Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 4. 07:51

2013-ra is ígér akciókat az Anonymous

A globális hackerszerveződés, az Anonymous is tett újévi fogadalmat: 2013-ban sem fognak eltűnni, sőt, szinte fenyegetően jelentették be, hogy számítson rájuk a világ idén is.

A kinyilatkoztatás mellett a csoport készített egy videót is, ami a tavalyi kampányait és akcióit foglalja össze. A kisfilmben említésre kerül az amerikai igazságügyi minisztérium elleni támadás, az FBI piszkálása, a Universal Music és a Motion Picture of America weboldalai elleni akció, amire a MegaUpload bezáratása nyomán került sor.

A becsületbeli ügyekben való tiltakozások mellett az Anonymous büszkén vállalja, hogy a szír kormány weboldalai ellen is intézett támadásokat, amiért az ottani kormány az országon belüli internet leállításával és szűrésével fenyegetett. Kiberháborús eszközöket vetett be a csoport az izraeli kormányzat ellen is, a Gáza-övezetben történtek miatt tiltakozott az Anonymous. A vallások sem kerülték el a csoport figyelmét, egy akció során a Westboro Baptista egyház weboldalát törték fel a szélsőséges homofób ideológiáik miatt.

Arctalan fejetlenség

A csoport felhívja a figyelmet, hogy a videóban szereplő esetek csak példák, ennél sokkal több támadást hajtottak végre, s sok ezek közül jelenleg is folyamatban van - a szír akció például folyamatosan tart. Konkrét ígéretek nem hangzottak el, de a csoport állítja, hogy idén sem gyengül.

02:20
 

Join #Anonymous in 2013!

Még több videó

Ennek teljesen ellentmond a McAfee Labs által a napokban kiadott 2013-as internetbiztonsági előrejelzés, amely szerint az Anonymous visszaszorulóban van. A McAfee szerint a csoport teljességel nélkülözi a határozott struktúrát és bármilyen szervezettséget, gyakran állít hamis tényeket és látszólag öncélúan hackel mindenféle szervereket, pusztán szórakozásból, amivel folyamatosan rombolja saját hitelességét.

Más, korábbi jelentések is gyakran hangsúlyozták, hogy az egyébként valós teljesítményt is felmutatni képes Anonymous vélt tagságának csak néhány százaléka komolyan vehető hacker, a többiek általában forrúfejű tinédzserek. Ez a rendezetlenség biztosan szétzilálja a csoportot, de ez nem jelenti azt, hogy idén nem várhatóak nagyívű támadások. A McAfee jelentése szerint éppen az Anonymous halványulása hozza felszínre a magasszintű tudással rendelkező, de kisebb hacktivista csoportokat, amik a keletkező űrt kihasználva lecsapnak a katonai, vallási, politikai és egyéb extrém kampánytémákra, népszerűsítve önmagukat és magát az ügyet is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A McAfee jelentése egyébként kitér arra, hogy az idáig megszokott támadásfajták mellett egyre több új mobilos módszer üti majd fel a fejét. A már eddig is létező, de elég ritka mobil féregtámadások robbanásszerű terjedését várja idén a biztonsági cég, azzal kiegészülve, hogy az eddigi botnetes és adatlopásos mechanikák kiegészülhetnek rosszindulatú vásárlásokkal, a mobil eszközről indított fizetésekkel. Az NFC kapcsán a McAfee arra figyelmeztet, hogy elsősorban nem a fizetőeszközök feltörése lehet a támadási forma, hanem az NFC-s eszközök fizikai térben való megfertőzése révén szerzett hozzáférés teszi majd lehetővé, hogy pénzt lopjanak az emberektől.

A 16 oldalas, teljes jelentés a McAfee oldaláról letölthető, ami az említett kategóriákon túl feldolgozza a klasszikus kártevők piacát is, a HTML5-ös támadási formákat, botneteket és a spamhelyzetet is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról