Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 13. 09:41

Kipróbáltuk: ASUS Eee X101, a netbook-reboot

Negyvenötezer magyar forint. Ennyiért árulja az ASUS a legújabb netbookját, amelytől a korábban rendkívül népszerű szegmens feltámadását várják. A minimalista hardver fele annyiba kerül, mint a márkás tabletek - a piacon tehát lenne helye.

Az olcsó számítógépeknél a legfontosabb kérdés mindig az, hogy a nagy spórlásban nem maradt-e ki valami fontos, lényeges, amely az eszköz funkcionalitását csorbítja. Az ASUS új gépe azonban megfordítja a kérdést: mennyire lehet minimalista egy eszköz ahhoz, hogy még mindig számítógépnek lehessen nevezni.

Hová érkezik?

A netbookok első generációja egy teljesen üres piaci szegmenset fedett le, a belépő szintű számítógépek alatt hatalmas űr tátongott. Ebbe a résbe érkezett az ASUS első netbookja, gyorsan utána pedig az összes többi gyártó lecsapott a kínálkozó lehetőségre. A piac azonban mára jelentősen összezsugorodott. Egyrészt a korai netbookokhoz képest az újabbak semmilyen extrát nem nyújtanak, betudhatóan a processzorgyártási innováció hiányának, másrészt a piacon megjelent a fogyasztók új álma, a tablet (pontosabban az Apple tabletje).

Az ASUS azonban úgy érzi, hogy az olcsó és alacsony teljesítményű számítógépekben van még lehetőség, ennek a koncepciónak a keretében került most piacra az Eee X101. A gép az eredeti netbook definíciójának 2011-es értelmezése: olyan számítógép, amely olcsó, számítási teljesítménye pedig a webes alkalmazások használatához elegendő. Az innováció ezúttal nem a teljesítmény területén jelentkezik, hanem az olcsóságban: a gépet 45 ezer forintért lehet ma Magyarországon megvásárolni, ezzel egyelőre semmilyen márkás netbook vagy tablet nem tud versenyezni.

Külső

Az ASUS marketinggépezete sasszemmel figyeli a piaci igények hullámzását, jól éreztek rá, hogy most a MacBook Air és a vékonyság a legmenőbb trend. Ennek megfelelően a gép kifejezetten vékonyra sikerült. Bár a vékonyságnak különösebb gyakorlati haszna nincs, az X101 távolról nagyon jól néz így ki. Az akku azonban a divattól eltérően (és helyesen) nem az alsó takarólap alatt foglal helyet, hanem cserélhető módon a gép hátánál. Ez szerencsés, mert a vékonyság így nem megy az üzemidő róvására, cserébe viszont csorbát szenved az esztétika: még a háromcellás akku is kidudorodik és felemeli a gép fenekét.

Aprócska akku

Az említett akkuval a gép tömege egy kiló alatt marad, mérlegünk szerint 92 dekát nyom az X101. Az X101 bennfoglaló méretei: 26,2 x 18 x 1,76 centiméter, tehát a vékonyságot leszámítva teljesen beleillik a 10 hüvelykes netbookok kipróbált és sikeres méretosztályába.

Sajnos az X101 csak távolról tűnik modern és minőségi számítógépnek, közelről szemügyre véve és kézbe fogva már szemet szúr, hogy a gyártás során a minél alacsonyabb költségek elérése volt az elsődleges szempont. A műanyagok minősége gyatra, a kidolgozás pedig nagyon elnagyolt - ezért az árért nyilván nem is érdemes jobbra számítani.

De hol a nulla?

A legnagyobb hiányosságot azonban a billentyűzet jelenti, amely egész egyszerűen csapnivaló. Sokszor nem érzékeli a leütéseket, a benyomásról pedig semmilyen visszajelzés nem érkezik. A problémát fokozza, hogy a billentyűk nem teljes méretűek, és a kiosztás sem teljesen szabályos, így készüljünk fel a folyamatos keresgélésre. Persze mondhatjuk, hogy az árat figyelembe véve jó, hogy egyáltalán van billentyűzet - ilyen minőség mellett azonban hiába. A nálunk járt modellnél volt hibásan beszerelt gomb is, ezt nyilván garanciában javítja a gyártó, azonban az eset jól rámutat arra, hogy milyen minőségellenőrzésen mennek át ezek a gépek. A billentyűzetre visszatérve egy-egy felhasználói név-jelszó páros beírására alkalmas, de minden, ennél hosszabb gépelés fájdalmas tapasztalat. Ez azt jelenti, hogy az X101 sem könnyen hordozható, olcsó munkagépnek, sem a gyermekek számára, házi feladatot írni nem alkalmas.

A kijelző ezzel szemben bőven használható. A LED-háttérvilágítású, 1024 x 600 pixeles felbontású kijelző nem világbajnok darab, de böngészéshez elegendő. Mind a fényerő, mind a betekintési szögek rendben vannak, tartalomfogyasztásra így jól használható az eszköz. A vízszintes felbontás elegendő, a beépített Chromium böngésző használatával pedig függőleges irányban is elegendő pixel marad a böngészéshez. A kijelző fölött webkamerát is találunk, a 0,3 megapixeles felbontás épp elegendő lehet a virtuális családi összejövetelekhez.

A csatlakozók tekintetében az X101 hozza a minimumot, van két USB 2.0-s dugasz, valamint egy audio kimenet. Fájó, hogy a videókimenet minden formája kimaradt a gépből, ez sokat levon a használhatóságból. Kártyaolvasót kapunk, az új divat szerint nem teljes méretű, hanem microSD változatból - a Samsung Series 9 noteszekben is ilyen olvasó van. A vezetéknélküli hálózatokhoz N-es WiFi-vel csatlakozhatunk, egyes modellekbe pedig Bluetooth is kerül majd.

Hardver

Az X101 az Atomok belépő szintű, N435-ös, 1,33 GHz-es változatát kapta, egymagos változatban. Ez azt jelenti, hogy a gép teljesítménye még az első, 1,6 Ghz-es Atomoknál is lassabb, cserébe viszont meglehetősen alacsony a fogyasztása. A tipikus használat során érzékelhető sebességre jellemző, hogy az alapértelmezett böngésző Chromium 11 alatt a SunSpider 0.91 teszt alatt 1420 ezredmásodperces eredményt ért el. Összehasonlításképpen a Samsung Galaxy S II 3500 ms-ot, egy Intel Core 2 Duo P8400 pedig 343 ms-ot tud. Figyelembe véve, hogy a következő generációs, négymagos NVIDIA processzorok egy-két hónapon belül piacra kerülnek, nem túlzás kijelenteni, hogy az X101 teljesítménye a következő generációs tabletekével egyenértékű. A lassú hardver szerencsére nem fogyaszt sokat, a három cellás, 2600 mAh kapacitású akku 4-5 órán keresztül tudja hajtani a gépet (a kijelző fényerejétől függően), ami kifejezetten jó értéknek számít.

A 45 ezer forintos változat SSD-vel érkezik, a flash-alapú háttértár azonban mindössze 8 gigabájtos, ez a legszükségesebb fájlok tárolására azonban pont elegendő lesz. A meghajtó sebességét nem tudtuk alaposabban tesztelni, a mindennapi használat mellett azonban érzésünk szerint az IO-műveletek nem fogták vissza gép teljesítményét. A belépő szintű X101-be egy gigabájt RAM került, ez gyári MeeGo operációs rendszernek elegendő, a Windows-t vagy egy teljes Linux-ot azonban már visszafoghat.

MeeGo

A rendszert használva a felhasználóban felmerülhet a kérdés: miért fejlesztette ezt a használhatatlan szoftvert a Nokia és az Intel hosszú éveken keresztül? Mind a kezelőfelület, mind az operációs rendszer alapfunkciói, mind az elérhető alkalmazások szempontjából csapnivaló a MeeGo. Létezése főleg annak fényében értelmezhetetlen, hogy a piacon már hosszú évek óta léteznek kiváló és ingyenes Linux-disztribúciók, amelyek még ezen a hardveren is köröket vernek a MeeGo-ra használhatóságban. A pehelykönnyű operációs rendszer egyetlen előnye, hogy nagyon gyorsan feláll, teljesen kikapcsolt állapotból mintegy 15 másodperc alatt válik használhatóvá az eszköz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A MeeGo legnagyobb hátránya azonban kétségkívül az elérhető alkalmazások szűk köre. Mivel a rendszerrel szállított ASUS App Store gyakorlatilag az Intel AppUp bolt átmárkázott változata, a MeeGo-kompatibilis alkalmazásokat érhetjük el az X101-ről. A felhozatal kifejezetten gyenge, még ahhoz képest is, hogy egy netbook használatához csupán egy csokornyi kliensprogramra és egy jó böngészőre van szükség. A böngésző részt a Chromium révén a rendszer kipipálja, a kliensprogramok közül azonban a legnépszerűbbek (például a Skype) hiányoznak. Egyes felhős kliensek azonban megtalálhatóak, így gyárilag előtelepítve érkezik a Dropbox is, a webes alkalmazások pedig természetesen a modern böngészőnek köszönhetően kiválóan használhatóak.

A rendszer használatával ezen túl is vannak problémák, kezdve az olyan, ma már triviálisnak tekinthető problémától, hogy a rendszer nem képes ad hoc WiFi-hez csatlakozni, vagy a beállítások eldugott és ötletszerű elhelyezése. A hosszas fejlesztés eredménye tehát nem lett egy jól használható rendszer, sem a Windows-felhasználók, sem a Linux-veteránok, sem a számítástechnikával most ismerkedők számára nem áll kézre. A felhasználók számára megoldás lehet egy elterjedt Linux-disztribúció telepítése, ezt azonban mi nem tudtuk tesztelni, így a hardver támogatottságáról sem tudunk közelebbit mondani.

Konklúzió

Az ASUS két termékével elérte, hogy alaposan újraértelmezzük a tabletek és a számítógépek közötti határt. Az Eee PC X101 és az Eee Pad Transformer kettős ugyanis megközelítőleg ugyanazt a szolgáltatáskínálatot nyújtja, azonban a dokkolós tabletnek lényegesen jobb kijelzője, billentyűzete és minősége van, így akár munkára is alkalmasabb, mint az X101, miközben képes mindazt nyújtani, amit egy androidos tablettől elvárunk. A bökkenő azonban az ár: míg a Transformer a billentyűzettel mintegy 140 ezer forintba kerül, az Eee PC-t ennek harmadáért megkapjuk, miközben a nyers számítási teljesítmény a netbook esetében jóval magasabb.

Az ártól függetlenül nehéz lenne az X101-et bárki számára ajánlani, a minimalista számítógép ugyanis (még az operációs rendszertől eltekintve is) nagyon alacsony értéket képvisel. Az X101 gyári állapotában tartalomfogyasztásra alkalmas, de ennél többet ne várjunk tőle - ezt a funkcionalitást magasabb szinten és több alkalmazással megkaphatjuk bármelyik modern tablettől.

A 45 ezer forintos árat is figyelembe véve azonban sokak számára értelmet nyerhet a netbook, ez ugyanis egy teljesértékű x86-os számítógép, annak sokoldalúságával. A hobbi barkácsolók kezét csak a videókimenet hiánya kötheti meg, médiadobozként így nem használható az X101 - de ezen kívül gyakorlatilag bármire alkalmas, a megfelelő operációs rendszer és alkalmazás használatával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról