a következő 45 napban pedig 450 millió dollár lesz. Amennyiben a három hónapos periódus jobb ajánlat nélkül zárul, beindul a kivásárlás menete, a Dell részvényeiért pedig a most bejelentett darabonkénti 13,65 dollárnyi készpénzt fizetik ki a felvásárlók.

A Dell tőzsdei kivonulásában a Microsoftra is aktív szerep hárult, az előzetes információknak megfelelően a szoftverház kétmilliárd dollárt kölcsönöz a tranzakcióhoz. A Microsoft extrém rövid sajtóközleménye nem köntörfalaz a hitelnyújtásért cserébe megszabott feltételek dolgában: "Mindig keressük a lehetőségeket, hogy segítsünk partnereinknek, akik elkötelezték magukat Microsoft platformra épülő eszközeik és szolgáltatásaik innovációja [...] iránt." A szoftverház tehát valószínűleg a kétmilliárd dollárért cserébe a Dell hűségét kapta a saját szoftvermegoldásai iránt - így a jövőben androidos Dell tabletre vagy okostelefonra például nem érdemes számítani. Ezzel a húzással a Microsoft a Nokia után egy a második stratégiai gyártópartnerre is szert tett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról