Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 13. 11:33

Megjött az igazi Google Maps iOS-re

Az iOS 6 megjelenése óta véget nem érő kritika övezte az Apple Maps trónfosztását, illetve az egyébként évek óta elavult, funkcióiban, hatékonyságában és kinézetében is messze az Android verzió mögött kullogó Maps száműzetését. Mától helyre áll a béke, újra van Google Maps iOS-re, ráadásul jobb mint valaha.

A szokásos titkolózás ellenére biztos lehetett benne mindenki, hogy a háttérben készül iOS-re a Google Maps, bár valójában “csak” a megjelenítést és a frontendet kellett elkészíteni, a webes szolgáltatások és maga az adatbázis ugyanaz, mint amit a több mint félmilliárd Android eszköz is elér. Mától minden iOS 5.1 vagy annál újabb operációs rendszert futtató iPod Touch és iPhone eszközre telepíthető a Google immár az Apple platformján is vektoros térképe.

Az alkalmazásnak semmi köze nincs a nemrég kitiltott apphoz, amit valójában az Apple fejlesztett a Google dedikált API-jaira építve. Ezt az appot a Google saját maga készítette, s nyilván nem véletlenül nem erőltette az iOS platform formai sajátosságait, hanem a Google+ vagy akár az Android 4 Holo felületéről ismert, letisztult, minimalista dizájnt hozta be, mondhatni trójai falóként az iOS-re.

Funkcionálisan pedig szokás szerint a Google igyekezett spórolni a klikkekkel és másodpercekkel, az app, ahogyan az androidos párja is, egy olyan interfészt hoz, amivel könnyen és gyorsan megtalálható bármilyen lokáció, útirány vagy érdekes hely. Az iPhone-felhasználók számára izgalmas újdonság, hogy a vektoros térkép gyors, szabadon forgatható, paraméterezhető és például az utcanevek mindig a felhasználó felé nézhetnek, hiszen a térkép már nem képkockákból épül fel, hanem vektoros adatokból, a renderelést a telefon végzi.

Sokkal jobb

Emiatt jelentősen kevesebb adatforgalommal is lehet kalkulálni, egész Budapest körülbelül egy 4 megabájtos adatbázisba "belefér". A forgatás mellett a nézőpont és a térbeli torzítások is simán, gyorsan változtathatóak. A felső keresőmező az Android verzióhoz hasonlóan prediktív ajánlásokat dob fel, a találati listát böngészve pedig a címek, üzletek nevei mellett megjelennek majd a nyitvatartási idő, értékelések, képek és egyéb információk is.

Érdekes pontokból a Google Maps világszerte 80 millió darabot kezel, illetve az alkalmazásból elérhető a műholdas nézet, a StreetView, a hangvezérelt turn-by-turn navigáció és a forgalmi helyzet jelzése is, csakúgy, mint a tömegközlekedési információk. Az iOS-re néhány hónappal ezelőttig elérhető Google Maps-hez képest sokkoló lesz a változás. Sok felhasználó úgy aposztrofálja az eseményt, hogy “visszakapta” a Google térképet, pedig valójában most kapta meg igazán.

A kliens megjelenésével együtt fontos információ, hogy a Google kiadja a Google Maps SDK for iOS-t is, illetve egy egyszerű URL-kezelő sémát is. Mindkettő szükséges és hasznos az alkalmazásfejlesztők számára ahhoz, hogy a jövőben is használhassák az egyre komplexebb térképszolgáltatást. Várhatóan azok az alkalmazások, amik át lettek kényszerítve az iOS 6-nál az Apple Maps-re, többségében visszaállnak a Google Térképre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mivel a Google semmilyen Androidon elérhető funkciót nem korlátoz iOS-en sem, ezért fejlesztői szemszögből egyszerűbb, hatékonyabb csak erre fejleszteni. Ez középtávon feleslegessé teheti az Apple Maps szolgáltatást, ami ugyanannyira rétegtermék lehet hamarosan, mint az Apple e-mail szolgáltatása a Gmaillel szemben.

Az iOS-es Maps kliens egyébként induláskor több, mint 40 országban, köztünk hazánkban is elérhető, 29 különböző nyelven. A szolgáltatások köre országonként eltérhet, de alapvetően az Androidos kínálattal ez megegyezik majd. Így például a navigáció működik Magyarországon, de értelemszerűen nálunk nincs StreetView réteg iOS-en sem (ez azonban hamarosan változhat, miután a Fővárosi Közgyűlés múlt héten egyhangúlag megszavazta, hogy a szolgáltatás elindításához megadja Budapest az engedélyt).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról