:

Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2011. július 6. 16:36

Jogdíjat kér a Samsung mobiljai után a Microsoft

Élesedik a harc a mobilpiacon, az ütközetet azonban most nem termékekkel, hanem szabadalmakkal vívják a cégek. A legnagyobb androidos mobilgyártót vette célba a Microsoft, a Reuters értesülései szerint készülékenként 15 dollár jogdíj fizetésére kötelezi a Samsungot. A Google kiszolgáltatott helyzetbe hozza az androidra építő cégeket.

A Microsoft készülékenként 15 dolláros jogdíjat szeretne kapni a Samsungtól, mivel állítása szerint az Androidban olyan szabadalmakat használt fel a Google, amelynek a redmondi cég a jogos tulajdonosa - jelentette a Reuters. A közelmúltban a Ballmer-birodalom több gyártóval is megállapodott arról, hogy androidos készülékei után jogdíjat fizessenek, köztük az Onkyóval, a General Dynamics Itronixszal, a Wistronnal, múlt áprilisban pedig a HTC-vel.

Össztűz

Mint arról korábban beszámoltunk, szabadalmi össztűz zúdult az Androidra, amelynek alapját a Google finoman szólva is hiányos szabadalomportfóliója adja. Az olyan iparági óriások, mint a Microsoft, a Nokia vagy az Apple a kutatás-fejlesztési folyamatok során nagyszámú szabadalmat jegyeznek be, elsősorban saját termékeik védelmére. A Google csak nemrég kezdett szabadalmakat gyártani, azok azonban elsősorban a keresőmotorral és a találatok megjelenítésével kapcsolatosak. A vállalat látásmódját jól illusztrálja, hogy összesen 576 bejegyzett szabadalommal rendelkezik (amelyből 282 tavalyi), míg a Microsoft csak tavaly 3094 szabadalmat jegyzett (nála többet csak a Samsung és az IBM). Érdekes, hogy a mobiltelefonok piacán szintén újoncnak számító Apple is erősít, tavaly 563 új szabadalmat jegyzett, elsősorban okostelefonokkal és táblagépekkel kapcsolatban.

Az Android helyzetén az sem segít, hogy a telekommunikációval kapcsolatos, rendkívül értékes Nortel szabadalomportfólió nemrég egy, a Google-lal szembenálló konzorciumé lett. A Microsoft, Apple, Sony, Ericsson és RIM által alkotott entitás azonban nem egyenlően osztotta el a néhai kanadai cég szellemi vagyonát: az Ericsson, a RIM, a Microsoft és a Sony mintegy fél-fél milliárd dollárért megszerezték a jogot a portfólió használatára, az elsősorban vállalati tárolókban utazó EMC pedig 400 millió dollárt fizetett néhány speciális szabadalomért, az Apple pedig 2 milliárd dollárért exkluzív jogot szerzett a Nortel teljes, 4G-s megoldásokkal kapcsolatos szabadalmainak birtoklására.

Jó befektetés

A fenti összegek megtérülésén azonban a cégek aktívan dolgoznak: a Microsoft sorban az összes androidos gyártót megkeresi és licencdíjat követel tőlük. Mivel a Google szabadalmak hiányában nem tudja megvédeni gyártóit, azok "védelmi pénzt" kénytelenek fizetni. A belsős információk szerint a HTC mintegy 5 dollárt fizet a Microsoftnak készülékenként, a többi gyártó pedig 5-15 dollár nagyságrendű összeget fizet be a redmondi kasszába. Összehasonlításképpen a Windows Phone licencdíja 15 dollár készülékenként.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A telefongyártók számára az Android vonzereje a piaci versenyben a fejlettsége mellett a másik fő vonzerő az ingyenessége - ez azonban jogdíjfizetési kötelezettség esetén megváltozik. A készülékenként 10-15 dollár jogdíj azonban azt jelenti, teljesen elveszítheti az Android a költségelőnyét, ami a csúcskategóriás készülékek esetében nem jelent akkora érvágást, de a közép- és főleg az alsó kategóriában már a telefon árának jelentős része az operációs rendszer licencköltsége.

Elemzői becslések szerint a legutóbbi negyedévben a Samsung világszerte 19 millió okostelefont értékesített, jobbára androidos modelleket, amelyek hátán a cég a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává vált, megelőzve a szegmenst több mint egy évtizede vezető Nokiát. A koreai Maeil Business üzleti napilapra hivatkozva a Reuters azt állítja, a Samsung szeretné a jogdíjat készülékenként 10 dollárra csökkenteni, cserébe szorosabban együttműködne a Microsofttal. Éves szinten a Samsung okostelefon-eladásai elérhetik idén a 100 millió darabot is, ez 1 milliárd dollár körüli bevételt jelenthet a Microsoft számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 11:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.