Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 15. 11:38

Megnyitja a Live Messenger hálózatot a Microsoft

Az eredetileg Jabberként indult, majd az Internet Engineering Task Force égisze alatt XMPP-ként továbbfejlődött nyílt prtokollon keresztül elérhetővé vált a Windows Live Messenger.

Az azonnali üzenetküldő hálózatát éveken keresztül zártan tartó Microsoft tegnap váratlanul közölte, a nyílt XMPP protokollon keresztül bárkinek lehetővé teszi a hozzáférést a Live Messenger szolgáltatáshoz. Ez a gyakorlatban annyit jelenti, hogy bárki bármilyen eszközre készíthet Live Messenger klienst.

Az XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol) nyílt protokollt több azonnali üzenetküldő is használja, például a Google Talk, a Facebook Chat és persze a Jabber, amelyből az XMPP az évek során kifejlődött. Mivel a Live ID-hoz OAuth 2.0 protokollon keresztül már hozzá lehet férni, elvileg semmilyen akadálya nincs annak a továbbiakban, hogy valaki egy Live Messengerrel kompatibilis csevegőklienst fejlesszen, vagy beépítse a Live Messenger támogatását bármilyen alkalmazásba bármilyen operációs rendszeren.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Live Messengernek mintegy 300 millió felhasználója van világszerte, A hálózathoz jelenleg is szinte bármilyen eszközről lehet csatlakozni, a Microsoft és partnerei szinte minden létező platformra készítettek klienst, beleértve a Windowst, a Mac OS-t,az iOS-t, Androidot, BlackBerry OS-t, Symbiant, a Badát és persze a Windows Phone 7-et. Az XMPP használta révén ezeken a platformokon elterjedt más csevegőprogramokba is könnyen beépíthető lesz a Live Messenger hálózat támogatása.

Az érdeklődő fejlesztők a Microsoft weboldalán találnak részletes dokumentációt, az XMPP-t használó mintaprogramokat pedig a GitHubon érhetik el. A Microsoft számára az XMPP nem csak az ökoszisztémájának a kiterjesztését tesi lehetővé, hanem egyszerűsíti az integrációt a nemrég felvásárolt Skype-pal, amely idén nyáron jelentette be az XMPP támogatását - első lépésként a Skype-kliensből el lehetne érni a Live Messenger hálózatot, Live Messenger kliensből pedig a Skype-ot.

Ezzel a vállalat összes Live szolgáltatása elérhetővé vált univerzális interfészen keresztül: a Live ID-hez az OAuth 2.0, a SkyDrive-hoz REST API, a Hotmailhez Exchange ActiveSync, a Messengerhez pedig mostantól XMPP használható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról