Szerző: Folyó Gergely

2012. február 14. 09:15

Most kéne megvennie az Activisionnek a Take-Twót

Bár a Take-Two Interactive az utóbbi években sokat fejlődött, még mindig potenciális felvásárlási célpontnak számít. Elemzők szerint a piacvezető Activision Blizzardnak most kellene a sarkára állnia, 3 milliárd dolláros készpénzállományából még vastag felár mellett is nyélbe tudná ütni az üzletet.

A Take-Two Interactive és az Activision Blizzard is kiadta az ünnepi szezonra vonatkozó negyedéves jelentését. Míg utóbbi önfeledten tudott dicsekedni a befektetőinek, hogy az Egyesült Államokban és Európában is csúcsforgalommal zárta az elmúlt három hónapot, addig a Take-Two csak azt tudta elújságolni, hogy hozni a korábban becsült számokat.

Take-Two: majd a következő év jó lesz

A Take-Two Interactive 236,3 millió dolláros forgalommal zárta a decemberrel véget ért harmadik pénzügyi negyedévét, ami jókora visszaesés az egy évvel korábbi 334,3 millió dollár árbevételhez képest. Nem csoda, 2010 hasonló időszakában a Red Dead Redemption, a Red Dead Redemption: Undead Nightmare és a Grand Theft Auto IV: Complete még megjelenése után is busás összeget hozott a kiadó konyhájára, míg a legutóbbi ünnepi szezonból hiányoztak az igazán fajsúlyos címek. A Take-Two nettó nyeresége így 29 millió dollár, vagyis részvényenként 27 cent lett, ami szintén kevesebb a tavaly realizált 49,5 millió dollárnál.

A kiadó legerősebb címe az NBA 2K12 volt, amiből 4 millió példányt adtak el a megjelenése óta - igaz, mióta az EA Sports parkolópályára tette az NBA Live szériát, a játék konkurencia nélkül versenyez. Egyébiránt a korábbi sorozataiból élt a kiadó, még mindig kelendőek a Red Dead Redemption, a Midnight Club: Los Angeles, az L.A. Noire és természetesen Grand Theft Auto-sorozat egyes darabjai is. A teljes árbevétel 11 százaléka származott online értékesítésből, különösen a GTA III androidos és iOS-es verziója volt népszerű.

A 2012-es pénzügyi évre 790-840 millió dolláros forgalmat vár a vállalat, ami mellé becslései szerint 60-75 centes veszteség társul részvényenként. A Take-Two ennek ellenére bizakodó: Strauss Zelnick elnök-vezérigazgató szerint a kiadó jövője rendkívül ígéretes, a 2013-as üzleti év az egyik leggyümölcsözőbb lehet, részvényenként akár 2 dolláros nyereségre is számítani lehet. Tény, hogy nagy címekből ekkor már nem lesz hiány: májusban jön a Max Payne 3, ősszel pedig a Civilization-sorozatért felelős Firaxis által készített XCOM: Enemy Unknown, de lesz új Spec Ops, Borderlands, BioShock, egy második XCOM, sőt a várakozások szerint a kiadó év végére időzíti a GTA V megjelenését is.

Activision: csak Call of Duty és Blizzard legyen

Az Activision Blizzard a vártnál jobb eredményekről számolt be az ünnepi szezon után, s bár a 2,4 milliárdos árbevétel csekélyebb mint a tavalyi 2,54 milliárd dolláros, a részvényenkénti 53 centes nyereség 62 centre nőtt, vagyis a vállalat üzemi eredményhányada javult, amiben közrejátszott az online forgalom növekedése is. A kiadó a negyedév során az Egyesült Államokban és Európában is piacvezető volt az árbevételt tekintve, és a teljes 2011-es naptári évet is uralni tudta Amerikában.

A recept még mindig a régi, a forgalom tetemes részét a Blizzard-játékok és a Call of Duty-sorozat hozza. A World of Warcraft a folyamatosan csökkenő játékostábor ellenére is a legnépszerűbb fizetős MMORPG, a legutóbbi kiegészítő, a World of Warcraft: Cataclysm és a Starcraft II: Wings of Liberty is a legkelendőbb PC-s játékok közé tartoznak. A Call of Duty: Modern Warfare 3 öt nap alatt 775 millió dollárt hozott a konyhára, és mindössze tizenhat napra volt szüksége az 1 milliárd dolláros árbevétel eléréséhez, ami abszolút rekord a szórakoztatóipari termékek között - eddig a James Cameron-féle Avatar film volt a csúcstartó tizenhét nappal. Míg a Modern Warfare 3 a legkeresettebb játék volt 2011-ben, a Black Ops még mindig az ötödik, és jó hír, hogy a kezdeti nehézségek ellenére a Call of Duty: Elite szolgáltatás is 7 millió regisztrált felhasználót, illetve 1,5 millió aktív előfizetőt számlál.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Meglepetésre óriási siker lett a műanyag akciófigurákkal együtt árult Skylanders: Spyro’s Adventure is, a külön megvásárolható játékfigurákból mintegy 20 millió darabot adtak el, így nem csoda, ha a kiadó már a folytatáson dolgozik, ami további nyolc darab óriás szörnnyel bővíti a repertoárt. Természetesen 2012-ben is lesz új Call of Duty, és az ígéretek szerint az év második negyedében boltokba kerülhet a Diablo III is. Ha minden igaz, idén egy második Blizzard-cím is megjelenik, ami a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem a Starcraft II új felvonása, hanem a World of Warcraft következő kiegészítője, a Mists of Pandaria lehet.

Most kellene lépni

Korábban általános kritika volt a Take-Twóval szemben, hogy GTA-megjelenés nélkül képtelen megállni a lábán, s bár jelenleg ez a kijelentés ma már nem állja meg a helyét maradéktalanul, az igaz, hogy a kiadó még nem áll egészen stabil lábakon, és elemzői vélemények szerint továbbra is potenciális felvásárlási célpont.

Asif Khan, a Panoptic Management Consultants szakértője szerint a korábban lehetséges vevőként pletykált Activision Blizzardnak most kellene lépnie, ha valóban rá szeretné tenni a kezét a cégre, hiszen 3 millárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik, és nincsenek hosszútávú kötelezettségei, miközben a Take-Two jelenleg körülbelül 1,35 milliárd dollárt ér. Így még úgy is felvásárolhatná a céget, ha a részvényesek jókora felárat kérnek a GTA V közelgő megjelenése miatt.

Legutóbb az Electronic Arts tett konkrét ajánlatot a Take-Two részvényeire, a Grand Theft Auto IV debütálása előtt az akkori legnagyobb játékkiadó 2 milliárd dollárt kínált készpénzben, azonban Zelnickék kevesellték az árat, így a tárgyalások végül nem jutottak dűlőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról