Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 28. 12:35

A SIM-kártyát is beépítené az iPhone-ba az Apple

A GigaOM üzleti-technológiai médiavállalat szakmai blogjában megjelent írás szerint több európai mobilszolgáltató megerősítette, hogy az Apple egy beépített SIM-kártyán dolgozik, amivel kizárhatná a cég a mobilszolgáltatókat az értékesítésből.

Az Apple az információ szerint a Gemalto nevű gyártóval dolgozik egy olyan egyedi SIM-kártya megoldáson, ami a mostaniakkal ellentétben nem lenne örökre egy szolgáltatóhoz kötve, hanem a felhasználó akár weben keresztül is felülírhatná annak tartalmát. Így az Apple önmaga értékesíthetné a készüléket az üzleteiben és a weben Apple, s a mobil előfizetést is árulhatná hozzá, amit a szerződéskötést követően gyakorlatilag le lehetne tölteni az App Store-ból. Ha a hírek igazak, akkor az Apple és a Gemalto már el is készítette a SIM terveit, ami nem egy különálló chipkártya, mint amilyeneket jelenleg használunk, hanem a mobilba integrált újraírható memória. Az Apple elképzelései szerint ahelyett, hogy egy műanyag lapot cserélgetnénk a mobilban, a szolgáltatóváltás egy egyszerű szoftveres művelet lenne.

Ez leginkább az európai piacon lehet jelentős változás, ahol a sok kis méretű ország miatt a roaming egy kritikus kérdés. A virtuális SIM-kártyával a felhasználó több országban is fenntarthatna előfizetéseket, s átérve a határon, nem kell fizikailag kártyát cserélnie, hanem a mobilban eltárolt szolgáltatói adatokat egyszerűen szoftverrel átírja. Az első letöltés történhetne egy PC-n keresztül, vagy éppen Wi-Fi-n, de az is elképzelhető, hogy egy újabb virtuális SIM mindössze egy sms elküldésébe kerülne az iPhone-felhasználóknak.

Pluralizmus

A mobil megvásárlásakor még nem lenne eldöntött, hogy az éppen melyik szolgáltatóhoz tartozik, s  a felhasználó választhatná ki a számára szimpatikus csomagot. Egy másik út, hogy a boltból a telefont hazavive, az App Store-on keresztül otthon vásárol előfizetést valaki. A módszer ugyan kényelmesnek is tűnik, de az Apple nem hazudtolná meg magát, ha meglépné, ugyanis több egyértelmű korlátozás lehetősége is benne van a pakliban. Mivel ez a rendszer nem kompatibilis a mobilszolgáltatók mai megoldásával, ezért az Apple újra maga diktálhatna, s immár tényleg kiválaszthatná, hogy melyik cégnél lehessen a mobilját használni és azt is, hogy milyen díjcsomaggal. Nem lenne többé szürkeimport a nem támogatott országokban, hiába tudnánk elutazni egy országba, ahol lehet kapni az okostelefont, nem érünk vele semmit, ha hazahozzuk.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az európai felhasználók életét viszont segíthetné egy ilyen modell, hisz a szolgáltatók közti átjárás jelentősen leegyszerűsödne. Sőt, a nagyobb, sok országban működő operátorok, mint a T-Mobile vagy a Vodafone, olyan csomagokat is kínálhatnának, amivel minden országban helyi felhasználóként viselkedhetnénk. Ez nyilván csökkentené a roaming bevételeket, viszont csábító lenne a sokat utazó felhasználók számára. Bár az Apple újabb trükkje egyébként is szinte biztos, hogy bevételkiesést jelent az operátoroknak, akik eddig nagy tételben megvásárolták az iPhone készülékeket, majd haszonnal túladtak rajta. A cél az lehet, hogy az Apple a kiskereskedelmi profitot is megtartsa magának, s amelyik szolgáltató elég jó ajánlatot tesz, az kereshet a felhasználók által kifizetett havidíjon. Az Apple-nek sikerülhet megcsinálni azt, amit a Google nem tudott a Nexus One-nal, vagyis hogy a szolgáltatókat kikerülve árulja a készülékeit.

Mindent egy kézbe

A Gemalto SIM-megoldás egyébként a források szerint egy beágyazott chip, ami egy újraírható flash-memóriával párosul, illetve az egész kiegészül egy nem írható ROM-területtel is. A ROM tartalmazna minden olyan információt, ami a készülékkel, az azonosítóval, biztonsággal kapcsolatos, kivéve azokat, amik szolgáltatóspecifikusak. A flash memóriába a íródnak majd ezek az adatok egy bármilyen hálózati kapcsolaton keresztül letöltve.

Az operátoroknak ugyan engedélyezni kell külön az iPhone csatlakozását a hálózatukra, de melyik szolgáltató ne szeretne általában jól fizető, nagy adatforgalmat bonyolító használó ügyfelet? Az Apple feloldotta az exkluzivitást a legtöbb országban az iPhone kapcsán, így érthető, hogy más utakat keres a kontroll megszerzésére. Ez a felhasználóknak egyébként általánosságban előnyös lesz, a szolgáltatóknak viszont egy igazi rémálom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról