Szerző: Bizó Dániel

2009. december 11. 12:38

A Mozilla vezetője a Bing használatát javasolja

A Mozilla közösségi fejlesztéseket koordináló igazgatója arra buzdítja a Firefox felhasználókat, hogy váltsanak a Microsoft keresőmotorjára, mivel az jobban védi magánszférájukat.

Asa Dotzler vezetrán Mozilla-igazgató blogján fakadt ki, miután a Google elnök-vezérigazgatója, Eric Schmidt a CNBC-n Maria Bartiromónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy az embereknek talán nem kellene olyan dolgokat csinálniuk, amelyekről titkolózni kell. Bartiromo a személyes adatok védelmével kapcsolatosan megkérdezte, helyénvaló-e, hogy sokan úgy kezelik a Google-t, mintha a barátjuk volna.

\"Ha van valami, amelyről nem akarod hogy bárki tudjon, először is talán nem kellene megtenned. Ha tényleg olyan szintű titoktartásra van szükséged, akkor a valóság az, hogy a keresőmotorok, beleértve a Google-t, igenis megtartanak ilyen információkat egy ideig, és példának okáért fontos, hogy az Egyesült Államokban mindannyiunkra vonatkozik a Patriot Act, és lehetséges, hogy azok az információk elérhetőek lesznek a hatóságok számára\" - felelt Schmidt.

 

Ezek a szavak láthatóan sok helyen kiverték a biztosítékot, és többen emlékeztettek arra, hogy Schmidt 2005-ben egy teljes évre tiltólistára tette a CNET összes riporterét, miután a magazin a Google birtokába kerülő adatok érzékenységét firtató cikkében leközölte Schmidt néhány személyes adatát, melyekre a Google keresőmotor révén talált rá.

\"Ez Eric Schmidt, a Google CEO-ja volt, aki elmondta, mit is gondol valójában a magántitkaidról\" - kommentálta Dotzler a keresőóriás vezetőjének szavait. Az igazgató emiatt azt javasolja a Firefox-felhasználóknak, hogy egy kiegészítővel telepítsék fel a Bing keresőmotort a böngészőjükbe, mely nem része alapértelmezetten a szoftver keresőmotor-készletének. Dotzler szerint ráadásul a Bing sokkal jobb feltételeket ad a személyes adatok kezelésére, mivel elszigeteli a keresőadatokat a Microsoft többi szolgáltatásától, és rövidebb ideig is tárolja azokat.

Dotzler hozzáállása azért is érdekes, mert a Google érvényben lévő megállapodással rendelkezik a Mozillával, melynek értelmében 2011-ig a szoftver alapértelmezett keresője a Google, amiért cserébe a Google fizet, többek közt a Firefox felhasználók által generált reklámbevételek megosztásával. A Mozilla bevétele szinte teljes egészében a Google-lal kötött szerződésből származik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról