Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 10. 14:56

AOL-szabadalmakkal fegyverkezik a Microsoft

A Microsoft kezébe került az AOL szabadalomportfóliójának legnagyobb része, tovább folyik az iparági szintű szabadalmi fegyverkezési verseny.

Nyolcszáz szabadalmat megvásárolt és további háromszázat licencelt a Microsoft az AOL-től - jelentette be a két vállalat. A tranzakció értéke 1,053 milliárd dollár, amit készpénzben egyenlített ki a Microsoft, amely a megvásárolt szabadalmakat visszalicenceli az AOL számára. Az adásvételi ügylet 2012 végére zárulhat le, bizonyos versenyügyi hatóságok engedélye mg szükséges hozzá.

Mi a portéka?

Az AOL hónapokkal ezelőtt kezdte el keresni a vevőket a szabadalomportfólió nem kritikus részére. A most nyélbe ütött üzlet előtt hosszas zárt aukciót rendeztek az érdeklődő vállalatok számára, ezt nyerte meg a Microsoft. Mint ismeretes a redmondiak hatalmas szabadalomportfólióját a Motorola és a Sony kivételével minden androidos gyártó licenceli, telefononként fix díjért cserébe - a portfólió növekedésével pedig ezek a termékdíjak is egyre magasabbak lehetnek.

A 800 szabadalom pontos minőségéről nincsenek részletes információk, a szakértők szerint az emailtől az azonnali üzenetküldésig számtalan alaptechnológiához kapcsolódó szabadalommal bírt az AOL. Kérdés természetesen, hogy a tranzakció előtt mely cégek számára licencelte ezeket az, másrészt az sem világos, hogy mennyire kritikus szabadalmakról van szó - a nehezen megkerülhető szabadalmak nyilván jóval többet érnek, mint a marginális, kevés helyen alkalmazott, vagy könnyen kikerülhető szabadalmak.

Microsoft-Netscape

A közlemény szerint az adásvétel része az AOL egy meg nem nevezett leányvállalata is, kiszivárgó információk szerint a redmondiak a Netscape romjait szerezték meg. Az AOL megőrizte a Netscape márkához fűződő jogokat, így az e néven működő internetszolgáltató és az eredeti URL alatt működő AOL portál marad a helyén. Az AOL szűkszavú közleménye szerint a leányvállalatot veszteséggel adják tovább. Bár a Netscape eladása a Microsoftnak elsősorban könyvelési célokat szolgál (a leírható veszteséggel miatt csökkenthető a jövedelemadó), az ősellenség felvásárlása minden bizonnyal számos netes veteránt mosolyra késztet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bejelentés hírére hatalmasat erősödött az AOL részvényárfolyama, a papírok értéke a tőzsdei nyitásra 43 százalékot erősödött. Ez nem csoda, a cég értéke kevesebb mint 2 milliárd dollár volt, az egymilliárd dolláros tranzakció (és a nyomában keletkező készpénzállomány) nagyot dobott a piaci értékelésen. A befektetők jókedvét növelheti, hogy a megszerzett készpénzt az AOL nem tartja meg, hanem visszajuttatja a részvényesekhez valamilyen formában (például egyszeri osztalékként).

Az AOL-Microsoft adásvétel jól mutatja ugyanakkor, hogy mennyire rossz úton jár a Yahoo!. Az AOL-hez hasonlóan médiavállalatként működő, és hasonlóan nehéz helyzetben lévő Yahoo! szintén jelentős szabadalmi portfólióval bír, az eladás helyett azonban a közvetlenül szeretné azt licencelni. Egyik első próbálkozása a Facebookkal szemben zajlott, a tárgyalások azonban zátonyra futottak és a Yahoo perre ment - így azonnali százmilliók-milliárdok helyett hosszú, akár több éves, kétséges kilátásokkal kecsegtető jogi csata lett az eredmény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról