Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 14. 12:49

Az Oracle betekintést engedett a MySQL jövőjébe

Tegnap egy kaliforniai rendezvényen az Oracle először beszélt a MySQL sorsáról azóta, hogy lezárta a Sun Microsystems felvásárlását.

A MySQL a mérleg nyelve

Az Oracle és a Sun összeolvadási folyamatában kritikus szerepet játszott a MySQL nyílt forrású adatbázis, amelyet 2008-ban 1 milliárd dollárért vásárolt meg a Sun Microsystems. Az Európai Bizottság  hónapokig tartó vizsgálatot indított annak feltárására, vajon versenyellenes-e, ha a relációs adatbázisok piacán vezető cég megszerzi a MySQL-t. Szabad szoftveres aktivisták és volt MySQL-alkalmazottak mindent elkövettek annak érdekében hogy bebizonyítsák, az Oracle el akarja sorvasztani a MySQL-t, mert az piaci kihívója az Oracle Database-nek.

Az Oracle végül decemberben egy tíz pontból álló nyilatkozatot tett közzé, amelyben többek között vállalta, hogy továbbra is megmarad nyílt forrású, GPL alatt licencelt szoftverként a MySQL és elérhetők lesznek a különféle adattároló motorok (storage engine) kapcsolódását lehetővé tevő interfészek is. Ígérete szerint a szoftver dokumentációját is folyamatosan karban tartja és ingyen elérhetővé teszi a cég. Az Oracle emellett vállalta, hogy a következő években rendre több pénzt fordít majd a MySQL fejlesztésére annál a 24 millió dollárnál, amennyit a Sun Microsystems erre költött a legutolsó évben.

Santa Clarában az O\'Reilly MySQL Conference and Expo rendezvényen személyesen az Oracle főmérnöke, Edward Screven beszélt arról, milyen jövőt szánnak a MySQL-nek. Screven megjelenése a cég elkötelezettségének szimbólumaként is felfogható, ugyanis 1986 óta dolgozik a cégnél, jelenleg Larry Ellison elnök-vezérigazgató beosztottjaként ő fogja össze a vállalat összes termékfejlesztését, emellett a felelőse az Oracle nyílt forrású szoftvereinek, amely a Sun felvásárlása óta a MySQL-t is takarja.

\"Mindenki MySQL-t használjon\"

Screven igyekezett megerősíteni az Oracle korábbi vállalásait. \"Továbbra is fejleszteni és javítani és támogatni fogjuk a MySQL-t\" - szögezte le a főmérnök, kitérve arra is, hogy az ingyenes közösségi (community) verzió sem maradhat ki eből. \"Ha a közösségi verziót elhanyagoljuk, senki sem akar majd MySQL-t használni, mi viszont azt szeretnénk, hogy mindenki MySQL-t használjon.\" Persze továbbra is lesz különbség az ingyenes közösségi és a fizetős vállalati (Enterprise) verzió között, például csak az utóbbiba kerül bele az eddig különálló termékként kínált Hot Backup.

A vezető szerint a MySQL \"kicsi, gyors és nyitott\" és számos olyan tulajdonságot tud felmutatni, amely miatt teljes értékű tagja az Oracle kínálatának. Világszerte számos Oracle-ügyfél használ MySQL-t annak ellenére, hogy korlátlan Oracle adatbázislicenccel is rendelkezik. A MySQL-t  hamarosan támogatni fogják az Oracle felügyeleti szoftverei, például az Enterprise Manager, Secure Backup, illetve a Vault is, az integráció révén a nyílt forrású adatbázis még vonzóbb lehet a nagyvállalatok és elsősorban az Oracle-ügyfelek körében.

A MySQL Szóba került a MySQL windowsos verziójának fejlesztése is, Screven szerint az Oracle nagy erőfeszítéseket tesz majd ezen a területen, a cél az, hogy a Microsoft operációs rendszerén jobban  használható legyen és nagyobb teljesítményt nyújtson. Egy erős windowsos MySQL-lel leginkább a Microsoft SQL Servernek állíthat konkurenciát az Oracle, és ezzel tovább növelheti részesedését az adatbázisok piacán, egy más szegmensben. A Microsoft SQL Server képességek terén jelentősen túlmutat a MySQL-en, de Screven szerint igyekezni fognak csökkenteni a különbséget. A MySQL 5.5 számos fejlesztést tartalmaz, amelyek kimondottan a Windowson elérhető teljesítményt hivatottak javítani.

Az InnoDB lesz az alapértelmezett motor, megszűnik a Falcon

Ami magát a termékfejlesztést illeti, a legfontosabb újdonság az InnoDB tárolómotor (storage engine) alapértelmezett bevezetése lesz a MySQL soron következő, 5.5-ös verziójában, amely jelenleg béta állapotú. Az Oracle évekkel ezelőtt egy felvásárlás révén szerezte meg az InnoDB-t, amely az egyik legnépszerűbb tárolómotor a MySQL alatt, a kokurenciával összehasonlítva a legfontosabb előnye a fejlett tranzakciókezelés. Screven ígérete szerint a MySQL 5.5 jelentősen nagyobb teljesítményt kínál majd az 5.1-es verziónál például jobb metaadat-kezelés és Windows-optimalizációk révén. A MySQL 5.5-ben várható újdonságokról itt lehet bővebben olvasni, a szoftver béta változata pedig itt érhető el.

Annak ellenére, hogy az InnoDB lesz a MySQL alapértelmezett tárolómotorja, a MySQL továbbra is használható marad tetszőleges más tárolómotorral, szögezte le Screven. A MySQL saját motorját, a Falcont azonban nem fejleszti többé az Oracle. \"A Falcon volt a Sun, pontosabban a MySQL AB válasza arra, hogy az Oracle megvette az InnoDB-t\" - mondta az eWeeknek Screven. \"Most, hogy a két csapatot összehoztuk, a Falconnak nincs helye.\" Az Oracle vezetője ígéretet tett arra, hogy létrehoz egy tanácsadó testületet, amelyen keresztül kapcsolatot tart a tárolómotorok gyártóival, hogy megoszthatssák észrevételeiket és gondolataikat a MySQL fejlődésével kapcsolatban.

Itt a MySQL Cluster 7.1

Az Oracle tegnap bejelentette a MySQL Cluster 7.1-es változatát is. Az újdonságok listáján olyan képességeket találni mint a MySQL Cluster Manager, amely egyszerűsíti az adatbázisfürtök építését és üzemeltetését, a Cluster Connector for Java, amellyel a Java-alkalmazások alatt mutatott teljesítmény és válaszképesség javítható, illetve a valós idejű felhasználási statisztikákat biztosító NDBINFO, amivel az adatbázis működését lehet finomhangolni. A MySQL 7.1 a dev.mysql.com oldalról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról