Szerző: Gálffy Csaba

2011. június 29. 16:09

Szabadalmaztatta a VoIP-lehallgatást a Microsoft

Két évvel ezelőtt nyújtott be szabadalmi kérelmet VoIP-hívások eltérítési technológiájára a Microsoft, amelyre most bólintott rá az amerikai szabadalmi hivatal. A megoldást minden termékébe beépítené a szoftveróriás, beleértve az eddig nagyon biztonságos Skype-ot is.

Lehallgatható lesz a Skype

Titokban megfigyelhetővé teszi a titkosított VoIP-hívásokat is a Microsoft által szabadalmaztatott új technológia. A Legal Intercept névre keresztelt megoldás a megfigyeltek számára láthatatlanul tenné lehetővé a lehallgatást, rögzítést és monitorozást a redmondi szoftverekben. A szabadalmat eredetileg 2009-ben nyújtotta be a Microsoft, a technológia tehát már jóval a Skype felvásárlása előtt megszületett. Ettől függetlenül a szoftvergyártó bejelentette, hogy azt minden VoIP-termékébe implementálni kívánja, beleértve a frissen megszerzett Skype-ot is.

A szabadalom hivatalos leírása szerint a lehallgatás a híváshoz kapcsolódó adatok kliensoldali módosításával jön létre, így a hívott felek mindenike előbb a megfigyelő entitásnak küldi az adatfolyamot, az pedig továbbküldi az eredeti címzettnek. A megközelítés lehetővé teszi az adatfolyam élesben történő módosítását is.

A Legal Intercept céljaiban megegyezik a hagyományos telefonhálózatok esetében régen használt lehallgatási megoldásokkal. Az amerikai törvények már régóta előírják a hálózati szolgáltatók, valamint a készülék- és berendezésgyártók számára, hogy tegyék lehetővé a telefonbeszélgetések lehallgatását. A VoIP-hálózatokon azonban a hagyományos modell nem működött, a szolgáltatók és a változatos gyártók nem rendelkeztek beleszólással a szoftveresen implementált titkosításba. A Microsoft bejelentése szerint "az új technológia képes lesz áthidalni az új VoIP-rendszerek és a hagyományos lehallgatás között kialakult szakadékot."

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az eddig meglehetősen biztonságosnak számító VoIP-telefonálás a lehallgatási technológia széleskörű bevezetésével minden bizonnyal könnyű préda lesz az amerikai szövetségi nyomozóhatóságnak - és minden olyan legális, de elnyomó rezsim számára is, amely kötelezheti a Microsoftot a technológia átadására és alkalmazására. Mint ismeretes, az Arab Tavasz résztvevői aktívan használták az internetes technológiákat (köztük az akkor még lehallgathatatlan Skype-ot) politikai tiltakozásaik szervezésére és általános kommunikációra.

Bele volt kalkulálva

A kormányzati megfigyelés, mint hozzáadott érték a Skype esetében a rossz nyelvek szerint a vételárat is megemelte - és a Microsoft a kezdetektől belekalkulálta a különböző intézmények számára eladható berendezések és készülékek (valamint licencek) eladási árát is. Bár erre utaló nyomok nincsenek, nehezen elképzelhető, hogy az adott szabadalom és a Skype horribilis áron történő megvásárlása csupán egybeesés lenne.

A Microsofttól (és számos egyéb tech-cégtől) nem áll távol az elnyomó kormányzatokkal történő együttműködés. A Google a többszöri kormányzati visszaélés és behatolási kísérlet után elhagyta a kínai piacot, a Microsoft azonban maradt, és aktívan együttműködik a rendszerrel. Hasonló helyzetben vannak azok a beszállítók (köztünk a Nokia-Siemens Networks), amelyek a polgárok megfigyeléséhez szükséges high-tech berendezéseket szállítják Iránba és más hasonló országok számára. A nagy amerikai IT-cégek, köztük a Cisco, az Oracle, a Motorola, az EMC és a Sybase is adtak el olyan számítástechnikai termékeket a kínai rendszer számára, amelyeket nyíltan a rendőrség megerősítésére, valamint az állampolgárok szorosabb megfigyelésére használnak fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról