Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Nagyot zuhant a Dell nyereségessége

Bodnár Ádám, 2012. május 23. 11:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nyilvánosságra hozta első pénzügyi negyedévének eredményeit a Dell. Az átalakuló vállalat nem lehet különösebben büszke a számokra.

hirdetés

14,4 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el a most véget ért negyedévben a Dell. ez éves szinten 4 százalékos csökkenést jelent. Az üzemi eredmény ennél jóval nagyobb mértékben, 32 százalékkal esett vissza, a nettó profit pedig harmadával kevesebb volt mint tavaly, csupán 635 millió dollár.

"Bár jól halad a vállalat átalakítása, az első negyedéves eredményeink vegyesek és nem érték el a kitűzött várakozásokat. Voltak területek, ahol a végrehajtás várt alatt maradt és vannak olyan piaci változások, amelyek nehezítették a helyzetünket" - kezdte az elemzői konferenciahívást Brian Gladden, a Dell pénzügyi vezetője. Gladden hozzátette, a negyedéves teljesítményt visszahúzták az értékesítési folyamatok körüli problémák, azonban ígérete szerint ezt már orvosolta a cég. Emellett a Dell különösen gyenge vállalati, intézményi kereslettel szembesült az EMEA régióban és Ázsia egyes részein.

A Dellt elsősorban a nagyvállalati és intézményi szegmens húzta vissza, mindkét területen 4 százalékkal csökkent a cég bevétele, így hiába teljesített jól a kis- és középvállalati üzletág, összességében a Dellhez 11,4 milliárd dollár bevételt folyt be vállalatoktól és mindössze 3 milliárd a lakossági szegmensből. A lakossági bevételek 12 százalékkal csökkentek, ahogy a fejlett piacok vásárlói helyett a fejlődő piacok kerültek az előtérbe. Az értékesítés egyre inkább eltolódik a belépő kategóriás, olcsóbb PC-k iránt, erről a területről azonban a Dell nyereségességének védelmében épp kivonulóban van.

A szerverek és hálózati eszközök forgalma alig növekedett, amit a Dell azzal magyaráz, hogy az ügyfelek az új Xeonokra épülő, 12. generációs PowerEdge gépekre vártak, a második negyedévben nagy erősödés várható ezen a területen. A vállalat korábban kizárólag EMC tárolókat kínált saját neve alatt, egy ideje azonban saját tárolóportfóliót alakított ki felvásárlások útján. A legutóbbi negyedévben a saját portfólió bevételnövekedése 24 százalék volt, elsősorban az EqualLogic termékvonal erősödésének. A teljes tárolóforgalom mégis 8 százalékkal csökkent, köszönhetően az EMC-dobozokkal kapcsolatos viszonteladói tevékenység leépítésének.

A hardvergyártóból megoldásszállító-szolgáltatóvá, "kis HP-vá" váló Dell eredményei valósággal sokkolták a piacot: a bejelentést követően a cég részvényeinek árfolyama több mint 12 százalékot zuhant. A vállalat szerint a második negyedéves eredmény a szezonális trendeknek megfelelően fog alakulni, a bevétel 2-4 százalékkal esik vissza (az amúgy is gyenge) első negyedévhez képest.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.