:

Szerző: Koi Tamás

2012. március 19. 15:28

Mindent kifacsar az Xbox 360-ból a Microsoft

A korábbi jóslatok dacára legkorábban 2013-ban leplezheti le az új generációs Xbox játékkonzolt a Microsoft, mely nagyon jól keres a 2005-ben piacra dobott, többször átdolgozott videojátékon.

Idén szinte biztosan nem jelent be új Xbox játékkonzolt a Microsoft, noha korábbi pletykák arról szóltak, hogy a cég a júniusban esedékes E3 expó keretén belül fellebbenti a fátylat a következő generációs videojátékáról. A Bloomberghez eljuttatott bennfentes információk szerint a bemutatóra legkorábban a 2013-as E3-on kerülhet sor, vagyis legalább egy évig a most piacon lévő hardverek eladásából remél - igen jelentős - profitot a cég.

A lap forrásai szerint az új Xbox, melyre az eddigi pletykák csak Xbox 720-ként hivatkoznak, a jövő nyári bejelentést követően valamikor az év végén, a karácsonyi bevásárlási szezonra időzítve kerülhet a boltokba. A jelenleg is kapható modell, pontosabban annak átdolgozott változata egyébként ugyanebben az időszakban került forgalomba: az Xbox 360-at 2005. novemberében dobták piacra Észak-Amerikában és pár hétre rá Európában.

Szakértők szerint a Microsoftnak jól felfogott érdeke, hogy az Xbox 360-at addig tartsa piacon, ameddig csak lehet, ennek oka, hogy míg a jelenlegi változaton, illetve annak merevlemezzel ellátott példányán darabonként nagyjából 110 dollárt keres, addig egy új hardvert eleinte jellemzően csak veszteséggel lehetne eladni. A Kinect mozgásérzékelős kontrollernek hála az Xbox 360 eladásai ráadásul szárnyalnak, a cég tavaly minden értékesítési rekordot megdöntött, az eddig eladott játékkonzolok száma megközelíti a 70 milliót.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft két konzolpiaci riválisa, a Nintendo és a Sony eltérő termékbevezetési stratégiát követ: a Wii utódjának szánt Wii U még idén a boltokba kerül, míg az új generációs PlayStation bemutatására szintén legkorábban csak jövőre lehet számítani. Emlékezetes, hogy a Sony a Cell processzorral és a Blu-ray lézerdiódákkal kapcsolatos kihozatali problémák miatt a Microsofthoz képest egy év késéssel tudta csak a boltokba küldeni a PlayStation 3-at, mostani termékciklusát azonban várhatóan már hozzá tudja igazítani a riválishoz.

A japán multi ezzel együtt máig nem számolt le a 2000-ben piacra dobott PlayStation 2 termékvonallal, mely a világ egyik legsikeresebb konzolos termékének tekinthető, csaknem 160 milliós értékesítési darabszámával. A PlayStation 2-t ma is gyártják, a Sony jelentős mennyiséget ad el a konzolból elsősorban a fejlődő piacokon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról